Τούρνα στην Κύπρο και προβληματισμοί...

labraxcy
Posts: 126
Joined: Mon Feb 25, 2013 8:11 pm

Re: Τούρνα στην Κύπρο και προβληματισμοί...

Post by labraxcy »

αποτι φενετε ιπαρχουν αρκετα ψαγμενοι και μελετιμενοι ψαραδες στην κυπρο! :clap: :clap: :clap:

User avatar
caveman
Posts: 3501
Joined: Sat Aug 11, 2007 1:59 pm
Location: Φράγμα Κούρη

Re: Τούρνα στην Κύπρο και προβληματισμοί...

Post by caveman »

mikrosa, αυτό είναι θέμα των συνδέσμων. Ας οργανωθούν, να κάτσουν να κάνουν τις μελέτες τους και να κάνουν μια ολοκληρωμένη πρόταση.
Δεν κάνει να συζητήσουμε τούτο το θέμα δαμέ, απλά που μια πολλά απλή παρατήρηση που έκανα σχεδόν κάθε μέρα του Αυγούστου που ήμουν στον Κούρη... βλέπεις παντού άλγη.... και δεν υπάρχει ένα ψαράκι να την τρώει... άρα, μια σκέψη, ιδέα και πρόταση, είναι πως χρειάζονται βοσκόψαρα που να τρώνε την άλγη όπως το common bream & common nase.
Στις εκλογές 2013, ψηφίζουμε:
==ΤΟΥΡΝΑ==

User avatar
MariosK
Posts: 3582
Joined: Sun May 04, 2008 6:00 pm
Location: Πάφος
Contact:

Re: Τούρνα στην Κύπρο και προβληματισμοί...

Post by MariosK »

To common bream το έχει προτείνει και το fish float που έχει περισσότερη εμπειρία από τον CFAA στο θέμα αυτό. Το έχουμε ήδη στην ατζέντα μας για συζήτηση με το τμήμα αλιείας. Είχε ήδη γίνει προσπάθεια στο παρελθόν να έρθει από το ΤΑΘΕ αν δεν κάνω λάθος οπότε ίσως αυτό να είναι ένα υπέρ για την εισαγωγή της.

User avatar
caveman
Posts: 3501
Joined: Sat Aug 11, 2007 1:59 pm
Location: Φράγμα Κούρη

Re: Τούρνα στην Κύπρο και προβληματισμοί...

Post by caveman »

Απλά πληροφοριακά, τον "κοινό σύρτη" - "συρτάρι"(common nase), ρίχνω την πρόταση για σκέψη, και τον προτείνω διότι έχω ασχοληθεί με το είδος, ρώτησα πολλά, διάβασα πολλά, και γενικός έχω μαζέψει πολλές πληροφορίες οι οποίες δείχνουν πως κάμενει μας πολλά για Κύπρο. Τρέφεται αποκλειστικότατα με άλγη, και δεν ανταγωνίζεται ούτε καν την κοκκινοφτέρα! Υπάρχει και στην Ελλάδα. Σε όλη την επικράτεια του Δούναβη και όλα τα Βαλκάνια.
Κανονικά είναι ποταμίσιο ψάρι, αλλά ζει και σε λίμνες. Στις λίμνες θα κατοικίσει τα βαθύτερα σημεία. Όπου δεν θα πάει κανένα άλλο βοσκόψαρο, και έτσι θα είναι η τέλεια τροφή για το ζάντερ. Στα ρηχά θα βγει τον Χειμώνα... έτσι τα κλαμπ θα έχουν ψάρια για διαγωνισμούς ΚΑΙ κατά την χειμερινή περίοδο. Επιπρόσθετα, είναι ψάρι πεντανόστημο που το σύνηθες του μέγεθος είναι το ενάμισι κιλό!
Στις εκλογές 2013, ψηφίζουμε:
==ΤΟΥΡΝΑ==

mikrosa
Posts: 549
Joined: Fri Apr 22, 2011 8:11 pm
Location: θα με βρεις σε καποια παραλια-βυθο-φρακτη-βραχια ή στον κοσμο μου

Re: Τούρνα στην Κύπρο και προβληματισμοί...

