Τούρνα στην Κύπρο και προβληματισμοί...

User avatar
(CyBasser)
Posts: 2367
Joined: Mon Oct 22, 2007 10:17 pm

Τούρνα στην Κύπρο και προβληματισμοί...

Post by (CyBasser) »

Τις τελευταίες μέρες η συζήτηση για την παράνομη εισαγωγή της τούρνας στην Κύπρο και την πιθανή εξάπλωση της πήρε μια άσχημη τροπή. Ταυτόχρονα, έχω βομβαρδισθεί με μηνύματα από φίλους ψαράδες που δεν γνωρίζω προσωπικά και οι οποίοι θέλουν να μάθουν γιατί ανησυχώ για την εμφάνιση του είδους αυτού. Έτσι, έκατσα και έγραψα ένα μεγάλο κείμενο / άρθρο με όσο πιο απλούς όρους μπορούσα όπου επεξηγώ γιατί από μια βιολογική, ή μάλλον sport fisheries management σκοπιά, βρίσκω την παράνομη εισαγωγή της τούρνας ως πολύ αρνητική εξέλιξη. Θα παρακαλούσα όσους τυχον απαντήσουν να περιοριστούν σε πολιτισμένες απαντήσεις.

Για να δούμε τι συμβαίνει, πρέπει να κατανοησουμε λίγο πως λειτουργεί ένα «κλειστό» οικοσύστημα όπως αυτά των Κυπριακών φραγμάτων. Σε κάθε τέτοιο σύστημα υπάρχει πάντα μια τροφική βάση . Η τροφική αυτή βάση συντηρεί μια δεύτερη ομάδα οργανισμών η οποία τρέφεται με αυτήν, ενώ μια τρίτη ομαδα οργανισμών τρέφεται με την δεύτερη, και ούτε καθ’εξής. Μπορούμε να φανταστούμε το όλο σύστημα σαν μια «πυραμίδα», χωρισμένη σε ορόφους. Στην περίπτωση των Κυπριακών πεδινών φραγμάτων, η «βάση» αποτελείται από το φυτοπλαγκτόν. Ο 1ος όροφος αποτελείται από το ζωοπλαγκτόν. Ο 2ος τώρα όροφος αποτελείται από ασπόνδυλα (πχ καραβίδες) και μικρότερα ψάρια τα οποία τρέφονται με τους κατώτερους ορόφους (κυρίως κυπρινοειδή). Ο 3ος όροφος αποτελείται από μικρά αρπακτικά (πέρκες) και παμφάγα μέσου μεγέθους ψάρια (γατόψαρα) τα οποία τρέφονται κυρίως με τον πιο κάτω όροφο. Τέλος, η κορυφή της πυραμίδας αποτελείται από τα πιο μεγάλα αρπακτικά (στην Κύπρο λουτσιοπέρκα και λαβράκι) τα οποία τρέφονται με την σειρά τους από τους πιο κάτω ορόφους. Ο λόγους που είπα «ππολυόροφη πυραμίδα» και όχι «πολυόροφη πολυκατοικία» είναι ότι ο κάθε ψηλότερος όροφος έχει πολύ μικροτερη συνολική μάζα σε βάρος (βιομάζα) από τον προηγούμενο. Έτσι καταλήγουμε στην τροφική πυραμίδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποσότητα τροφής και η βάση της κάθε τροφικής αλυσίδας (για κάθε λίμνη) δεν είναι απεριόριστη, αλλά είναι συγκεκριμένη και μπορεί να μειωθεί, αλλά όχι να αυξηθεί. Η «πίτα» δηλαδή της τροφής σε κάθε βαθμίδα της τροφικής αλυσίδας είναι σταθερή.

Επιπρόσθετα, κάθε είδος εντός κάθε ορόφου της τροφικής αλυσίδας, έχει τον δικό του βιολογικό χώρο (niche) ο οποίος περιλαμβάνει τον τρόπο ζωής του (πχ πότε το είδος είναι δραστήριο, μέρα ή νύκτα, σε ζέστη ή κρύο), το βάθος και το περιβάλλον όπου ζει (ανοικτά νερά ή όχθες, καθαροί λασπώδης βυθοί ή παλλούρες) και πάει λέγοντας. Σε φυσικές λίμνες οι παράγοντες αυτοί καταλήγουν σε ισορροπία μετά από πολλά χρόνια αφού η φύση δουλεύει από μόνη της. Σε τεχνητές λίμνες η ισορροπία αυτή επίσης επέρχεται αφού περάσουν κάποια χρόνια, αλλά συνήθως είναι πολύ εύθραυστη γιατί τα αρχικά συστατικά και την διαδικασία δεν την ξεκινά η φύση με τις εξελικτικές δυνάμεις να επιδρούν εν καιρώ, αλλά ο άνθρωπος, κάποτε με τις επιστημονικές του γνώσεις και κάποτε «κουτουρού» ή κατά λάθος .Εάν κατανοήσουμε την ιδέα της τροφικής πυραμίδας και του βιολογικού χώρου τότε πολύ εύκολα μπορούμε να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε πως επηρεάζει η εισαγωγή ενός είδους.

