Μάριος Διαμαντίδης 


Πάντοτε οι ερωτήσεις γύρω από την μεταπολιτική αξία ενός σκάφους είναι επίκαιρες. Πόσα αξίζει άραγε το σκάφος μου εάν το πουλήσω, τι τιμή πρέπει να δώσω για ένα μεταχειρισμένο σκάφος, πώς κοστολογείται ένα μεταχειρισμένο σκάφος; Πόσα χάνει από την αξία του ένα σκάφος; Αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις προσπαθήσαμε να τις αναλύσουμε μέσα από μία συνέντευξη με τον κον Μάριο Διαμαντή ο οποίος ασχολείται με τις αγοραπωλησίες σκαφών.


Κύριε Μάριε, πώς αξιολογούμε την αξία ενός μεταχειρισμένου σκάφους. 

Καταρχήν ένας που θα αγοράσει ένα σκάφος τον ενδιαφέρει πρώτα πρώτα η μηχανή. Αν πας να αγοράσεις ένα σκάφος το οποίο μπορεί να φαίνεται καινούργιο αλλά η μηχανή του είτε είναι ελαττωματική ή έχει κάποια προβλήματα σίγουρα η αξία του θα πέσει πολύ πιο κάτω από ένα σκάφος του οποίου η μηχανή του είναι καινούργια ή είναι πολύ καλή.

Δεύτερον, παίζει ρόλο σίγουρα η χρονολογία του σκάφους. Πρέπει να ξέρεις ότι η χρονολογία του σκάφους είναι όπως και με τα αυτοκίνητα. Όσο πιο νέο είναι το αυτοκίνητο όπως και η βάρκα έχει παραπάνω αξία.

Ο εξοπλισμός παίζει βασικό ρόλο, δηλαδή αν έχει πάνω ηλεκτρονικά μηχανήματα τα οποία είναι αξίας, σίγουρα η αξία του σκάφους θα ανέβει προς τα πάνω.

Μετά παίζει ρόλο το μέγεθος του σκάφους, αν το σκάφος είναι μικρό ή μεγάλο σίγουρα η αξία του πιο μεγάλου είναι μεγαλύτερη. Όμως πολλές φορές τα σκάφη τα οποία έχουν διαφορά μισό μέτρο, ένα μέτρο, δύο μέτρα, που σε τελική ανάλυση είναι πολύ κοντά το ένα με το άλλο, ο καθένας προτιμά το μεγαλύτερο σκάφος καθώς θα παρέχει μεγαλύτερους χώρους το οποίο είναι ένα από τα κύρια ζητούμενα στα σκάφη αναψυχής.

Παίζει επίσης ρόλο το είδος του σκάφους, για παράδειγμα εάν το σκάφος είναι φουσκωτό έχει μια διαφορετική εκτιμώμενη αξία από ένα σκάφος πολυεστερικό. Επίσης τα σκάφη τα οποία προσφέρονται με την ευχέρεια να μπορείς να τα καθελκύεις ή να τα ανελκύεις από το νερό μαζί με το τρόλεϊ τους, διατηρούν μια καλύτερη μεταπολιτική αξία. Ένα τρόλεϊ για παράδειγμα ακόμη και μεταχειρισμένο, εάν είναι σε καλή κατάσταση και εγγεγραμμένο, διατηρεί το 50 - 60% της αρχικής του αξίας.

Ένας άλλος παράγοντας ο οποίος καθορίζει την τιμή ενός σκάφους είναι και η αναγνωρισιμότητα ή και αξιοπιστία του κατασκευαστή. Για παράδειγμα ένα σκάφος κατασκευασμένο από έναν παγκοσμίου φήμης αναγνωρισμένο κατασκευαστή διατηρεί καλύτερη μεταπολιτική αξία από ένα σκάφος αγνώστου προέλευσης.

Πόσο τοις % χάνει την αξία του ένα καινούργιο σκάφος όταν περάσει ένας χρόνος, 5 χρόνια ή 10 χρόνια. 

Σίγουρα θα χάσει κάποια αξία το σκάφος στον χρόνο γιατί αν ένα σκάφος στοιχίζει 20 000 ευρώ και στον χρόνο εσύ θα το πωλήσεις 18 000, ποιος ο λόγος εγώ να μην πάω να το αγοράσω καινούργιο με 20 000 ευρώ. Σίγουρα θα χάσει μίαν αξία, δεν μπορώ να σου καθορίσω την αξία ή σε ποσοστό πόσο θα χάσει, αλλά σίγουρα θα χάσει κάποια αξία, η οποία σίγουρα δεν θα πάει στο μισό αλλά θα κυμαίνεται γύρω στο 75% - 80% για να κρατήσει την αξία του. Στα 10 χρόνια δεν μπορείς να ξέρεις γιατί δεν ξέρεις την κατάσταση του σκάφους. Χρειάζονται σέρβις και τακτικός έλεγχος. Το αλάτι της θάλασσας ειδικά και με την ηλεκτρόλυση διαλύει τα πάντα.

