Ο χειμώνας έφτασε και μαζί του έρχονται και τα καλά ψαρέματα από σκάφος. Η εποχή που οι μερακλήδες συρταδόροι με μολύβια φύλακες και downriggers θα αναζητήσουν μινέρια και συναγρίδες. Φυσικά, για να μπορέσουμε να ξεγελάσουμε τα θηράματα πρέπει να έχουμε και τα κατάλληλα δολώματα, τα οποία οφείλουμε να ξέρουμε να τα χρησιμοποιούμε και σωστά.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τρία διαφορετικά είδη δολωσιάς.

Ένα εύκολο δόλωμα για να βρούμε είτε από κάποια ψαραγορά είτε από κάποιο επαγγελματία ψαρά είναι οι σουπιές. Τις σουπιές μπορούμε και να τις ψαρέψουμε όπως είχαμε δείξει και σε άρθρο του περιοδικού πέρσι τέτοια εποχή. Μάλιστα, κάποιες εταιρείες έχουν κατασκευάσει ειδικά ψαράκια για το ψάρεμα της σουπιάς. Αν όμως την αγοράσουμε από κάποια ψαραγορά, πρέπει να προσαρμοστούμε στη νωπή σουπιά και το δόλωμά της. Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδίως οι νέοι ψαράδες είναι το να δολώσουν μια σουπιά και να μην γυρίζει στο νερό ενώ την ρυμουλκούμε. Αυτό έχει να κάνει με το πού τοποθετούμε τα αγκίστρια, τα οποία λόγω του ότι έχουν κάποιο βάρος, εάν δεν τοποθετηθούν σωστά και κεντραρισμένα, τότε το βάρος τους δεν κατανέμεται ίσα με αποτέλεσμα η σουπιά να γυρίζει στο νερό.

Δολώνοντας νωπή σουπιά

Δένουμε το πρώτο αγκίστρι στη μισίνα μας, το οποίο θα περαστεί από την κοιλιά της σουπιάς για να καρφώσει το κορμί της στο κέντρο και να βγει από το στόμα της. Αφού το δέσουμε, μετράμε πάνω στη μισίνα μας για το πού θα τοποθετηθεί το αγκίστρι που θα ρυμουλκεί τη σουπιά. Πρέπει να αφήσουμε λίγο λάσκο στη μισίνα. Εκεί που θα σημαδέψουμε τη μισίνα με το αγκίστρι πατάμε με το δάκτυλό μας την πρώτη για να μην μας φύγει και ακολούθως σχηματίζουμε ένα κύκλο με τη μισίνα μέχρι το σημείο που βρίσκεται το δάκτυλό μας. Στη συνέχεια, με το δάκτυλο που πατάμε τη μισίνα στο αγκίστρι στερεώνουμε και την άκρια αυτής περνώντας την μέσα και από το μάτι του αγκιστριού. Ακολούθως, παίρνουμε τη μισίνα στο άνω μέρος του κύκλου και την περνάμε 4-5 φορές γύρω από το αγκίστρι και την άκρια της μισίνας που βγαίνει από το μάτι. Κρατώντας την σταθερή τραβάμε την άκρια για να δημιουργηθεί και να σφίξει ο κόμπος. Το αγκίστρι πρέπει να βλέπει στην αντίθετη φορά με το προηγούμενο αγκίστρι που είχαμε δέσει στην άκρια της μισίνας. Σε αυτό περνάμε την άκρια της σουπιάς στο πάνω μέρος, όσο πιο έξω γίνεται αλλά πάντοτε μέσα από το κόκκαλο. Έχει σημασία να είμαστε στο κέντρο και τα αγκίστρια να είναι ευθυγραμμισμένα.  (foto 1-10)


Δολώνοντας ζωντανή σουπιά

Σε περίπτωση που έχουμε ζωντανή σουπιά μπορούμε αντί να τοποθετήσουμε αγκίστρι και να τρυπήσουμε την κοιλιά της σουπιάς, να τοποθετήσουμε πραγκαρόλα πάνω στα πόδια για να μην σκοτώσουμε τη σουπιά. Με τον ίδιο τρόπο, όπως και πριν, αφού δέσουμε την πραγκαρόλα, μετράμε πού θα τοποθετηθεί το αγκίστρι ρυμουλκός και το δένουμε. Στη φωτογραφία 16 βλέπουμε τη διαφορά ανάμεσα στη δολωμένη νωπή σουπιά και στη ζωντανή σουπιά. (11-16)


Δολώνοντας καλαμάρι

Το καλαμάρι είναι συνήθως ένα μεγαλύτερο δόλωμα από τη σουπιά. Για να καλύψουμε το καλαμάρι μας σε όλο το μήκος του με αγκίστρια μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα αγκίστρι ή πραγκαρόλα ανάμεσα στο αγκίστρι ρυμουλκό και στο αγκίστρι που βρίσκεται στο κάτω μέρος. Η διαδικασία είναι η ίδια. Πρώτα δένουμε το πρώτο αγκίστρι ή πραγκαρόλα στο κάτω μέρος και στη συνέχεια, αφού μετρήσουμε, τοποθετούμε τα άλλα δύο πιο πάνω. Λόγω του ότι το καλαμάρι είναι μακρύ δόλωμα και με 3 αγκίστρια, είναι καλύτερα πρώτα να τοποθετούμε στο κέντρο το αγκίστρι ρυμουλκό και μετά να ευθυγραμμίζουμε τα υπόλοιπα στο κορμί και τα πόδια του.

Φώτο 17-27

Υπάρχουν αρκετοί άλλοι τρόποι για να δολώσουμε νωπά ή ζωντανά δολώματα, αν και αυτοί οι τρόποι είναι αρκετά εύκολοι και πολύ λειτουργικοί και με την τριβή ο καθένας θα προσθέσει και τη δική του πινελιά στον τρόπο δολώματος. Πάντοτε να έχουμε μια πετσέτα μαζί μας, στην οποία θα τοποθετούμε το δόλωμα επάνω για να το δολώσουμε, ούτως ώστε να μην γλιστράει και να βγάζει μελάνια. 

Καλά ψαρέματα.