Όπως προανάφερα, στην τροφική αλυσίδα τα μικρότερα είδη καταλαμβάνουν τις μεγαλύτερες βαθμίδες βιομάζας. Εισαγωγή νέων ειδών μικρού μεγέθους συνήθως δεν φέρνει άμεσα καταστροφικά αποτελέσματα, αλλά επηρεάζει κάποια από τα άλλα είδη της ίδιας βαθμίδας, κάποιες φορές με δραματικά αποτελέσματα (υπήρξε τέτοιο παράδειγμα και στην Κύπρο).

Τα φράγματα της Κύπρου εμπλουτίστηκαν ως επί το πλείστον μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 με τα περισσότερα από τα είδη που έχουν τώρα. Οι εμπλουτισμοί που έγιναν από το ΤΑ μεταξύ 1960 και 1990 έγιναν με επιστημονική μελέτη και υπό την επίβλεψη της τότε υπεύθυνης κας Δάφνης Στεφάνου (κάποιοι από σας την γνωρίσατε). Είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι το 1997 οπότε η κ. Στεφάνου έφυγε από το ΤΑ ως επί το πλείστον τα πράγματα ακολουθούσαν μια εξισορροπημένη πορεία και τα παρά τους κύκλους ανομβρίας τα φράγματα διατηρούνταν σε μια κατάσταση ισορροπίας. Ο τελευταίος εμπλουτισμός από το ΤΑ με καινούργιο είδος έγινε με την εισαγωγή του Άσπιου στο φράγμα Λευκάρων, με την λογική του ότι τα βαθιά νερά του φράγματος πρόσφεραν στο είδος αυτό την σωστή βιολογική του θέση η οποία δεν καλυπτόταν από κάποιο άλλο είδος με παρόμοιες βιολογικές ανάγκες.

Από την εισδαγωγή του Άσπιου μέχρι σήμερα, το επόμενο καινούριο είδος που εμφανίστηκε είναι το Ηλιόψαρο, του οποίου η παρουσία έγινε αντιληπτή στα φράγματα Ταμασσού και Κλήρου αν θυμάμαι καλά το 2008. Έκτοτε και με ηλιγγιώδεις ρυθμούς το είδος αυτό βρέθηκε σε όλα σχεδόν τα φράγματα (το 2012 το βρήκα ακόμη και σε μικρό κανάλι εντός του χωριού Ευρύχου!). Αν και αρπακτικό, το πολύ μικρού μεγέθους είδος αυτό φαίνεται ότι ανταγωνίζεται περισσότερο μικρες λουτσιόπερκες και μικρά λαβράκια, αλλά μέχρι σήμερα τουλάχιστον εγώ δεν είμαι βέβαιος για το πώς επηρέασε την ισορροπία στα φράγματα.