Είναι πιο μεγάλη η αξία ενός σκάφους όταν είναι σε νερό; 

Αυτό είναι σχετικό. Όταν αγοράσεις ένα σκάφος και είναι μέσα στο νερό θα το πάρεις ένα sea trial για να δεις ότι είναι πράγματι εντάξει. Αλλά στο σκάφος που είναι έξω από το νερό, όπως εμάς στο Diamantides Yachting που έχουμε το πιο μεγάλο parking στην Κύπρο, έχουμε 500 – 600 σκάφη, όταν είναι έξω από το νερό σίγουρα είναι συντηρημένα. Δεν είναι μέσα στο νερό της θάλασσας, είναι σκεπασμένα, είναι κάτω από υπόστεγα. Αν ο πελάτης μας δώσει εντολή ότι θέλει το σκάφος του να είναι συνέχεια πάνω στον ηλεκτρισμό ή να το πλένουμε κάθε εβδομάδα, τότε σίγουρα είναι πιο ασφαλισμένο και δεν είναι τόσο κακομεταχειρισμένο σε σχέση με το αν ήταν μέσα στο νερό ή μέσα στην Μαρίνα ή σε ένα λιμάνι. Εκεί τρώει την αλμύρα, τρώει την υγρασία. Κι αυτό είναι σχετικό, δεν μπορώ να πω ότι ένα σκάφος που είναι μέσα στο νερό είναι σε χειρότερη κατάσταση, εξαρτάται από τις συνθήκες. Βασικά η κατάσταση ενός σκάφους είναι η χρήση και πόσο το φροντίζεις. Αν δεν το περιποιείσαι και 6 μηνών να είναι ή 5 ή 10 θα χάσει την αξία του. Κάποιος που έχει ένα σκάφος 10 χρονών και το προσέχει σίγουρα θα είναι σε καλύτερη μοίρα από έναν που το έχει 6 μήνες και το έχει στο έλεος του θεού.


Πως γίνεται η κοστολόγηση ενός σκάφους;

Σε εμάς αν έρθει ένας πελάτης και ενδιαφέρεται να μας πωλήσει μια βάρκα ή να κάνει μια ανταλλαγή με μια δική μας πιο καινούργια ή άλλου είδους μοντέλο, όταν θα έρθει εμείς περίπου ξέρουμε την αγορά και πόσο αγοράστηκε η βάρκα. Αν αγοράστηκε σε ένα ποσό σίγουρα δεν θα πάει το ποσό που αγοράστηκε όταν ήταν καινούργια. Μετά θα δούμε γενικά την κατάσταση της βάρκας. Θα δούμε τι μηχανή έχει. Δηλαδή μια βάρκα η οποία έχει μια συγκεκριμένη μηχανή σίγουρα παίζει μεγάλο ρόλο. Παίζει ρόλο πόσες ώρες έχουν οι μηχανές πάνω, η κατάσταση, αν είναι περιποιημένη η βάρκα του, αν έχει εξοπλισμούς. Αυτά παίζουν ρόλο στην κοστολόγηση και σίγουρα η ηλικία.


Υπάρχουν συγκεκριμένα σκάφη που χάνουν εύκολα την αξία τους; Ή άλλα που δεν χάνουν? (π.χ. φουσκωτά, ιστιοφόρα)

Κατά τη δική μου άποψη όλα τα σκάφη όταν τα αγοράσεις θα χάσουν λεφτά. Όλα αυτά που ανέφερα πιο πριν, η κατάσταση του σκάφους κλπ. συνάδουν αν θα χάσει ένα σκάφος λεφτά. Ένα σκάφος είναι όπως ένα αυτοκίνητο ή μια μοτοσικλέτα, η οποία σε κάποια χρόνια θα χάσει κάποια λεφτά. Αλλά συγκεκριμένα μάρκα να σου πω ή είδος σκάφους σίγουρα δεν μπορείς να ξέρεις αν θα χάσει 5 χιλιάδες, αν θα χάσει 2 χιλιάδες, τα πάντα εξαρτώνται από την κατάσταση και τη χρήση ενός σκάφους.


Σε σχέση την Κύπρο με το εξωτερικό τα second hand είναι πιο φτηνά ή πιο ακριβά;

Στην Ευρώπη τα σκάφη είναι λίγο πιο φτηνά τα second hand γιατί υπάρχουν επιχορηγήσεις είτε από τα Υφυπουργεία Ναυτιλίας, είτε από τα Τμήματα Αλιείας, είτε ακόμα και με τις τράπεζες που σε επιχορηγούν για να πάρεις καινούργιο σκάφος. Στην Κύπρο είναι λίγο δύσκολα τα πράγματα γιατί αν αγοράσεις σε κάποια αξία ένα σκάφος μετά και εσύ ο ίδιος δεν θα θέλεις να το χαρίσεις ή να χάσεις λεφτά. Σκέφτεσαι ότι αφού το σκάφος σου είναι καλό μπορείς να το κρατήσεις περισσότερο. Και μην ξεχνάς ότι στην Ευρώπη τα σκάφη είναι πάρα πολλά! Παίρνουν συνεχώς πιο καινούργιο, πιο νέο μοντέλο και αναγκαστικά για να το πουλήσει πρέπει να χάσει κάποια αξία. Σίγουρα είναι πιο φτηνά, ιδιαίτερα στις χώρες της Μεσογείου, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Τουρκία. Επίσης, εμείς οι Κύπριοι δεν θα πάμε να αγοράσουμε ένα σκάφος από τον Λίβανο ή από το Ισραήλ διότι είναι και οι φορολογικοί συντελεστές πιο ακριβοί εκεί άρα είναι πιο ψηλή η αξία τους και δεν θα τα πωλήσουν οι άνθρωποι σε εκείνες τις χώρες. Ενώ στην Ελλάδα που υπάρχουν πολλά νησιά, στα οποία ο κόσμος ασχολείται με την θάλασσα σίγουρα ο καθένας θα θέλει να βελτιώσει είτε την ψυχολογία του με καινούργια βάρκα είτε την δουλειά του αν είναι ψαράς και θέλει να την πωλήσει. Θα την πωλήσει πιο χαμηλά για να πάρει μια βάρκα πιο καλής αξιοπλοΐας.


Αυτές είναι οι σημαντικότερες πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζετε όσον αφορά την αξία ενός σκάφους στο πέρασμα του χρόνου.