Φθινοπωρινό ψάρεμα καλαμαριών από το σκάφος

Από τις αρχές του φθινοπώρου, το ψάρεμα καλαμαριών από σκάφος γίνεται η αγαπημένη τεχνική ψαρέματος για πολλούς ερασιτέχνες και επαγγελματίες ψαράδες αφού τα αγαπημένα μαλάκια αρχίζουν να κάνουν αισθητή και έντονη την παρουσία τους.
Οι τρόποι ψαρέματος τους πολλοί και ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή. Μπορεί εξάλλου τα χρόνια να περνούν, οι τρόποι αλίευσης όμως παραμένουν σχεδόν ίδιοι. Μόνο τα εργαλεία αλλάζουν που συνάδουν με την εξέλιξη της τεχνολογίας, κατά τα άλλα οι συνήθειες και οι αντιδράσεις των αλιευμάτων παραμένουν ίδιες.
Με συρτή λοιπόν, καθετή, με νωπό ή τεχνητό δόλωμα (καλαμαριέρες) αλλά και διάφορες αυτοσχέδιες πατέντες, ο καλαμαροψαράς προσπαθεί να εντοπίσει και να δελεάσει τα καλαμάρια, ώστε να τα ανεβάσει με σιγουριά πάνω στο σκάφος του. Ο κάθε τρόπος έχει τις δικές του, συγκεκριμένες εφαρμογές και τα δικά του, ξεχωριστά πλεονεκτήματα, που τον κάνουν να διαφέρει σημαντικά και σε κάποια σημεία να υπερτερεί ή να υστερεί έναντι των υπολοίπων.
Ψάρεμα καλαμαριών με καθετή
Η τεχνική αυτή γίνεται όπως και το ψάρεμα τον χταποδιών με σαγλαγκιά όμως στην περίπτωση των καλαμαριών βάζουμε τρία με τέσσερα παράμαλλα από καλαμαριέρες και στο τέλος το βάρος. Όσο ποιο χοντρή είναι η μισίνα τόσο ποιο ξεκούραστα ανεβάζουμε την καθετή μας. Κυρίως ψαρεύεται σε βάθος 20-30 μέτρα πάνω από φυκιάδες. Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και νωπά ψάρια.
Το ψάρεμα των καλαμαριών με την τεχνική της καθετής, μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο νύκτα όσο και μέρα. Η διαφορά είναι ότι τη νύκτα θα πάμε σε ρηχά νερά που το βάθος δεν ξεπερνά τα 20 μέτρα, ενώ τη μέρα σε νερά βαθιά, δηλαδή στα 50 ή και περισσότερα μέτρα. Τη νύκτα θα τοποθετήσουμε στην αρματωσιά μικρότερο μολύβι και ευμεγέθεις καλαμαριέρες, ενώ τη μέρα μεγαλύτερο μολύβι -αφού ψαρεύουμε σε βαθύτερα νερά και θέλουμε να κατεβαίνει γρήγορα- και μικρότερες σε μέγεθος καλαμαριέρες.
Το ψάρεμα με καθετή συγκεντρώνει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους υπόλοιπες γνωστές μεθόδους. Ο ψαράς μπορεί να πιάσει πολλά καλαμάρια συγχρόνως , αφού στην αρματωσιά μας τοποθετούμε όσες καλαμαριέρες επιθυμούμε. Η συγκεκριμένη τεχνική αποδίδει καλύτερα σε κοπαδιαστά καλαμάρια, αφού τα πολλά δολώματα υπερτερούν εντυπωσιακά έναντι του ενός, συλλαμβάνοντας καλαμάρια ανάλογα του αριθμού τους. Ο γνώστης των τόπων αλλά και του βυθομέτρου πηγαίνει στο καλό σημείο και ρίχνει την αρματωσιά του εκεί που πρέπει, με σχεδόν σίγουρα αποτελέσματα. Δε δυσκολευόμαστε να ψαρέψουμε σε μεγάλα βάθη, οπότε είναι ο καταλληλότερος τρόπος για ημερήσια ψαρέματα και για ψαρέματα εκτός σεζόν (Σεπτεμβρίου-Φεβρουαρίου), όταν δηλαδή τα καλαμάρια είναι στα βαθιά. Μπορούν σε ένα σκάφος να ψαρέψουν πολλά άτομα μαζί χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Δεν έχει δυσκολίες. Ακόμη και ο αρχάριος στο ψάρεμα των καλαμαριών μπορεί να ψαρέψει με άνεση και να έχει επιτυχίες. Τα μειονεκτήματα της τεχνικής είναι ελάχιστα συγκρινόμενα με τα προφανή, πολυάριθμα πλεονεκτήματά της. Βασικό μειονέκτημα ότι ψαρεύουμε στάσιμοι και δε μπορούμε να ψάξουμε μεγάλη περιοχή, καθώς επίσης και το γεγονός ότι δεν μπορούμε να ψαρέψουμε εύκολα σε πολύ ρηχά νερά, όπου το βάθος δεν ξεπερνά τα πέντε μέτρα.
