Ολη η αλήθεια

Αν επιθυμείτε να καταθέσετε την άποψή σας για ζητήματα που δεν περιλαμβάνονται στις παρακάτω ενότητες, μπορείτε να το κάνετε από εδώ.
Post Reply
Yiannis
Posts: 67
Joined: Fri Aug 24, 2007 3:15 am

Ολη η αλήθεια

Post by Yiannis »

Ακολουθήστε το πιο κάτω λινκ.Είναι ίσως η καλύτερη αποψη που γράφτηκε για το τί συνέβει στο νησί μας.

http://www.cytoday.eu/index.php?id=357&nid=2308679

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με την θαλάσσια ζωή στον τόπο μας, με εμάς πάλι πρωταγονιστές και το τμήμα αλιείας και τα εκατομύρια που λαμβάνει απο την ΕΟΚ.
respect the sea and the enviroment.release the
small fish.DO NOT accept and allow illegal fishing

EVANTHIS LOIZOU
Posts: 2217
Joined: Fri Oct 19, 2007 11:21 am

Re: Ολη η αλήθεια

Post by EVANTHIS LOIZOU »

Φιλε Γιαννη, Καλημερα απο την Αθηνα :D
Ακριβως ετσι ειναι τα πραγματα.
Δυστυχως :cry: :cry: :cry:

geosub
Posts: 73
Joined: Thu Apr 30, 2009 9:42 pm

Re: Ολη η αλήθεια

Post by geosub »

Εγω εδω θα συμφωνησω και θα διαφωνησω μαζι.
Συμφωνω απολυτα με οσα αναφερονται αλλα θα διαφωνησω στο οτι δυστηχως ή ευτυχως(οπως το βλεπει ο καθενας)αυτα τα οποια αναφερονται δεν αντιπροσωπευουν ουτε καν το 50% του κοσμου.Μαλλον καπου πιο κοντα στο 30-40%.
Ακομα και πολυ πριν αυτη τη "κριση",υπηρχε πολλυς κοσμος ο οποιος μολις που καταφερνε να εχει μια αξιοπρεπη ζωη,μη εχοντας μια BMW η μερσεντεσ,ουτε σπιτια των 300-400-500 τετραγωνικων,ουτε εξοχικα στον Πρωταρα και τις Πλατρες.Εκαναν μια αξιοπρεπη ζωη με ενα μαστα 323 η ενα χοντα σιβικ,ενα σπιτι των 150 τετραγωνικων και ενα αντισκηνο που το home center για διακοπες το καλοκαιρι.Ζουσαν με αυτα που ειχαν ,πληρωναν τους λογαριασμους τους και ανν εμενε και κατι παραπανω,εκαναν κανενα δωρακι στα παιδια τους,η κανενα αρωμα στη γυναικα.
Ηταν η μικρομεσαια ταξη,η αλλοτε κραταια ταξη στην Κυπρο.
Τωρα αυτοι καλουνται να πληρωσουν μαζι με ολους τους αλλους,τα οποια εχουν συμβει τον τελεφταιο καιρο.

Yiannis
Posts: 67
Joined: Fri Aug 24, 2007 3:15 am

Re: Ολη η αλήθεια

Post by Yiannis »

Φίλε geosub,αυτός που έγραψε το άρθρο το έχει ξεκαθαρίσει. Λέει για αυτους που πήραν μέρος στο πάρτυ και για τους υπολοιπους που πήγαιναν και ψήφιζαν στα τις κομματικές τερατομηχανές.
Και εγώ δεν ανοίκω σε αυτους που "εκαναν παρτυ", ομως τόσα χρόνια πηγαίναμε και ψηφιζαμε για την διαιώνηση της κατάστασης, αρα φταίμε.
respect the sea and the enviroment.release the
small fish.DO NOT accept and allow illegal fishing

geosub
Posts: 73
Joined: Thu Apr 30, 2009 9:42 pm

Re: Ολη η αλήθεια

Post by geosub »

