Γνωρίζοντας το TENYA

Η αρχαία Ιαπωνική τεχνική ψαρέματος επιστρέφει
Πριν από εκατοντάδες χρόνια οι Ιάπωνες Ψαράδες είχαν σαν κύριο στόχο στο ψάρεμα τους το Ιαπωνικό Φαγκρί - Tai-Madai. Είχαν ανακαλύψει ότι στην Ιαπωνία τα φαγκριά τρεφόντουσαν κυρίως με γαρίδες. Έτσι λοιπόν έπρεπε να βρουν μια τεχνική για να ψαρεύουν αυτά τα ψάρια. Μια τεχνική όπου θα τους επέτρεπε να στέλνουν μια σωστή γαρίδα στον βυθό και να προκαλούν τα ψάρια να την αρπάξουν. Η απάντηση ήταν ένα κομμάτι μολύβι (βαρίδι) το οποίο περιείχε ένα αγκίστρι για να στερεώνεται επάνω η γαρίδα και ένα μικρό παράμαλλο για κλέφτη.
Το σχήμα του μολυβιού δημιουργείτο από διάφορα υλικά τα οποία οι Ιάπωνες χρησιμοποιήσουν για να χύσουν μέσα το υγρό μολύβι. Τα χρόνια περνούσαν και η τεχνική αυτή πέραν από κάποιους παραδοσιακούς Ιάπωνες ψαράδες είχε ξεχαστεί. Ώσπου εμφανίστηκε κυρίως στον κόσμο της Παγκόσμιας βιομηχανίας ψαρικών το jigging- injiku-caboura fishing. Τεχνικές οι οποίες πάλι πηγάζουν από την αρχαία Ιαπωνική αλιευτική κουλτούρα. Έτσι λοιπόν οι διάφορες βιομηχανίες κατασκευής ειδών αλιείας επανέφεραν και την ξεχασμένη τεχνική του Tenya.
Με την τεχνική αυτή η προσπάθεια είναι να δώσουμε ζωή σε μια νωπή γαρίδα ή ένα νωπό δόλωμα. Φυσικά επειδή σε αυτό το τεύχος θα κάνουμε μια πρώτη αναφορά στο Tenya θα περιοριστούμε στο ψάρεμα της γαρίδας και σε άλλα τεύχη θα μιλήσουμε για άλλα δολώματα.
Το Tenya λοιπόν δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κομμάτι μολύβι όπου στις μέρες μας οι διάφοροι κατασκευαστές του δίδουν διαφορετικό σχήμα και χρώμα το οποίο έχει τοποθετημένο μέσα του ένα αγκίστρι και ένα μικρό συνδετηράκι είτε στο πάνω είτε στο κάτω μέρος. Αυτό τώρα παίζει σημασία γιατί ορισμένες εταιρείες επιμένουν ότι η γαρίδα δολώνεται από την ουρά και πάει στον βυθό ανάποδα και άλλες ότι δολώνεται από το κεφάλι και πάει στον πάτο κανονικά.
Ποιο κάτω σας παραθέτουμε αναλυτικά και φωτογραφικά τους δύο τρόπους με τους οποίους μπορείτε να δολώσετε την γαρίδα σε Tenya. Όταν αυτή δολώνεται από το κεφάλι ίσως χρειαστεί με ελαστικό νήμα να την σταθεροποιήσουμε για να μην φύγει από το αγκίστρι.
Εξοπλισμός
Με μόνο όμως το Tenya δεν μπορούμε να ψαρέψουμε. Οι εταιρείες κατασκεύασαν καλάμια και μηχανισμούς για το συγκεκριμένο ψάρεμα. Το καλάμι είναι πανάλαφρο και πανίσχυρο. Με ύψος από 2,10μ -2,60 το καλάμι είναι εφοδιασμένο με πολλούς οδηγούς και συνήθως έχει γεμάτη (solid) μύτη. Το καλάμι είναι σχεδιασμένο με μεγάλο χερούλι για να μπαίνει κάτω από την μασχάλη ενώ ψαρεύεις καθώς αυτό το ψάρεμα γίνετε με το καλάμι στο χέρι. Το καλάμι παίρνει μηχανισμό είτε spinning είτε baitcasting περίπου 4000 εφοδιασμένο με πολύ καλής ποιότητας μικρής διαμέτρου νήμα.
Τώρα το πάντρεμα Tenya γίνετε ως εξής. Το κάθε Tenya επάνω του αναγράφει ένα αριθμό. Φυσικά αυτός ο αριθμός δεν είναι το βάρος του αλλά αντιστοιχεί στο βάρος του. Ένας σχετικός πίνακας είναι αυτός εδώ.
Αρ 3 =12 γρ
Αρ 4 =15 γρ
Αρ 5=19γρ
Αρ 6 =23 γρ
Αρ 8 = 30γρ
Αρ 10 =37 γρ
Αρ 12=45 γρ
Αρ 14 = 50 γρ
Αρ 15 = 56 γρ
Αρ 16 = 60 γρ
Αρ 20 = 75 γρ
Αρ 25 = 94 γρ
Έτσι λοιπόν και τα καλάμια αναγράφουν επάνω τον αριθμό που μπορούν να ρίξουν. Για παράδειγμα. Εάν ένα καλάμι αναγράφει 3-10 σημαίνει ότι μπορεί αν ρίξει από 12-37 γρ. Επίσης τα καλάμια αναγράφουν και το PE δηλαδή το νήμα που παίρνουν όπως θα δείτε και στην φωτογραφία.
Τεχνική
Με το Tenya ψαρεύεις πάνω από τον τόπο. Δηλαδή με το σκάφος ακινητοποιημένο είτε με αγκυροβόληση είτε με την βοήθεια μηχανής η πλωτής άγκυρας κατεβάζεις κάθετα το δόλωμα σου στο σημείο όπου υπάρχουν ψάρια ή σημείο όπου συνήθως κρατάει ψάρια. Από εκεί και πέρα όταν το δόλωμα πατώση εμείς το σηκώνουμε λίγο πάνω από την επιφάνεια και το κρατάμε εκεί. Μετά απο λίγη ώρα το σηκώνουμε ακόμη ένα μέτρο και επαναλαμβάνουμε μέχρι το δόλωμα να σηκωθεί 4-5 μέτρα από τον πυθμένα. Στην συνέχεια το πατώνουμε και ξανά ξεκινάμε από την αρχή. Με αυτό τον τρόπο το δόλωμα είναι ορατό στα ψάρια σαν κάτι να έχει πιάσει την γαρίδα μας και την τρώει ή ότι η γαρίδα μας έχει πιάσει κάτι και τρώει. Τα ψάρια