Τώρα όμως μιλούμε για την τούρνα, ένα άρπακτικό είδος που δυνητικά μπορεί να ξεπεράσει τα 20 κιλά σε βάρος (με τις ανάλογες απαιτήσεις σε διατροφή), και που ο βιολογικός του χώρος είναι σχετικά μεγάλος και καλύπτει τόσον αυτό του λαβρακιού όσο και αυτό της λουτσιοπέρκας. Τα μικρά και έφηβα δείγματα της τούρνας θα συναγωνίζονται κατευθείαν τα μέσου μεγέθους λαβράκια και λουτσιοπέρκες για το υπάρχων θήραμα. Μεγαλώνοντας , τα δείγματα της τούρνας θα απαιτούν εξ’όρισμού μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού απλά για να συντηρηθούν, ας μην σκεφτόμαστε και τον ρυθμό ανάπτυξης τους. Η τροφή αυτή δεν θα πέσει από τον ουρανό. Είναι η τροφή η οποία είναι διαθέσιμη μέσα στο φράγμα όπως επεξήγησα στην αρχή. Άρα, θα υπάρχει υποχρεωτικά μεγαλύτερη κατανάλωση του υφιστάμενου θηράματος. Αρχικά οι τούρνες θα δείξουν θεαματικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με ωραία, υγιή δείγματα, και έντονες αναπαραγωγές. Αυτό θα έχει επιπρόσθετη πίεση στην ήδη πιεσμένη τροφική πυραμίδα. Όσο οι αριθμοί και τα μεγέθη της τούρνας θα αυξάνονται, τόσο το θήραμα θα μειώνεται. Φανταστείτε τώρα ότι η κορυφή της πυραμίδας έχει μεγαλώσει ξαφνικά και πιέζει τις υπόλοιπες βαθμίδες. Η ισορροπία χάνεται. Αυτό θα έχει μια αλυσιδωτή αντίδραση. Θα καταρρεύσει ξαφινκά ο «δεύτερος» όροφος της πυραμίδας (στην Κύπρο κυρίως κοπαδιαστά κυπρινοειδή). Αυτό την επόμενη χρονιά θα επιφέρει σοβαρή ζημιά στα αρπακτικά κάτω από την τούρνα, δηλαδη το λαβράκι, την λουτσιοπέρκα, και αργότερα το γατόψαρο. Και την μεθεπόμενη χρονιά θα δεχθεί δραματικό πλήγμα και ο πληθυσμός της το΄λυρνας, που θα αποτελείται από ξερακιανές, αδυνατισμένες τούρνες που τρώνε τα πιο μικρά δείγματα του είδους τους και που συνεχίζουν να αναπαράγονται. Ακόμα και εάν επιβιώσουν κάποια κυπρινοειδή δεν θα μπορούν να αναπτύξουν βιώσιμους πληθυσμούς και το φράγμα εισέρχεται σε ένα φαύλο κύκλο με υπερπληθυσμό από ξερακιανές, αδύναμες, αρρωστημένες τούρνες.

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας θα τρέξουνε να πούνε κάποια άτομα. Εγω θα το έλεγα ως «πολύ πιθανό σενάριο να συμβεί στην πραγματικότητα» όχι όμως βέβαιο. Σε πολλές περιπτώσεις στο εξωτερικό όπου εισήχθηκαν τούρνες σε περιοχές πέραν της φυσικής τους εξάπλωσης και ειδικά σε νότια γεωγραφικά πλάτη σε μικρές λίμνες έκτασης κάτω των 5,000 acres (Ο Κόυρης γεμάτος είναι 900 acres) αυτό έχει παρατηρηθεί. Ακόμη και σε περιοχές όπου συναντάται η τούρνα (πχ Σλοβακία) αλλά εισήχθηκε σε λίμνες όπου δεν υπήρχε και η φύση δεν είχε χρόνο να φέρει ισορροπίες παρατηρήθηκαν καταστροφικά αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαίο που η πολιτεία της Καλιφόρνιας (η αμερικανική πολιτεία που προσομοιάζει περισσότερο με την Κύπρο) απαγορεύει αυσηρά το C&R στο είδος αυτό και ζητά μάλιστα να αποκεφαλίζονται όσες πιάνονται. Αυτό που κάνει ακόμη πιο επίφοβα τα πράγματα είναι οι έντονοι κύκλοι που παρατηρούνται στις ποσότητες νερού στα Κυπριακά φράγματα και που προκαλούν καθυστερήσεις και διαφοροποιήσεις στο να επέλθει κάποια ισορροπία στο οικοσύστημα. Ποιος ξέρει, ίσως ο Κούρης να μπορεί να αντέξει την πίεση ενός ακόμη μεγαλύτερου αρπακτικού από τα υφιστάμενα με σχετικά υποφερτές ζημιές. Τι γίνεται όμως αν δεν αντέξει? Και περισσότερο, πως μπορούμε να είμαστε τόσο σίγουροι που να την μεταφέρουμε και δεξιά – αριστερά?

Δυστυχώς η εισαγωγή οποιουδήποτε είδους μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και το είδαμε στην Κύπρο επανειλημμένα. Η εισαγωγή κυπρίνου και Καράσσιου στον Διπόταμο έφερε την εξαφάνιση της τίγκας. Η εισαγωγή λαβρακιού στον Ξυλιάτο διατάραξε την ισορροπία του φράγματος και 14 χρόνια μετά ακόμη δεν έχει ισορροπήσει. Ο παράλογος εμπλουτισμός του φράγματος Γερμασόγειας με λουτσιόπερκες έφερε την κατάρρευση της βλίκας και έκανε ζημιά στο ψάρεμα του λαβρακιού. Η εισαγωγή λουτσιοπέρκας στα Λεύκαρα το 1999 έφερε το κύκνειο άσμα του Ασπιου. Φαίνεται ότι η εμφάνιση της πέρκας στον Κούρη έχει επηρεάσει αρνητικά τον αλβούρνο και την βλίκα.

