Του Πανίκου Παναγιώτου

Στο σημερινό μας άρθρο θα αναφερθούμε σε κάποια σημεία που είναι ασφαλείς προϋποθέσεις για την ιδανική άσκηση της ελεύθερης κατάδυσης.

Ενυδάτωση 

Οι περισσότεροι έχετε προσέξει την ανάγκη πιο συχνής διούρησης ενώ είμαστε στο νερό. Αυτή η αύξηση της διούρησης οφείλεται ως μέρος του καταδυτικού αντανακλαστικού.

Ακόμη ένα γεγονός που επηρεάζει την ενυδάτωση μας είναι η εφίδρωση μέσα από την στολή κατάδυσης ειδικά σε πιο ζεστά νερά.

Η μείωση της σωματικής μας ενυδάτωσης κατά 1% έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της απόδοσης μας από 8 έως 10%!

Ένας ενδεικτικός τρόπος να κρατήσουμε την ενυδάτωση και την απόδοσή μας μέσα στο νερό είναι να πίνουμε νερό σε μικρές δόσεις κάθε 20 με 25 λεπτά. Το διάλυμα ηλεκτρολυτών είναι ακόμη καλύτερο από το νερό γιατί αναπληρώνει τα χαμένα άλατα και ιχνοστοιχεία που χάνουμε, κάνοντας αυτή την δραστηριότητα.

Τροφή και μεταβολισμός 

Κάθε άνθρωπος είναι σίγουρα διαφορετικός και πολλές φορές οι διατροφικές συμβουλές έχουν ένα ατομικό και πιο προσωπικό χαρακτήρα.

Θα αναφερθούμε σε γενικές συμβουλές και τρόπους για καλύτερη απόδοση σε σχέση με το φαγητό. Την προηγούμενη μέρα τρώμε τροφές πλούσιες σε μικτούς υδατάνθρακες και πρωτεΐνη, έτσι ώστε οι αποθήκες γλυκογόνου στο σώμα μας να είναι γεμάτες τη μέρα της εξόρμησης μας και να αποδεσμευτούν αργά.

Καλό είναι να αποφεύγουμε είδη που περιέχουν καφεΐνη και αυξάνουν τους παλμούς μας και συνάμα μεγαλύτερη κατανάλωση του Ο2 στο σώμα μας.

Το κάπνισμα ειδικά πριν την βουτιά φορτώνει με μονοξείδιο του άνθρακα τον οργανισμό και άρα ανασταλτικά στην μεταφορά του 02 στο αίμα. Να αναφέρουμε επίσης τον ερεθισμό στους βλεννογόνους της ρινοφαρυγγικής κοιλότητας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το αλκοόλ επίσης την προηγούμενη μέρα ή βράδυ προκαλεί αφυδάτωση και συμφόρηση στα ιγμόρεια μας εμποδίζοντας τις ασφαλείς εξισώσεις και καταδύσεις μας.

Η υπερβολική προπόνηση και η μειωμένη ξεκούραση μέσα στην εβδομάδα δεν έχει καλά αποτελέσματα στις εξορμήσεις στη θάλασσα.

Συνήθως επηρεάζει την μείωση του χρόνου βουτιάς λόγω της κατανάλωσης περισσότερου Ο2 από κουρασμένους μύες στο σώμα.

Κάτι το οποίο έχω προσωπικά παρατηρήσει σε άτομα που είναι υπερβολικά προπονημένοι, είναι το γεγονός ότι βουτάνε πολύ στρεσαρισμένα και νευρικά. Η σημασία και το κομμάτι που έχει η σωστή χαλάρωση πριν την βουτιά υπερέχει από την ογκώδη σωματική προπόνηση.

Η άσκηση πριν την ελεύθερη κατάδυση μπορεί να είναι μια απλής μορφής αερόβια άσκηση σε γυμναστήριο ή έξω στη φύση. Ο ποιοτικός ύπνος πριν την εξόρμηση μας είναι ίσως από τους πιο σημαντικούς παράγοντες ασφάλειας και καλής απόδοσης.

Με αρκετό χρόνο ξεκούρασης την προηγούμενη ημέρα, θα πετύχουμε με μεγάλη επιτυχία την μείωση του στρες, του άγχους και κατά την εξόρμηση και ειδικά μετά από αυτήν.

Μέσα από αυτά τα λίγα δεδομένα, που εάν προσεχθούν θα μας δώσουν εμφανή θετικά αποτελέσματα στην άσκηση της δραστηριότητας μας. Έτσι θα την αγαπήσουμε αλλά και θα εμβαθύνουμε περισσότερο σε αυτήν.

Καλές και ασφαλείς βουτιές σε όλους!