Post by mikrosa »

Το θεμα με την εισαγωγη ξενων ειδων χρειαζετε μεγαλη συζητηση,θα προτινα να ανοιχτει νεο θεμα

User avatar
MariosK
Posts: 3582
Joined: Sun May 04, 2008 6:00 pm
Location: Πάφος
Contact:

Re: Τούρνα στην Κύπρο και προβληματισμοί...

Post by MariosK »

Παιδιά την τελική απόφαση την έχει το ΤΑΘΕ. Πέστε μας την γνώμη σας με προσωπικό μήνυμα ή email με στοιχεία, όπως έκανε τώρα ο Χαμπής και εμείς θα τα μελετήσουμε και θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν και οι γνώσεις τόσο του Χαμπή όσο και και του Ρολάνδου έχουν αξιοποιηθεί ανάλογα. Νομίζω καλύτερα να μην ανοιχθεί θέμα γιατί θα γίνει περισσότερο μπέρδεμα.

User avatar
C&R
Posts: 949
Joined: Thu Jan 24, 2008 8:23 am

Re: Τούρνα στην Κύπρο και προβληματισμοί...

Post by C&R »

Εγώ τούτον το πράμα που σας έπιασε τα τελευταία πέντε χρονια με την εισαγωγή νέων ειδών εν το κατάλαβα ακόμα, σαναμου και τα νέα είδη θα λύσουν τα προβλήματα μας ούλλα μες τους φράκτες. Ας δούμε να λύσουμε τα προβλήματα που ταλανίζουν τους φράκτες μας πραγματικά , ας κατοχυρώσουμε πρώτα το άθλημα μας και μετά όλα τα αλλα. Μακάρι όλοι που γράφετε δαμε να ξοδεύατε ουλήν τούτην την ενέργεια πάνω σε αυτά που πρέπει να γίνουν πραγματικά. Εκάμαμεν ούλοι διαφορα και ξέρετε το και βράζουμε ούλοι στο ίδιο καζάνι γιαφτον σταματήστε να κατιγορατε ο ένας τον άλλον και ελάτε κοντά να δούμε τι λύσεις υπάρχουν. Ο σύνδεσμος θα αναλάβει πρωτοβουλία για συζήτηση εφ όλης τις ύλης στην επομενη γενική συνέλευση. Είναι καιρός να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους.

Αφήστε τα πικε και τα ξιπικε και ελάτε κοντά(ειδικά οι πιο νέοι) να δουλέψουμε για το κοινό καλο γιατί άρχισαν και εξαντλούνται οι δυνάμεις και οι αντοχές μας.

User avatar
(CyBasser)
Posts: 2367
Joined: Mon Oct 22, 2007 10:17 pm

Re: Τούρνα στην Κύπρο και προβληματισμοί...

Post by (CyBasser) »

C&R wrote:Εγώ τούτον το πράμα που σας έπιασε τα τελευταία πέντε χρονια με την εισαγωγή νέων ειδών εν το κατάλαβα ακόμα, σαναμου και τα νέα είδη θα λύσουν τα προβλήματα μας ούλλα μες τους φράκτες. Ας δούμε να λύσουμε τα προβλήματα που ταλανίζουν τους φράκτες μας πραγματικά , ας κατοχυρώσουμε πρώτα το άθλημα μας και μετά όλα τα αλλα. Μακάρι όλοι που γράφετε δαμε να ξοδεύατε ουλήν τούτην την ενέργεια πάνω σε αυτά που πρέπει να γίνουν πραγματικά. Εκάμαμεν ούλοι διαφορα και ξέρετε το και βράζουμε ούλοι στο ίδιο καζάνι γιαφτον σταματήστε να κατιγορατε ο ένας τον άλλον και ελάτε κοντά να δούμε τι λύσεις υπάρχουν. Ο σύνδεσμος θα αναλάβει πρωτοβουλία για συζήτηση εφ όλης τις ύλης στην επομενη γενική συνέλευση. Είναι καιρός να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους.

