Του Αντώνη Λαγουταρέλλη


Ένα από τα πιο βασικά πλεονεκτήματα για τον παράκτιο ψαρά είναι να μπορεί να γνωρίζει τη μορφολογία του εκάστοτε τόπου που σκοπεύει να ψαρέψει. Έτσι, έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει αναλόγως τον εξοπλισμό του, ώστε να μπορεί αφενός να αντιμετωπίσει τις ανάγκες κάθε ψαρέματος κι αφετέρου να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η εποχή που διανύουμε θεωρείται από τις πιο δύσκολες για το ψάρεμα από την παραλία, αφού οι λουόμενοι κατακλύζουν τις περισσότερες παραλίες κατασκηνώνοντας από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι και αργά το βράδυ για να απολαύσουν το μπάνιο τους. Παρόλα αυτά, πολλά είδη ψαριών παραμένουν κοντά στην ακτή με σκοπό την αναζήτηση της τροφής τους. Το γεγονός αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτο, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που ακόμη κι αυτή την εποχή θα καταφέρουμε να επιτύχουμε αξιόλογες ψαριές. Οι ώρες που θα πραγματοποιήσουμε αυτή την εποχή το ψάρεμα μας είναι συγκεκριμένες και μιλάμε για τις ώρες αυτές, όπου οι παραλίες παραμένουν άδειες. Τα ολονύχτια ψαρέματα θα είναι αυτά που θα μας απασχολήσουν αυτό τον καιρό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Βέβαια, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που μπορούμε να ψαρέψουμε και κατά τη διάρκεια της ημέρας σε κάποια απόμερη παραλία με άγριο βυθό, η οποία συνήθως δεν αποτελεί πρώτη επιλογή των λουομένων. 

Εμείς δεν έχουμε παρά να εκμεταλλευτούμε αυτές τις ευκαιρίες και να οργανωθούμε κατάλληλα, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε είδους βυθό. 


Σε δύσκολους βυθούς 

Θα ξεκινήσω με τις περιοχές που καλύπτονται από δύσκολους βυθούς. Πρόκειται για παραλίες ή περιοχές με βράχια, ο βυθός των οποίων είναι στρωμένος από πλάκες ή από άγρια βράχια. Όπως σας προανέφερα, αυτές οι περιοχές αποτελούν την τελευταία επιλογή των λουομένων, με αποτέλεσμα να μας δίνεται η ευκαιρία να ψαρέψουμε εκεί, ακόμη και την ημέρα. Για να μπορέσουμε να ψαρέψουμε σωστά σε αυτά τα σημεία σίγουρα απαιτείται διαφορετικός εξοπλισμός απ’ ότι σε μία παραλία με αμμώδη βυθό. Το ψάρεμα σε ένα τέτοιο βυθό εγκυμονεί κινδύνους. Το συχνό κόψιμο των αρματωσιών, το σκάλωμα του μολυβιού και η απώλεια ψαριών είναι φαινόμενα που αν δεν προετοιμαστούμε κατάλληλα θα μας κάνουν να εγκαταλείψουμε γρήγορα τις προσπάθειες. Έτσι, λοιπόν,  θα χρειαστούμε σκληρά καλάμια, ώστε να μπορέσουμε να τραβήξουμε δυνατά σε κάποιο σκάλωμα της αρματωσιάς μας ή στο βράχωμα κάποιου ψαριού με εφάμιλλους, δυνατούς μηχανισμούς, εφοδιασμένους με χοντρές πετονιές διαμέτρου από 0,40 έως και 0,45 χιλ. για να αντέχουν στα γδαρσίματα και να μην κόβονται με την παραμικρή επαφή τους με τα βράχια, χωρίς τη χρήση shock leader. Οι αρματωσιές μας θα πρέπει να είναι αποκλειστικά και μόνο μονάγκιστρες και σε καμία περίπτωση διπλάρια γιατί τότε οι πιθανότητες σκαλώματος της αρματωσιάς πολλαπλασιάζονται. Το μήκος των παράμαλλων να κυμαίνεται από 20 έως και 40 εκ. και η διάμετρός τους από 0,30 έως και 0,35 χιλ. Η πετονιά που θα χρησιμοποιήσουμε για την κατασκευή του παράμαλλου δεν επιβάλλεται να είναι τύπου fluorocarbon, δηλαδή αόρατη, χρησιμοποιώντας άλλου τύπου πετονιές, όπως coated, δηλαδή με επικάλυψη fluorocarbon, με την οποία επιταχύνουμε με μεγαλύτερη δύναμη και αντοχή στην ίδια διάμετρο. Τέλος, θα προτιμήσουμε τις σταθερές αρματωσιές που θα μας χαρίσουν άμεση αντιμετώπιση των τσιμπιών αλλά και καλύτερο κάρφωμα. Ένα από τα πιο βασικά εξαρτήματα που θα τοποθετήσουμε στην αρματωσιά μας είναι ο απελευθερωτής μολυβιού, ένα εξάρτημα που θα βοηθήσει να χάσουμε το μολύβι, αλλά όχι το ψάρι. 