Δέχομαι ότι τα φράγματα μας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Υπεραλιεία, αλόγιστη κατάβαση της στάθμης, παράνομο ψάρεμα και ελλιπής αστυνόμευση. Όλα αυτά δεν τα λύσαμε ακόμη και παίζουμε τώρα κορώνα γράμματα την τύχη τους με ένα είδος που με βάση όλα τα επιστημονικά δεδομένα είναι πιο πιθανόν να αποβεί καταστροφικό παρά χρήσιμο. Και αντίθετα με τα άλλα προβλήματα όπου φάνηκε πως τα φράγματα μας μπορούν να αντεπεξέλθουν έστω και λαβωμένα, από αυτό το ρίσκο δεν γνωρίζουμε πως θα βγούν. Αξίζει τόσο ρίσκο? Εμένα προσωπικά σαν Ρολάνδο δεν θα με χαλούσε να υπήρχε ένα φράγμα ή δυο φράγματα όπου να μπορώ να χαρώ και το ψάρεμα της τούρνας. Όμως, είμαι ρεαλιστής και γνωρίζω ότι στην Κύπρο του 2013 όπου η παρανομία πάει τούμπανο και ο καθένας κάνει ότι του γουστάρει, δεν μπορώ να εξασφαλίσω ότι αυριο ή μεθαύριο αυτό το είδος δεν θα βρεθεί σε άλλα φράγματα (όπου ήδη φαίνεται πως έχει βρεθεί) και να καταστρέψει ότι με τόσους κόπους κτίστηκε από το 1960 και μετά. ας μην ξεχνούμε ότι ήδη βρέθηκε εδώ χωρίς καμιά πιλοτική μελέτη, χωρίς καθόλου σκέψη, χωρίς κανένα προβληματισμό για το αύριο.

Καλώ λοιπόν όλους όσους ενδιαφέρονται για το θέμα αυτό να κάτσουν γύρω από ένα τραπέζι να δούμε πως μπορεί η κατάσταση να ελεγχθεί ώστε η εξάπλωση αυτού του είδους να μην προχωρήσει παραπέρα και εάν είναι εφικτό να το περιορίσουμε στον Κούρη. Ίσως τα σωματεία ή το περιοδικό να μπορούν να προχωρήσουν στην οργάνωση μιας συνάντησης όσων ενδιαφέρονται και στην παρουσία του ΤΑΘΕ να δούμε πως προχωράμε απ’εδώ και μπρός….
There is fishing, and there is BASS FISHING!
ALWAYS PRACTICE CATCH AND RELEASE!!!

User avatar
MariosK
Posts: 3582
Joined: Sun May 04, 2008 6:00 pm
Location: Πάφος
Contact:

Re: Τούρνα στην Κύπρο και προβληματισμοί...

Post by MariosK »

Ρολάνδο μου αυτό έπρεπε να κάνεις από την αρχή και να μην μπεις στην διαδικασία της διαμάχης. Θεωρώ ότι η πρόταση σου είναι πολύ καλή αλλά για να γίνει μια τέτοια συζήτηση και να είναι υγιείς πρέπει ο ίδιος να αποδεχθείς ότι υπάρχει μια αρκετά σοβαρή πιθανότητα τίποτα από αυτά να μην γίνει.

Απλά να σε ενημερώσω ότι ο CFAA και το Fish Float έχουν πάρει ήδη κάποια μέτρα και αν έχεις οποιεσδήποτε εισηγήσεις μπορείς να μας τις στείλεις. Αφορούν όμως όλα ήπιες μεθόδους και προγραμματισμό για το μέλλον. Ας μην προτρέχουμε γιατί αυτό μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα και χειρότερα προβλήματα.

Θα κλειδώσω και αυτό το θέμα, για τον ίδιο λόγο που κλείδωσα και το άλλο, γιατί θεωρώ περαιτέρω συζήτηση μέσα από τον γραπτό λόγο μόνο σε τόσο τεταμένο ύφος μόνο παρεξηγήσεις θα δημιουργήσει. Αν έχεις αντίθετη άποψη στείλε μου ένα μήνυμα και θα το ξανανοίξω με δική σου ευθύνη.

User avatar
(CyBasser)
Posts: 2367
Joined: Mon Oct 22, 2007 10:17 pm

Re: Τούρνα στην Κύπρο και προβληματισμοί...

Post by (CyBasser) »

Παιδιά, το θέμα τώρα είναι ανοικτό, για προβληματισμούς και εισηγήσεις αλλά πάντα σε πολιτισμένη ατμόσφαιρα.
There is fishing, and there is BASS FISHING!
ALWAYS PRACTICE CATCH AND RELEASE!!!

User avatar
giannis33
Posts: 368
Joined: Tue Jan 25, 2011 12:53 pm
Location: Λευκωσία

Re: Τούρνα στην Κύπρο και προβληματισμοί...

Post by giannis33 »

Παιθκιά νομίζω δεν λαμβάνετε υπόψη το γεγονός ότι στην Κύπρο δεν κάμνουν ούλλοι catch and release.. Πόσο μάλλον οι ράτσες. Αυτό σημαίνει ότι θα ελέγχετε ο πληθυσμός της τούρνας με τούτο τον τρόπο αφού όπως είπετε εν πιο νόστιμη άρα σίουρα αυτοί που κρατούν τα ψάρια σίουρα δεν θα την κάμνουν release.. Επομένως όποιο παράδειγμα που το εξωτερικό φέρνετε δεν στέκει γιατί εκεί κάμνουν σχεδόν πάντα catch and release...
Με λίγα λόγια αφήστε το θέμα να κυλήσει και θα δείξει. Μεν βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα...

User avatar
caveman
Posts: 3501
Joined: Sat Aug 11, 2007 1:59 pm
Location: Φράγμα Κούρη

Re: Τούρνα στην Κύπρο και προβληματισμοί...

Post by caveman »

:clap: :clap: :clap:

Ακριβώς τούτον που έλεα τόσο καιρό Γιάννη!

Δεν υπάρχει περίπτωση, απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ τέτοια περίπτωση... να υπάρξει κάπου υπερπληθυσμός τούρνας τζαι να μεν δόσουν ούλλοι μέσα με τα μούτρα!

Εν ψάρι που πιάνετε πολλά πιο εύκολα από ότι το λαβράκι, και μπορούν πολλά εύκολα να υπεραλιευτούν!!
Στα βαλκάνια, σε λίμνες ανοιχτές προς όλους τους ψαράδες, εν είδος προς εξαφάνιση... για αυτό μεν μου κάμνετε σύγκριση με τις ΗΠΑ όπου κανένας δεν τις τρώει.

Στο ψάρεμα του λαβρακιού ας πούμε, δίνεται έμφαση μόνο στο ψάρεμα με ψεύτικα.
Στο ψάρεμα της τούρνας γίνετε έμφαση σε 3 διαφορετικές τεχνικές... ψάρεμα με ψεύτικα, ψάρεμα με φελλό και ζωντανό, ψάρεμα στον βυθό με ζωντανό ή ψόφιο. Εν ψάρι που ψαρεύετε πολλά πιο εύκολα και με περισσότερους τρόπους που το λαβράκι... επιπρόσθετα, ούτε φωλιά φτιάχνει, ούτε τα αυγά του προσέχει όπως κάμνει το λαβράκι.
Επιπρόσθετα, εν ψάρι που όλος ο κύκλος της ζωής του γυρίζει γύρο από τα φύκια... δεν μπορεί να ζήσει φυσιολογικά χωρίς φύκια... χωρίς φύκια δεν μπορεί καν να κυνηγήσει φυσιολογικά... φύκια υπάρχουν μόνο στην Καλαβασό, Λεύκαρα, Βυζακιά και Κανναβιού.

Πάντα, όταν εμφανίζεται κάποιο νέο είδος, τα πιο κρίσιμα χρόνια είναι τα πρώτα 2-3-4 χρόνια μέχρι να έρτει ισορροπία. Για αυτό τον λόγο γράφτηκαν τα άρθρα στο περιοδικό. Για να πάει ο κόσμος να τις ψαρέψει, να τις βγάλει! Να βοηθηθεί η κατάσταση να ισορροπήσουν όλα πιο γρήγορα.
Στις εκλογές 2013, ψηφίζουμε:
==ΤΟΥΡΝΑ==

User avatar
caveman
Posts: 3501
Joined: Sat Aug 11, 2007 1:59 pm
Location: Φράγμα Κούρη

Re: Τούρνα στην Κύπρο και προβληματισμοί...

Post by caveman »

Ρολάνδο, συγνώμη αλλά δεν διάβασα όλο το άρθρο σου... εν πολύ και βαρκούμε... απλά έδωσα πάνω σε ένα σημείο που λέεις για την τούρνα ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 20 κιλά κτλ...

Οι μελέτες πάνω στο growth rate της τούρνας λεν ότι όσο πιο γρήγορα μεγαλώνει, τόσο πιο λίγα χρόνια ζει, και τόσο πιο μικρή γίνεται. Σε εμάς δαμέσα, με βάση μια κλίμακα που διάβασα κάποτε, με τον ρυθμό ανάπτυξης που παρουσίασε, δεν νομίζω να δούμε ποτέ ψάρια πάνω 7 με 8 κιλά, και δεν νομίζω να ζει πάνω που 10 χρόνια... δηλαδή, θα έχουμε πραγματικά μεγάλα ψάρια, αλλά όχι τέρατα!