Αφήστε τα πικε και τα ξιπικε και ελάτε κοντά(ειδικά οι πιο νέοι) να δουλέψουμε για το κοινό καλο γιατί άρχισαν και εξαντλούνται οι δυνάμεις και οι αντοχές μας.
Επιτέλους ένα μήνυμα που με βρίσκει σύμφωνο. Ναι, συμφωνώ με τον Γιάννη (C&R). Αλλά επειδή το θέμα είναι οι εμπλουτισμοί, παιδιά, έλεος. Έχουμε κοντά στα 20 είδη στο νησί και όπως πάμε όλα τα φράγματα θα έχουν απ'όλα και συζητούμε ακόμη. Αυτό είναι που λέω και εγώ, ότι η προσθήκη νέων ψαριών (και δη μεγάλων αρπακτικών) στα φράγματα μας ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ είναι τεράστιο ρίσκο. Ας μείνουμε με ότι έχουμε ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ προς το παρών. Mπορεί να μην εκφράστηκα σωστά, αλλά αυτό ήταν ο όλος προβληματισμός μου.

Ανεξαρτήτως πρέπει να δώσω και κάποιες απαντήσεις.

Αγγελος: Δεν είμαι αναμάρτητος. Το 1985 μετάφερα σε μια σύκλα 11 πέρκες από τα Λύμπια στην αθαλάσσα, όπου έστησαν πληθυσμό και επιβίωσαν ως τις αρχες της δεκαετίας του 2000.

Χαραλάμπης: Σε ευχαριστώ για τις προσβολές φίλε μου. Επειδή εδώ είναι δημόσια συζήτηση όμως δεν θα πέσω στο δικό σου επίπεδο και να σου απαντήσω για το άτομο σου. Την απάντηση για το δικό μου άτομο όμως την δίνει η ίδια η κοινωνία όπου περπατώ με το κεφάλι ψηλά. Και σε καμιά περίπτωση δεν μετανιώνω για τις επιλογές μου. Αληθινές φιλίες φίλε μου δεν έχασα και είμαι υπερήφανος γι'αυτό, όπως και για τις δικαιώσεις που ήρθαν. Και αντίθετα με άλλους, όταν αποδειχθεί ότι έχω λάθος τότε είμαι ο πρώτος που το παραδέχεται και έχω το θάρρος να ζητήσω συγγνώμη, χωρίς να κρύβομαι πίσω από άλλους.

Θα μείνω στα όσα έγραψες περί μελετών. Όπως διάβασες και εσύ, όταν άρχισαν οι φήμες περί τούρνας, άλλο τόσο διάβασα και εγώ. Βρήκα δεκάδες περιπτώσεων που η εισαγωγή τούρνας απέβη καταστροφική (και δεν εννοώ την μια μελέτη που αναφέρεις). Ναι, υπάρχουν και πολλές εισαγωγές που ήταν πετυχεμένες, όχι όμως με καταστάσεις που να συνάδουν με το τι φαίνεται να ισχύει στην Κύπρο. Με τα Κυπριακά δεδομένα και όσα μπορώ να καταλάβω από 30 χρόνια στους φράκτες και 4 χρόνια πανεπιστήμιο, η άποψη μου είναι πως η εισαγωγή του συγκεκριμένου είδους ήταν στην καλύτερη περίπτωση άστοχη, και πιθανότατα θα προκαλέσει ζημιά. Γνωρίζεις πολύ καλά ότι την άποψη μου την συμμερίζονται ξεκάθαρα και κάποια άλλα άτομα, αλλά σε καμιά περίπτωση ούτε εσύ δέχθηκες ποτέ να την ακούσεις. Δεν με ανησυχεί μόνο η επιβίωση του αυτοκράτορα... Αν με ανησυχούσε μόνο αυτό ήξερα και πως να απαλλαγώ από τις αγαπητές σου τούρνες πολύ γρήγορα. Με ανησυχεί η επιβίωση του ψαρέματος στα γλυκα νερά της Κύπρου. Και ειδικά τα τελευταία λίγα χρόνια είδα πόσο ευάλωτα είναι τα φράγματα μας σε μετακινήσεις ειδών, ακόμη και από αυτά που υπάρχουν στην Κύπρο. Οι ζημιές από τις αλόγιστες μετακινήσεις ψαριών ίσως είναι πολύ πιο δύσκολο να διορθωθούν από τις ζημιές που προκαλούν οι ανομβρίες ή οι ορδες των παρανόμων.