Φιλε Yannis,Οταν αναφερεται με το Εμεις σε ολες του τις παραγραφους,τοτε για μενα εννοει ολους,οχι μονο μια μεριδα ατομων.Και με εκεινο το 200,000 μετοχους δεν ειναι καν κοντα.Υπολογισε οτι απο τις 700.000 Τοππουζοκυπραιους που ζουμε σε τουτο το βραχονησι,περιπου οι 350.000 ειναι κατω των 18 η ανω των 63,συνταξιουχοι.
απο τους υπολυπους οι μισοι τουλαχιστο ανηκαν στη μικρομεσαια κατηγορια,ενα ποσοστο ηταν βιοπαλεστες,και λιγοι σε μια καπως καλυτερη κατασταση αλλα οχι με καταθεσεις στις τραπεζες των 50.000 ,100.000, 200.000 χιλιαδων ευρω.
Αυτοι που απομενουν ειναι αυτοι που φωναζουν και παραπονουνται γιατι χαννουν τις καταθεσεις και τις "οικονομιες μιας ζωης".
Υπαρχουν φυσικα και εξαιρεσεις,αλλα ειναι ελαχιστες.
Για αυτους ακριβως αναφερεται το κειμενο,συμφωνω,αλλα με το εμεις,περικλειει ολους και οχι μονο αυτους.Κατι σαν το γνωστο"μαζι τα φαγαμε" :D
Δεν λεω,πολλοι φταιμε,ο καθενας στο δικο του βαθμο,ειτε για την πραξη,ειτε για την απραξια,αφου τα βλεπαμε αλλα τα αφηναμε να παν παρακατω χωρις να καμουμε τιποτε.
Επαναλαμβανω οτι δεν διαφωνω με το κειμενο,απλα ισως δεν ξεκαθαριζει προς ποιους απευθυνεται.

rockfishing
Posts: 139
Joined: Wed Sep 14, 2011 2:31 pm

Re: Ολη η αλήθεια

Post by rockfishing »

Yiannis wrote: ομως τόσα χρόνια πηγαίναμε και ψηφιζαμε για την διαιώνηση της κατάστασης, αρα φταίμε.
ατε και να μεν πηγαινες, πηγαιναμε τι θα αλλαζε;
Ο "λαος" δεν εχει δυναμη και ενας λογος ειναι το συνταγμα.
Εν με τετιο τροπο γραμμενο για να μεν αγγιζουν οσους το περιβαλλουν.
Εν απορια παντος που εν ειδαμε κανενα φονο ακομα.

User avatar
admin
Site Admin
Posts: 3153
Joined: Tue Dec 19, 2006 1:38 pm

Re: Ολη η αλήθεια

Post by admin »

Άρθρο εφημερίδα Πολίτης 7/4/2013 του Άριστου Αριστείδου



(ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος )
Κύριε Υπουργέ,

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας 2014-2020
Τα εκατομμύρια θα έρθουν και πάλι αλλά που θα πάνε::::