Σε μικτό βυθό 

Ο μικτός κατά τη γνώμη μου είναι ο τύπος βυθού που συγκεντρώνει τα περισσότερα είδη ψαριών και γι’ αυτό βρίσκεται στις προτιμήσεις των περισσότερων ψαράδων. Πρόκειται για  βυθό που τα έχει όλα, χαρακτηρίζεται από περιοχές άμμου πλαισιωμένες από διάσπαρτες φυκιάδες, πλάκες, ενώ κάποιες φορές μπορεί να υπάρχουν και μονόπετρα. Εδώ, παρόλο που ο βυθός δεν είναι καθαρή αμμούδα, εντούτοις η αρματωσιά μας σπάνια θα σκαλώσει. Συνεπώς, ο εξοπλισμός μας γίνεται ελαφρύτερος απ’ αυτόν που θα χρειαστούμε για να ψαρέψουμε σε ένα δύσκολο βυθό. Καλάμια μέτριας σκληρότητας με casting weight περίπου στα 150 γρ. θεωρούνται τα ιδανικότερα για αυτή την περίσταση, όπως επίσης και μηχανισμοί τύπου casting-surf casting, εφοδιασμένοι με πετονιά διαμέτρου 0,35 χιλ. χωρίς shock leader, είτε με χαμηλότερης διαμέτρου από 0,28 έως και 0,30 χιλ. με την απαραίτητη χρήση shock leader για μεγαλύτερη ασφάλεια. Σε τέτοιους βυθούς, εκτός από τα μονάγκιστρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αρματωσιές με δύο αγκίστρια χωρίς κανένα πρόβλημα. Επίσης, εκτός από τις προηγούμενες αρματωσιές που θα είναι σταθερές, έχουμε τη δυνατότητα να ρίξουμε στο παιχνίδι και συρόμενες αρματωσιές για πονηρά ψάρια, όπως οι τσιπούρες. Τα παράμαλλά μας μπορούν να φτάσουν ακόμη και το μήκος των 60 εκ. χωρίς να μας παρουσιάσουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ η διάμετρός τους θα κυμαίνεται από 0,25 έως και τα 0,30 χιλ. Να πούμε ότι η διάμετρος των παράμαλλων που προτείνω είναι ενδεικτική για κάθε περίσταση και το ακριβές νούμερο εξαρτάται από το μέγεθος και το είδος των ψαριών που συναντάμε σε κάθε περιοχή.  


Σε αμμώδεις βυθούς

Τους αμμώδεις βυθούς τους άφησα στην τελευταία θέση αυτής της κατάταξης, αφού αποτελούν μια σχετικά εύκολη λύση για όσους ασχολούνται λίγο καιρό με ψάρεμα, ή για κάποιους που δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να έρθουν αντιμέτωποι με τις παραπάνω καταστάσεις. Πολλοί ψαράδες πιστεύουν ότι σε ένα βυθό που αποτελείται από άμμο τα ψάρια, τα οποία μπορεί κάποιος να πιάσει, είναι ελάχιστα και μικρά. Στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν πιαστεί μεγάλα ψάρια. Για να ψαρέψουμε σε μία αμμώδη παραλία δεν απαιτείται κάτι το εξειδικευμένο όσον αφορά τα καλάμια και τους μηχανισμούς. Μπορούμε να ψαρέψουμε με πολύ ελαφριά καλάμια τύπου light με casting weight από 50 έως και 100 γρ., αλλά και με πολύ πιο σκληρά όπως των 200 γρ. c.w. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους μηχανισμούς, οι οποίοι μπορούν να είναι τύπου casting με μικρές μπομπίνες αλλά και surf casting. Ο ελαφρύς εξοπλισμός θα μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε ένα ξεκούραστο ψάρεμα σε σχετικά κοντινές αποστάσεις, ενώ τα σκληρά καλάμια εφοδιασμένα με λεπτές πετονιές στους μηχανισμούς θα μας δώσουν την ευκαιρία να αναζητήσουμε τα ψάρια και στις πιο βαθιές ζώνες. Επίσης, λόγω του καθαρού βυθού χωρίς φυσικά εμπόδια μας δίνεται η ευκαιρία να μειώσουμε σημαντικά τις διαμέτρους των παράμαλλων, κάτι που θα μας ωφελήσει κάνοντας τις αρματωσιές μας πιο διακριτικές στα μάτια των ψαριών. Αυτό θα μας αποφέρει μεγαλύτερα αποτελέσματα όταν ψαρεύουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας και ειδικά σε ήρεμη θάλασσα με καθαρά νερά. Οπότε, εκτός από τα λεπτά παράμαλλα με διάμετρο από 0,22 έως και 0,25 χιλ., μπορούμε να βγάλουμε από την τσάντα μας και πιο πολύπλοκες αρματωσιές, όπως αυτές που αποτελούνται από τρία αγκίστρια ή από πολύ μακριά παράμαλλα που μπορούν να φτάνουν σε μήκος, ακόμη και 1,5 μέτρο. 

Στις παραλίες με αμμώδεις βυθούς επιτρέπονται τα πάντα. Αυτές θεωρούνται ως η κατάλληλη περιοχή  για να δοκιμάσει κανείς διάφορες αρματωσιές και να πειραματιστεί σε καινούρια πράγματα. Οπότε μην διστάστε να δοκιμάσετε κάτι καινούριο, το οποίο, ποιος ξέρει, ίσως σας αποφέρει πολύ καλά αποτελέσματα.