Όλα τα Ευρωπαικά ρεκόρ που ξεπερνούν τα 25 κιλά εφορούν ψάρια πάνω που 30 χρονών.
Στις εκλογές 2013, ψηφίζουμε:
==ΤΟΥΡΝΑ==

User avatar
(CyBasser)
Posts: 2367
Joined: Mon Oct 22, 2007 10:17 pm

Re: Τούρνα στην Κύπρο και προβληματισμοί...

Post by (CyBasser) »

giannis33 wrote:Παιθκιά νομίζω δεν λαμβάνετε υπόψη το γεγονός ότι στην Κύπρο δεν κάμνουν ούλλοι catch and release.. Πόσο μάλλον οι ράτσες. Αυτό σημαίνει ότι θα ελέγχετε ο πληθυσμός της τούρνας με τούτο τον τρόπο αφού όπως είπετε εν πιο νόστιμη άρα σίουρα αυτοί που κρατούν τα ψάρια σίουρα δεν θα την κάμνουν release.. Επομένως όποιο παράδειγμα που το εξωτερικό φέρνετε δεν στέκει γιατί εκεί κάμνουν σχεδόν πάντα catch and release...
Με λίγα λόγια αφήστε το θέμα να κυλήσει και θα δείξει. Μεν βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα...
Γιάννη, το θέμα είναι ότι δεν πρέπει να παίζουμε "κορώνα-γράμματα" και ότι ήθελε προκύψει. Αυτό που έγραψα ισχύει: Δεν θα με χαλούσε να εισαγόταν ελεγμένα το είδος αυτό, να τοποθετηθεί πειραματικά σε ένα φράγμα (προτιμότερο κάπου που να μην υπήρχε άλλο αρπακτικό), να δούμε εκεί πως θα συμπεριφερθεί, να περάσει και ένα κύκλο ανομβρίας να δούμε πως θα επηρεάσει τα άλλα είδη σε δύσκολες συνθήκες, και αν όλα πάνε καλά σιγά σιγά ίσως να εισαχθεί σε άλλα φράγμτα. Αυτό που βλέπω ότι κάποιοι δυσκολεύονται να αντιληφθούν είναι α) Οι πολύ γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης της και άρα οι μεγάλες ανάγκες της σε τροφή (γενικά μεγαλύτερες από οποιοδήποτε άλλου είδους της Κύπρου εκτός του κυπρίνου) και β) το ότι ναι, προτιμά περιοχές με φύκια και βάλτωδη βλάστηση (ειδικά για αναπαραγωγή) αλλά έλλειψη τους ΔΕΝ την παρεμποδίζει να επιβιώσει και να αναπαραχθεί (δεν είναι τυχαίο που παρά την αρχαιότητα της έχει επιβιώσει ως σήμερα). Δεν θεωρώ προσωπικά ότι οι ράτσες αποτελούν καλό μέτρο περιορισμού (οποιουδήποτε είδους), αν αποτελούσαν δεν θα επιβίωνε ίχνος ψαριου όταν οι παραπάνω φράκτες είχαν 1% ή λιγότερο νερό.

Αυτό που με προβληματίζει είναι η ανεξέλεγκτη δυστυχως εξάπλωση της. Υπάρχουν ήδη αναφορές για τρία άλλα φράγματα (εκτός του Κούρη) και γνωρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί είναι πολύ πιθανόν αυτοί που παρανομούν όπως την έφεραν στο νησί να την έχουν ήδη μεταφέρει και αλλού, χωρίς έστω να δούμε πως θα αντιδράσει το οικοσύστημα στον Κούρη (που λόγω μεγάλης ακτογραμμής και όγκου ίσως - λέω ΙΣΩΣ- να γλυτώσει από την πιθανή κατάρρευση του οικοσυστήματος). Τι γίνεται αλλού? Ο Ξυλιάτος ποτέ δεν ισορρόπησε από την (επίσης λανθασμένη) εμφάνιση του λαβρακιού, και τώρα μπήκε και η τούρνα για να ολοκληρώσει την καταστροφή. Η Κλήρου φαινόταν να πηγαίνει σχετικά καλά, αλλά ακόμη να ισορροπήσει και να σταθεροποιηθεί μιας και είναι καινούργιο φράγμα.

Ο στόχος είναι να περιοριστεί όσον το δυνατόν τουλάχιστον μέχρι να δούμε τα αποτελέσματα όπου υπάρχει ήδη. Ναι, η εισήγηση μου είναι ότι για κάποια φράγματα θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα αλλά αυτό δεν θα το αποφασίσω εγώ. Ανεξαρτήτως, χαίρομαι για το ότι υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν πραγματικά, και θα παρακαλούσα αυτούς που μου στέλλουν προσωπικά μηνύματα για το θέμα να μιλήσουν δημόσια με τις δικές τους ανησυχίες...
There is fishing, and there is BASS FISHING!
ALWAYS PRACTICE CATCH AND RELEASE!!!

User avatar
caveman
Posts: 3501
Joined: Sat Aug 11, 2007 1:59 pm
Location: Φράγμα Κούρη

Re: Τούρνα στην Κύπρο και προβληματισμοί...

Post by caveman »

Ρολάνδο, θα καταλήξεις επιτέλους κάπου? Τι θέλεις να γίνει?? Προς τι τούτο ούλλο το πρίξιμο που τραβούμε τόσο καιρό?? Θέλεις να κάμει κάτι κάποιος? Το ΤΑΘΕ?? Κάμε την πρόταση σου, μάζεψε υπογραφές που "τούτους ούλλους που σου στέλνουν πμ" και δώσε τους την μέσα.
Στις εκλογές 2013, ψηφίζουμε:
==ΤΟΥΡΝΑ==

User avatar
MariosK
Posts: 3582
Joined: Sun May 04, 2008 6:00 pm
Location: Πάφος
Contact:

Re: Τούρνα στην Κύπρο και προβληματισμοί...

Post by MariosK »

Παιδιά νομίζω το τι θέλει να πει ο Ρολάνδος είναι ότι αφού η Τούρνα ήρθε, καλός η κακώς, ας περιοριστεί μόνο στον Κούρη για να δούμε πως θα εξιλιχθεί. Η ερώτηση όμως είναι πως θα γίνει αυτό? Ρολάνδο έχεις κάποιες προτάσεις? Δυστυχώς δεν εξαρτάται μόνο από εμάς αλλά ξέρεις ότι υπάρχουν ένα σωρό άλλοι "παράγοντες".

Ας πιάσουμε ένα ένα τα θέματα, πες μα τι προτίνεις για τον Κούρη που ήδη επιβεβαιωμένα και πως να περιορίσουμε την εξάπλωση της σε άλλα φράγματα?

User avatar
caveman
Posts: 3501
Joined: Sat Aug 11, 2007 1:59 pm
Location: Φράγμα Κούρη

Re: Τούρνα στην Κύπρο και προβληματισμοί...

Post by caveman »

Πάνω στο θέμα ¨ευαισθητοποίηση του κοινού¨ για τις απειλές του είδους, και αποτροπή από περαιτέρω μετακινήσεις, ήδη γράφτηκαν ΠΟΛΛΑ... το πρήξιμο φέρνει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα!
Όσον αφορά την παρουσία της σε Λευκωσιάτικα φράγματα, δεν πιστεύω αν δεν δω βίντεο ή φώτο με το ψάρι και φόντο το φράγμα πίσω.

Το είπα, το ξαναλέω για τελευταία φορά:

Ρολάνδο, αν θέλεις να συνεισφέρεις πραγματικά και ουσιαστικά στην πιο ομαλή εξισορρόπηση της κατάστασης στον ΚΟΥΡΗ, μια είναι η λύση... αλλά για να το κάμεις τούτο... πρέπει να παένεις τζαι κάνα ψάρεμα μέσα μέσα...........
Attachments
DSC01014.jpg
DSC01014.jpg (74.37 KiB) Viewed 11523 times
DSC00816.jpg
DSC00816.jpg (114.09 KiB) Viewed 11526 times
DSC00343.jpg
DSC00343.jpg (102.99 KiB) Viewed 11527 times
Στις εκλογές 2013, ψηφίζουμε:
==ΤΟΥΡΝΑ==

User avatar
giannis33
Posts: 368
Joined: Tue Jan 25, 2011 12:53 pm
Location: Λευκωσία

Re: Τούρνα στην Κύπρο και προβληματισμοί...

Post by giannis33 »

Οκ αφού επιάστηκε σε τόσα φράγματα που είναι οι φωτογραφίες? Εσείς που λαλείτε ότι έχει παντού τούρνες, να βάλετε καθαρές φωτογραφίες με το ψάρι και το φράκτη. Εξαρούνται φώτογραφίες του τύπου:

δε πελλέ μου έντα Red drum έπιαε η γειτόνισσα μου στο ladies mile :drool:
girl-red-drum.jpg
girl-red-drum.jpg (95.79 KiB) Viewed 11562 times
ή

έεετσιιιιιι golden dorado που έπιασα προχτές στα καληδόνια :o
DORADO9-HIGH.JPG
DORADO9-HIGH.JPG (67.82 KiB) Viewed 11561 times
:whistle:

User avatar
PeRoUkKaS
Posts: 1088
Joined: Fri Nov 02, 2007 6:27 pm
Location: Nicosia

Re: Τούρνα στην Κύπρο και προβληματισμοί...

Post by PeRoUkKaS »

Χαμπή, πότζι το παίρνεις πόδα το φέρνεις... πάλι εκαταφερες να μας ανοίξεις την όρεξη!! :D
catch & release!
προσεχουμε για να εχουμε!!

User avatar
giannis33
Posts: 368
Joined: Tue Jan 25, 2011 12:53 pm
Location: Λευκωσία

Re: Τούρνα στην Κύπρο και προβληματισμοί...

Post by giannis33 »

Άνοιξες μας την όρεξη ρε Χαμπή :o :drool:

User avatar
caveman
Posts: 3501
Joined: Sat Aug 11, 2007 1:59 pm
Location: Φράγμα Κούρη

Re: Τούρνα στην Κύπρο και προβληματισμοί...

Post by caveman »

:lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen:
Στις εκλογές 2013, ψηφίζουμε:
==ΤΟΥΡΝΑ==

User avatar
bassman
Posts: 391
Joined: Mon Nov 19, 2007 6:19 pm
Location: Nicosia

Re: Τούρνα στην Κύπρο και προβληματισμοί...

Post by bassman »

Το γεγονός είναι ότι η τούρνα είναι ήδη εδώ. Επιβεβαιωμένα υπάρχει στον Κούρη. Το "πώς και γιατί" και "δεν έπρεπε" και "αν δεν ερχόταν" δεν οδηγεί πουθενά. Λάθος ή σωστό, έγινε. Το θέμα είναι τι κάνουμε από δω και μπρος. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι αν ήδη μπήκε σε κάποια φράγματα της Λευκωσίας (λανθασμένα για μένα) θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αποτελέσματα. Φυσικά υπάρχει και η λύση της εξολέθρευσης της τουλάχιστον από τα μικρά φράγματα της Λευκωσίας αλλά αυτό έχει πολλές περιπλοκές και θα πρέπει να εμπλακούν πολλοί φορείς (ΤΑΘΕ, ΤΑΥ, κοινότητες, ίσως και εκτός Κύπρου οργανώσεις - βλέπε "νερόφιδο", κλπ).

Το πρόβλημα του παράνομου εμπλουτισμού δεν το ανακαλύψαμε εμείς στην Κύπρο. Υπάρχει παγκόσμια και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Όσον αφορά εμάς εδώ, το μόνο που μπορώ να πώ είναι αν αυτοί που ήδη το έκαναν ή σκέφτονται να το κάνουν και διαβάζουν αυτό το φόρουμ, ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥΣ. Τόσο απλά. Πιστεύω οι τυχον εμπλουτισμοί έγιναν από Κύπριους. Και αυτοί που ήξεραν για την παρουσία της τούρνας ήταν λίγοι. Άρα το πιθανότερο είναι να είναι μέλη του φόρουμ αυτού. Γι' αυτό λέω να μην δοκιμάσουν άλλους παράνομους εμπλουτισμούς. Αν οι φοβίες του κόσμου αποδειχτούν λανθασμένες, σε 3-4 χρόνια, τότε ίσως με νόμιμους τρόπους θα μπορούσαν να εμπλουτιστούν και άλλα φράγματα. Αν όμως όντως υπάρχει πρόβλημα, τότε θα έχουμε την καταστροφή 3 μικρών σχετικά φραγμάτων που θα μπορούν πολύ εύκολα με τη συνεργασία των οργανωμένων συνόλων με το ΤΑΘΕ, να ξαναεμπλουτιστούν σωστά. Με τον Κούρη είναι άλλη ιστορία. Ελπίζω εκεί να μην υπάρχει πρόβλημα.

Κάτι όμως που πρέπει όσοι πιάνουν τούρνες να κάνουν, είναι να ενημερώνουν με όσα περισσότερα στοιχεία μπορούν (φωτος, μεγέθη, ποσότητα, ημερομηνία, φράγμα, τι ειχε μέσα το στομάχι της, κλπ) το ΤΑΘΕ ή τον CFAA για κάθε τούρνα που ψαρεύουν. Έτσι σιγά σιγά θα έχουμε μια καλή εικόνα.
Attachments
stop pike.jpg
stop pike.jpg (39.15 KiB) Viewed 11494 times
I'd rather be fishing!

Post Reply

Return to “Ψάρεμα γλυκού νερού”