Δολώνοντας Ζωντανή Σουπιά

Άριστος Αριστείδου και Τάσος Ζένιου
Τους μήνες του καλοκαιριού η εξεύρεση φρέσκου ζωντανού δολώματος για ψάρεμα από το σκάφος είναι κομματάκι δύσκολη υπόθεση. Ένα από τα πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά δολώματα για αυτή την περίοδο ιδίως για τα μινέρια, της συναγρίδες και τα φαγκριά είναι η ζωντανή σουπιά. Την σουπιά ο πιο εύκολος τρόπος για να την προμηθευτούμε είναι μέσο των επαγγελματιών ψαράδων που τις πιάνουν στα δίχτυα.
Αν έχουμε κάποιο γνωστό επαγγελματία ψαρά μπορούμε να διευθετήσουμε μαζί του την παραχώρηση ή την αγορά των μαλακίων που πιάνονται στα δίχτυα του. Πολλές φορές μου έτυχε να προσεγγίσω άγνωστους επαγγελματίες ψαράδες και να τους ζητήσω να μου δώσουν ή να μου πουλήσουν 1-2 σουπιές για να ψαρέψω. Τις περισσότερες φορές μάλιστα δεν μου έπαιρναν ούτε χρήματα. Η αξία των μαλακίων όταν πωλούνται στους ψαροπούλιες δεν είναι και τόσο μεγάλη και αρκετοί επαγγελματίες τις παραχωρούν με την καρδιά τους.
Όταν πάρουμε λοιπόν την σουπιά πρώτο μας μέλημα είναι να την διατηρήσουμε ζωντανή. Ο λόγος που η ζωντανή σουπιά είναι εξαιρετικό δόλωμα είναι γιατί ενώ είναι δολωμένη στο αγκίστρι μας και αντιληφθεί ένα ψάρι να την πλησιάζει με απειλητικές διαθέσεις τότε αμολά το όπλο της (μελάνι) και τα ψάρια τρελαίνονται. Αν έχουμε μία μόνο σουπιά τότε ένας κουβάς με θαλασσινό νερό θα την διατηρήσει ζωντανή μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας και την δολώσουμε. Αν πάλι έχουμε 2-3 σουπιές θα χρειαστούμε μια συσκευή οξυγόνωσης του νερού ή θα τους αλλάζουμε συχνά το νερό για να υπάρχει αρκετή ποσότητα οξυγόνου και να μην ψοφήσουν.
Πώς την δολώνουμε.
Η σουπιά είναι σχετικά κοντό δόλωμα αντίθετος με το καλαμάρι ή την σφύρνα όπου είναι πιο μακριά και χρειάζονται 3 αγκίστρια για να τα καλύψουμε. Την σουπιά μπορούμε να την καλύψουμε με ένα αγκίστρι και μία πραγκαρόλα. Καταρχήν παίρνουμε ένα κομμάτι ρούχο στο χέρι μας και βάζουμε την σουπιά μέσα στην παλάμη μας ανάποδα (φώτο 1) Ο λόγος που βάζουμε το ύφασμα και την κρατάμε ανάποδα είναι για να μην μας πετάξει μελάνι και μας λερώσει.
Στην συνέχεια σε ένα κομμάτι μισίνας fluorocarbon 0.45-0.55 αφού μετρήσουμε το μήκος της σουπιάς αφήνουμε 5-6 πόντους περιθώριο και δένουμε στην άκρια του ένα πραγκαρολάκι κατά προτίμηση s/s μεγέθους 1/0-2/0 . Στην συνέχει δένουμε πιο πάνω το αγκίστρι μας 3/0-4/0 .
Τοποθετούμε το πραγκαρολάκι ανάμεσα στα πράγκα (πόδια) της σουπιάς έτσι ώστε τουλάχιστο ο ένας οδηγός να είναι καλά αγκιστρωμένος πάνω της και οι άλλοι δύο ελεύθεροι και άτιμοι να αγκιστρώσουν το ψάρι.(φώτο 2)
Στην συνέχεια τοποθετούμε το αγκίστρι στην άκρια του κόκαλου της σουπιάς όπως βλέπεται στην φωτογραφία (φώτο 3) Το αγκίστρι αυτό θα ρυμουλκεί την σουπιά. Έχει σημασία το αγκίστρι να τοποθετηθεί στο κέντρο της σουπιάς για να την ρυμουλκεί ευθεία.
Η σουπιά μας τώρα τοποθετείται προσεκτικά στο νερό και με την βοήθεια είτε του φύλακα είτε του downrigger την κατεβάζουμε στον πάτο και την ρυμουλκούμε με ταχύτητα 1,5-2 κόμβους.
Η ζωντανή σουπιά είναι ένα εξαιρετικό δόλωμα που μπορεί να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα.