Η ρύθμιση των φρένων στην τεχνική του spinning αποτελεί ίσως μια από τις πιο σημαντικές ενέργειες εκ μέρους του ψαρά για να είναι πετυχημένο το ψάρεμα του. 

Εάν ο μηχανισμός του δεν είναι και τόσο ποιοτικό τα σωστά ρυθμισμένα φρένα μπορούν να το βγάλουν νικητή με ένα μεγάλο ψάρι. Σε αντίθετη περίπτωση και τον ποιο ποιοτικό και ακριβό μηχανισμό να κρατάει στα χέρια του μια λάθος ρύθμιση των φρένων θα τον οδηγήσει στην αποτυχία.

Ακόμη και ένας πεπειραμένος spinner μπορεί να νομίζει ότι η μεγάλη του εμπειρία μπορεί να τον καταστήσει ικανό για μια ρύθμιση της στιγμής όμως και πάλι μπορεί ένας μικρός λάθος υπολογισμός να του κοστίσει το ψάρι τρόπαιο που πάντα ονειρευόταν.

Αν τα φρένα μας είναι πολύ κλειστά τότε αυξάνουμε την πίεση που ασκούμε στο ψάρι την ώρα σύλληψης του και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόψιμο του παράμαλλου ή στο να σκίσουμε το ψάρι. Εάν τα φρένα είναι πιο χαλαρά από το κανονικό τότε μπορεί να χάσουμε το πολύτιμο κάρφωμα την κρίσιμη στιγμή που το ψάρι χτυπά το τεχνητό μας.

 Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να ρυθμίσουμε τα φρένα μας;

 Καταρχήν εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι πάντοτε να συνδυάζουμε σωστά τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Δηλαδή πρέπει το καλάμι μας και ο μηχανισμός μας να είναι εφοδιασμένα με το κατάλληλο νήμα ή μισίνα.  Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε την δύναμη των φρένων μας. Αν για παράδειγμα ένας μηχανισμός έχει φρένα-αντίσταση πέντε κιλά πρέπει να τον εφοδιάσουμε και με το κατάλληλο νήμα. Ποτε τα φρένα δεν θα είναι εντελώς κλειστά. Υπάρχει ένας γενικός κανόνας που συνιστούν αρκετοί κατασκευαστές ο οποίος λέει ότι τα φρένα πρέπει αν είναι ρυθμισμένα στα ¼ της δύναμης του νήματος. Αν για παράδειγμα το νήμα είναι αντοχής 8 κιλών τα φρένα πρέπει να είναι ρυθμισμένα στα δύο κιλά. Οι περισσότεροι ψαράδες και πρακτικά ρυθμίζουν τα φρένα τους στο 1/3   με   ¼ της δύναμης του νήματος τους.    


Πρακτικά Τιπς

Ένας πρακτικός τρόπος για να μετρήσουμε και να ρυθμίσουμε τα φρένα μας αλλά να δούμε και τις πραγματικές αντοχές του νήματος ή της μισίνας μας είναι ο εξής.

 Αφού γεμίσουμε σωστά το spool του μηχανισμού μας στην συνέχεια το περνάμε από τους οδηγούς του καλαμιού και το δένουμε στη άκρια μιας ζυγαριάς από εκείνη που ζυγίζουμε τα ψάρια. Εάν έχουμε ηλεκτρονική τόσο το καλύτερο. Στην συνέχεια με την βοήθειά ενός ακόμη ατόμου κρατάμε εμείς το καλάμι σε γωνία 45 μοιρών. Το δεύτερο άτομο απομακρύνεται περίπου 8-10 μέτρα μακριάς μας.

Στην συνέχεια με τα φρένα ούτε εντελώς κλειστά αλλά ούτε και εντελώς ανοιχτά εμείς ανασηκώνουμε σιγά το καλάμι προς τα επάνω ενώ το δεύτερο άτομο τραβάει την ζυγαριά προς τα κάτω. Στο πρώτο άκουσμα των φρένων σταματάμε και διαβάζουμε την ένδειξη της ζυγαριάς. 

Εάν για παράδειγμα η ζυγαριά γράψει 1.5 κιλά τότε εμείς κάνουμε τις ανάλογες ρυθμίσεις και ξαναδοκιμάζουμε μέχρι να πετύχουμε το ιδανικό για μας βάρος των φρένων.  

 

Λεπτομέρειες που παίζουν καθοριστικό ρόλο

 

1)      Αν θα χρησιμοποιήσουμε παράμαλλο τότε θα πρέπει η δοκιμή να γίνει με το παράμμαλο και να υπολογιστεί το βάρος των φρένων βάση των προδιαγραφών  του παράμαλλου και όχι της μάνας

2)      Η δοκιμή πρέπει να γίνει σε ανοιχτό χώρο γιατί υπάρχει ο κίνδυνος είτε να κάνουμε κάποια ζημιά στον εξοπλισμό μας είτε να χτυπήσουμε σε κλειστό χώρο.

3)      Μπορούμε με κάποιο τρόπο να σημαδέψουμε το μηχανάκι μας σε δύο σημεία έτσι ώστε να ξέρουμε εάν αλλάξουμε υλικά για ποιο ελαφρύ ή ποιο βαρύ ψάρεμα που να τοποθετηθούν τα φρένα . Αν για παράδειγμα το φρένα είναι ρυθμισμένα στο ένα γύρο για 2 κιλά και           στον ενάμιση για 2,5 κιλά καλό είναι να το έχουμε κάπου σημειωμένο.

4)      Πολλές φορές τα εργοστασιακά μηχανάκια χρειάζονται να λιπανθούν τα φρένα τους καθώς μπορεί να έχουν πήξει τα γράσα ή να είναι αρκετό καιρό σε κάποιο ράφι και να μην αποδίδουν αυτά που προορίζονται να αποδίδουν .

 

Έτσι λοιπόν με τα φρένα ρυθμισμένα ο ψαράς μπορεί να νιώθει αυτοπεποίθηση  ότι αν θα χάσει ένα καλό ψάρι δεν θα είναι από τα φρένα. Εκ του εναντίο τα φρένα θα του συγχωρέσουν λάθη στον χειρισμό ενός μεγάλου ψαριού.