Όπως έγραψα πιο πάνω, δεν θα με χαλούσε η ύπαρξη της τούρνας σε ένα ή δύο φράγματα, εαν αυτή γινόταν ΝΟΜΙΜΑ, ελεγμένα, με την συνέναιση των δύο οργανομένων συνόλων και την συγκατάθεση / συνδρομή του ΤΑΘΕ. Νοουμένου φυσικά ότι θα υπήρχε η δυνατότητα να μην εξαπλωθεί εάν τελικά αποδυκνειόταν ότι είναι ακατάλληλο είδος για την Κύπρο. Αλλά αντί αυτού, σήμερα συζητούμε άδικα και ατέρμονα γιατί κάποια άτομα, ΑΠΕΡΙΣΚΕΠΤΑ, αποφάσισαν να εισαγάγουν αυτό το είδος στο νησί και εσύ, με μια ομάδα ατόμων που "μύησες" στο ψάρεμα αυτό, όχι μόνο να υποστηρίζετε τυφλά την εισαγωγή της στο νησί, αλλά να γίνεστε "εξω φρενών" όταν κάποιοι άλλοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την παρουσία του είδους αυτό. Εσύ και η "όμαδα της τούρνας" απαιτείτε από μένα (και κάποια άλλα άτομα που συμμερίζονται τις απόψεις μου) να μην εκφραζόμαστε γι'αυτό, να μην λέμε την δική μας άποψη, αλλά ταυτόχρονα να καμαρώνουμε τις φωτογραφίες με ένα είδος που ίσως αποτελέσει την ταφόπετρα του βασανισμένου αυτού χόμπυ... Αυτό σημαίνει παντελής έλλειψη σεβασμού στην αντίθετη άποψη. Το να δίνεις επιχειρήματα (όπως σωστα έκανες πριν αρχίσεις να προσβάλλεις) είναι σωστό, αλλά το να κατηγορείς και να ειρωνεύεσαι οποιονδήποτε διαφωνεί ανοικτά μαζί σου είναι λάθος. Στις πλείστες των απαντήσεων σου με ειρωνεύτηκες (είναι δικό μου θέμα το πόσο συχνά πηγαίνω ψάρεμα και δεν έχω καμιά υποχρέωση ή πρόθεση να δικαιολογηθώ γι'αυτό), και στην τελευταία απάντηση σου με προσέβαλες.

Επιστρέφοντας στους εμπλουτισμούς, θα αναφέρω εδώ κάτι που αποτελεί καθαρά προσωπικη μου θέση: Πιστεύω πως οποιοσδήποτε περεταίρω εμπλουτισμός, είτε αυτός είναι μεταφορά κάποιου υφιστάμενου είδους από ένα φράγμα σε άλλο, είτε εισαγωγή νέου είδους, γίνεται μόνο σε συνεννόηση μεταξύ των δύο οργανομένων συνόλων και του ΤΑΘΕ. Έχει αποδειχθεί επανειλημμένα πόση ζημιά μπορεί να συμβεί από απερίσκεπτους εμπλουτισμούς. Αυτό ισχύει για όλα τα είδη. Πραγματικά δεν είμαι βέβαιος εάν είναι καλή ιδέα να έρθει ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ άλλο είδος στο νησί χωρίς προσεγμένη μελέτη με την εμπλοκή των σωμάτων και του ΤΑΘΕ. Ήδη έχουμε περίπου 20 είδη! Δεν θα με χαλούσε η ύπαρξη αβραμίδας (Abramis brama) ούτε η ύπαρξη Nase (Chondrostoma spp), όπως δεν θα με χαλούσε και η παρουσία του chub (Leuciscus cephalus) ή του smallmouth (micropterus dolomieau) αλλά να γίνει μετά από μελέτη, και όχι τυχαία, ή για να μπαλώσουμε άλλα λάθη που έγιναν (όπως την εισαγωγή της πέρκας στον Κούρη). Στην ανάλυση οικοσυστημάτων που έκανα αρχίζοντας το τόπικ, ανάφερα ότι υπάρχει ένα όριο στην βιομάζα που μπορεί να έχει κάθε βαθμίδα της τροφικής πυραμίδας. Βάζοντας αβραμίδα, ίσως κάποιο άλλο από τα κυπρινοειδή να εξαλειφθεί (όπως έγινε με την εισαγωγή κυπρίνου στον Διπόταμο και την άμεση εξαφάνιση της τίγγας). Το θέλουμε αυτό? Το τσιρόνι ή συρτάρι (nase) στην Ελλάδα υπάρχει σε τεράστια κοπάδια μικρών ατόμων κοντά στις όχθες, όπως ακριβως η κοκκινοφτέρα στα φράγματα μας (μην με αμφισβητήσεις Χαραλάμπη γιατί τα ψάρεψα επανειλημμένα). Ποιός μας εγγυάται ότι η εισαγωγή του δεν θα επηρεάσει αρνητικά την κοκκινοφτέρα? Μόνο πιλοτική τοποθέτηση σε ένα φράγμα θα μπορεί να μας το δείξει.

