Του Άριστου Αριστείδου

Παρακολουθώντας την εξέλιξη του ψαρέματος των καλαμαριών, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό , διαπιστώνουμε τα εξής. Οι τεχνικές με τις οποίες οι ψαράδες παίρνουν τα περισσότερα καλαμάρια , είναι κυρίως η τεχνική του Eging.  Το ψάρεμα αυτό έχει κάπως αντικαταστήσει την τεχνική του spinning από την ακτή καθώς η επαφή του ψαρά με τον βυθό του προσφέρει μεγαλύτερη απόδοση στο ψάρεμα του. Η καλαμαριέρες τύπου Eging έχουν την ιδιότητα να βυθίζονται ποιο εύκολα αλλά και να παρουσιάζουν μια πιο ρεαλιστική κίνηση μέσα στο νερό , η οποία ελκύει τα καλαμάρια για να επιτεθούν. Η τεχνική αυτή στο εξωτερικό εφαρμόζεται κυρίως σε βαθιά νερά , κοντά σε φυκιάδες όπου υπάρχουν καλαμάρια . Στην Κύπρο τώρα, εκείνοι που επιχείρησαν και ασχολήθηκαν με την τεχνική τα τελευταία δύο με τρία χρόνια μπορώ να πω ότι ανταμείβονται και με  το παραπάνω.

Σουπιές και καλαμάρια αποτελούν καθημερινή λεία των ψαράδων οι οποίοι επιμένουν στην τεχνική. Παρά το γεγονός όμως ότι η τεχνική αυτή έχει αποδείξει την αποδοτικότητα της, εντούτοις δεν είναι και πολύ εφαρμόσιμη στο ψάρεμα από σκάφος. Εδώ να αναφέρουμε ότι κατά κύριο λόγο η τεχνική αυτή εφαρμόζεται στο ψάρεμα από σκάφος καθώς χρειάζεται να υπάρχει κάποιο βάθος και ο κατάλληλος βυθός για να δουλέψει. Δεν θα ξεχάσω στις πρώτες αναφορές οι οποίες κάναμε για αυτή την τεχνική όπου όλες οι Ιαπωνικές πληροφορίες περιέγραφαν την εφαρμογή της από σκάφος. Με το σκάφος μπορείς εύκολα να βρεις το βάθος και τους βυθούς όπου κρατάνε καλαμάρια , ενώ παράλληλα αποφεύγεις και τα εμπόδια της ακτής.    Το πρώτο επίσημο σεμινάριο για αυτή την τεχνική,  έγινε από τον φίλο Ευάνθη Λοϊζου συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2014. Θυμάμαι τα λόγια τότε του Ευάνθη, ‘ Η τεχνολογία αλλάζει και είναι κρίμα να μην την ακολουθούμε’ 


Εκείνοι λοιπόν που ακολούθησαν την αλλαγή και εφάρμοσαν τα νέα υλικά και την νέα τεχνική μάλλον δικαιωμένοι θα νιώθουν. Ακούω πολλούς φίλους από σκάφη να βγαίνουν έξω με την παραδοσιακή συρτή και να λένε ότι δεν έχει καλαμάρια. Η δε φίλοι της καθετής περιμένουν τα καλαμάρια να γεννήσουν για να τα πιάσουν στην καθετή. Εκείνοι όμως που ασχολούνται με το Εging πιάνουν σχεδόν σε κάθε τους εξόρμηση. Η κύρια διαφορά είναι το γεγονός ότι με αυτή την τεχνική , τα καλαμάρια είτε κινούνται , είτε κάθονται εσύ μπορείς να τα πιάσεις. Μπορείς να τα πιάσεις σε διάφορα βάθη, και σε διάφορες αποστάσεις από το σκάφος σουΒασικό είναι να έχεις τον κατάλληλο εξοπλισμό. Από εκεί και πέρα απλά πρέπει να εφαρμόζεις την τεχνική και να ψάχνεις διάφορα μέρη. 

Το τεχνητό μας, όταν πρόκειται για ποιοτικά τεχνητά, βυθίζονται με γωνία 45 μοιρών προς τον βυθό. Αφήνουμε το τεχνητό να βυθιστεί και στην συνέχεια με τρία χτυπήματα το σηκώνουμε, ένα περίπου μέτρο από τον πυθμένα. Στο τρίτο χτύπημα, αφήνουμε ξανά το τεχνητό μας να πέσει και να πατώσει. Εάν υπάρχει καλαμάρι στην περιοχή είναι πολύ πιθανό, ότι το έχουμε προκαλέσει και ενώ το τεχνητό μας πέφτει στον πυθμένα ή κάθεται στον πυθμένα, αυτό θα το πιάσει.

Η τεχνολογία στις μέρες μας προχωρεί με μεγάλη ταχύτητα και συνεχώς παρουσιάζονται καινούργια πράγματα στην αγορά και στους καταναλωτές. Είναι κρίμα να μην παρακολουθούμε αυτή την εξέλιξη και να εμμένουμε σε παλιές και στερεότυπες τεχνικές, χωρίς να δοκιμάζουμε κάτι καινούργιο. Τα καταστήματα σήμερα, έχουν αξιόλογους πωλητές που μπορούν να σας παρέχουν μεγάλη βοήθεια, όπως και τα περιοδικά και οι ιστοσελίδες, αρκεί να το ζητήσετε».


Τολμήστε λοιπόν και δοκιμάστε και κάτι καινούργιο και πολύ πιθανό να είναι μια καινούργια τεχνική η οποία όχι μόνο θα σας αποδώσει αποτελέσματα αλλά θα σας χαρίσει και αρκετές συγκινήσεις.