Ψάρεμα καλαμαριών με συρτή
Ένα από τα πιο ευχάριστα, ξεκούραστα και αποδοτικά εποχιακά ψαρέματα, είναι η συρτή για καλαμάρια. Σε μαλακά καλάμια 5-10 λίβρες δένουμε μετά τον στριφτόγυρο ένα παράμαλλο περίπου ένα με ενάμιση μέτρο και στην συνέχεια μια καλαμαριέρα ψαράκι (με γλώσσα) για να μπορεί να κολυμπάει. Συνήθως οι καλαμαριέρες αυτές είναι φωσφορίζουσες . Μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα ή δύο μεγάλα μολύβια για να δώσουμε το απαιτούμενο βύθισμα στην καμαριέρα μας. Εάν θέλουμε χρησιμοποιούμε και καταβυθιστές για να αποφύγουμε τα βάρη. Αφήνουμε τις καλαμαριέρες 20-40 μέτρα πίσω από το σκάφος και τραβάμε σε βάθυ από 25-10 μέτρα νερό με ταχύτητα τριών με τεσσάρων κόμβων. Έχουμε τα φρένα σχεδόν ανοιχτά και μόλις νιώσουμε το τσίμπημα κλείνουμε τα φρένα και ρυμουλκούμε σταθερά και όχι πολύ γρήγορα το καλάμι.
Ψαρεύουμε πάντα με το που πέφτει ο ήλιος και προτιμούμε νύχτες με φεγγάρι και μάλιστα μεγάλο. Πέρα από το ότι έχουμε καλύτερη ορατότητα και μπορούμε να τραβήξουμε κοντά στην ακτογραμμή με μεγαλύτερη ακρίβεια, είναι παρατηρημένο ότι τα καλαμάρια αρπάζουν καλύτερα τις καλαμαριέρες μας. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ψάρεμα μπορεί να πραγματοποιείται με ικανοποιητικά αποτελέσματα, όσο διαρκεί το φως του φεγγαριού. Όταν κρυφτεί, τα καλαμάρια σταματούν να αρπάζουν το ίδιο καλά τις καλαμαριέρες μας, ενώ η πλεύση στα ρηχά γίνεται αρκετά επικίνδυνη, λόγω του σκότους.
Αν ψαρεύουμε με δυο αρματωσιές, μόνοι μας ή με δεύτερο ψαρά στο σκάφος, τυχαίνει αρκετές φορές να πιαστούν συγχρόνως καλαμάρια και στις δυο. Εκεί χρειάζεται λίγο παραπάνω προσοχή για να μη μπερδέψουμε τις αρματωσιές μεταξύ τους. Το ταξίδεμα του σκάφους είναι σε ευθεία γραμμή και φροντίζουμε να χαμηλώσουμε τις στροφές της μηχανής στο ελάχιστο.
Ψάρεμα καλαμαριών με eging
Αν και στην Κύπρο δεν είναι και τόσο διαδεδομένο εντούτοις η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται πολύ στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Ιαπωνία. Με την χρήση εξοπλισμού eging μπορούμε να σε βάθος κάτω από 20 μέτρα να ψαρέψουμε πιο επιθετικά τα καλαμάρια παρά με την μέθοδο της καθετής. Με την καλαμαριέρα μας να ανεβοκατεβαίνει σε διάφορα βάθη και αποστάσεις από το σκάφος.
Όποια μέθοδο και να χρησιμοποιήσουμε το ψάρεμα καλαμαριών είναι τις περισσότερες αποδοτικό και παράλληλα ευχάριστο. Τα καλαμάρια αποτελούν ένα εκλεκτό έδεσμα για αρκετό κόσμο ενώ είναι και το αγαπημένο ζωντανό δόλωμα αρκετών ψαράδων.