Πιστεύω ότι εάν οι αποφάσεις για εμπλουτισμούς παρθούν συλλογικά και η τελική ευθύνη πέφτει στις ράχες του ΤΑΘΕ, τότε τα πράγματα θα απλοποιηθούν και ίσως δούμε πρόοδο. Αλλά οι προσωπικές πρωτοβουλίες και ετσιθελισμοί μόνο ζημιά κάνουν, και μακροπτρόθεσμα, έμμεσα ή άμεσα, ζημιώνουν πολύ το χόμπυ που όλοι λέμε ότι αγαπούμε.
There is fishing, and there is BASS FISHING!
ALWAYS PRACTICE CATCH AND RELEASE!!!

User avatar
apsavvas
Posts: 1045
Joined: Mon Jan 26, 2009 7:22 pm

Re: Τούρνα στην Κύπρο και προβληματισμοί...

Post by apsavvas »

Καλημέρα σας

Σαν σωματείο έχουμε εισηγηθει για την εισαγωγη υφισταμένου ειδους (βληκα). Αλλά όπως αναφέρει και ο Μάριος πρέπει τα σύνολα να δυναμοσουν ετσι ώστε να υπάρχει περισσότερη λαλιά σε αυτά που απετουμε.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
The only source of knowledge is experience

Sorkomanis
Posts: 436
Joined: Mon Nov 01, 2010 12:38 pm
Location: Λευκωσία

Re: Τούρνα στην Κύπρο και προβληματισμοί...

Post by Sorkomanis »

καλημέρα!

Να παρακαλέσω και τες δύο μεριές να μην βιάζουντε να βγάλουν συμπεράσματα. Θυμίζει μου φτηνή λαϊκίστικη προεκλογική εκστρατεία :hand:

Με την σειρά μου θα πω και εγω το "οτι έγινε, έγινε" και θα συμμεριστω το οτι πρέπει να επέλθει ενότητα και να δείτε μπροστά.
Αλλα, καταδικάζω και την παράνομη εισαγωγή της, χωρις κάποια δοκιμή. Αυτοι που το εκάμαν εφερθήκαν ΠΟΛΛΆ εγωιστικά :naughty:
Πείτε ΌΧΙ στις μαλάγρες, μπασμούς και ψαροτροφες:)

User avatar
(CyBasser)
Posts: 2367
Joined: Mon Oct 22, 2007 10:17 pm

Re: Τούρνα στην Κύπρο και προβληματισμοί...

Post by (CyBasser) »

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο με παράλληλες καταστάσεις.... :roll: :roll: :roll:

http://nwsportsmanmag.com/editors-blog/ ... n-po-pike/
There is fishing, and there is BASS FISHING!
ALWAYS PRACTICE CATCH AND RELEASE!!!

Post Reply

Return to “Ψάρεμα γλυκού νερού”