Εφόσον στα άρθρα μου έχω ασχοληθεί πολλές φορές με το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και το Διευθυντή του κ Λ. Λοϊζίδη, αποφάσισα να απευθυνθώ στο νέο πολιτικό προϊστάμενο του Τμήματος με την ελπίδα ότι θα υπάρξει κατανόηση και απαντήσεις για κάποια ιδιαίτερα σημαντικά και ευαίσθητα ζητήματα, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του πρόεδρου της Δημοκρατίας για διαφάνεια και αξιοκρατία .Την περασμένη βδομάδα το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών κάλεσε αρκετές ομάδες που ασχολούνται με την θάλασσα σε μία ενημέρωση/δημόσια διαβούλευση σχετικά με το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας για την περίοδο 2014-2020. Στη σχετική παρουσίαση τονίστηκε η σημασία που δίδεται στη διαμόρφωση του προγράμματος με την ενεργό συμμετοχή των «εταίρων» Τώρα θα μου πείτε τι είναι αυτό το πρόγραμμα; Λοιπόν κάθε μερικά χρόνια η μαμά Ευρώπη μαζεύει ένα τεράστιο ποσό και το δίδει στα κράτη μέλη μέσα από το ταμείο Θάλασσα και Αλιεία για να το διαθέσουν προς ενίσχυση της σωστής αλιείας, υδατοκαλλιέργειας και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Μάλιστα η Κύπρος συμμετέχει για τρίτη φορά σε ένα τέτοιο σχέδιο αφού τα προηγούμενα χρόνια διατέθηκαν στο πρόγραμμα 5 περίπου εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2004-2006 και 40 000 000 από το 2007 μέχρι το 2013. Σήμερα και ενώ η πατρίδα μας βρίσκετε κάτω από μία ασφυκτική οικονομική πίεση με την ανεργία να ανεβαίνει κατακόρυφα, αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ενισχυθούν αρκετοί κλάδοι εργασίας συναφείς με την αλιεία στον τόπο μας, άμεσα και έμμεσα. Φυσικά η μεγάλη μου ανησυχία είναι άλλη: ποιος θα αποφασίσει που και πώς θα δαπανηθούν αυτά τα χρήματα; Ποιοι διαμορφώνουν τους προϋπολογισμούς, τα σχετικά σχέδια χορηγίας, εγκρίνουν τα έργα, τα χρηματοδοτούν, τα ελέγχουν και πιστοποιούν την ολοκλήρωση τους; Μήπως είναι άνθρωποι από το ίδιο Τμήμα, ότι και αν αυτό συνεπάγεται; Εκ των υστέρων, αξιολογείται η αποτελεσματικότητα των έργων; Τα σχέδια χορηγίας και τα κριτήρια για χρηματοδότηση αξιολογούνται από τους εταίρους; Λογοδοτούν σε κάποιους αυτοί που αποφασίζουν πως θα ξοδευτούν τα λεφτά των φορολογούμενων πολιτών; Υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας με στόχο την ικανοποιητική ενημέρωση του κοινού, τη διαφάνεια, τον έλεγχο και την αξιοκρατία; Υπάρχει βέβαια μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο http://www.moa.gov.cy/moa/opf/opf.nsf/ με κάποιες πληροφορίες και με ένα κατάλογο των έργων ποιυ χρηματοδοτούνται, όπου όμως δεν αναφέρονται οι δαπάνες που χρηματοδοτήθηκαν για κάθε δικαιούχο. Βλέπετε, το πρόσφατο παρελθόν μας απέδειξε ότι τα προηγούμενα χρήματα που πήραμε από την Ευρωπαϊκή ένωση κάθε άλλο παρά σωστής διαχείρισης έτυχαν.
Από το 2007 μέχρι σήμερα οι θάλασσες μας είναι κατά πολύ πιο φτωχές από ότι ήταν στο παρελθόν παρά τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν. Tα μεγαλύτερα έργα που έχουμε να επιδείξουμε μέσα από αυτά τα κονδύλια είναι ο τεχνητός ύφαλος στην αρχαία Αμαθούντα (όπου καταδυτικά είναι άνευ ενδιαφέροντος) και το αλιευτικό καταφύγιο στο Ζύγι (14 εκατομμύρια) όπου κάποιοι το μετέτρεψαν σε ιδιωτική μαρίνα και σε χώρο συγκέντρωσης παρανόμων. Δεν τηρήθηκαν καθόλου αξιοκρατικά κριτήρια στο θέμα ελλιμενισμού ενώ έγιναν προσπάθειες να απαγορευτεί η είσοδος στο κοινό για χρήση της ράμπας ενώ δεν δίστασε o ίδιος ο διευθυντής να διώξει παράνομα κόσμο από το καταφύγιο που ασκούσε ψυχαγωγική αλιεία και να τοποθετήσει παράνομα πινακίδες απαγόρευσης του ψαρέματος. Με λίγα λόγια πλήρης κατάχρηση εξουσίας..
Στην συγκεκριμένη μάλιστα πρόσφατη δημόσια διαβούλευση για το νέο πρόγραμμα της αλιείας όταν αρκετοί φορείς εξέφρασαν την άποψη ότι ένα μεγάλο μέρος από τα χρήματα που θα πάρουμε πρέπει να δαπανηθούν προς την προστασία του περιβάλλοντος (σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα 2007-2013, οι πόροι για το θαλάσσιο περιβάλλον είναι λιγότεροι από το 4% ) ο κύριος Λοϊζίδης σηκώθηκε , ύψωσε το ανάστημα του και αναφώνησε,’«όσο είμαι εγώ Διευθυντής του Τμήματος Αλιείας τα περισσότερα χρήματα θα πηγαίνουν στους αλιείς!!. Μα καλά δεν κατάλαβε αυτός ο άνθρωπος τόσο χρόνια τώρα, ότι οι πραγματικοί αλιείς δεν ξεπερνούν τους 200 Παγκύπρια. Ή μήπως τώρα με την Τρόίκα προσπαθούν να πείσουν όλους τον λόγο ύπαρξης τους! Ο Κύριος Λοίζίδης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι για να υπάρχει επαγγελματική αλιεία πρέπει να υπάρχουν και ψάρια. Μάθαμε μια ζωή να είμαστε μπαμπέσηδες και πονηροί, προσπαθούμε μια ζωή να ξεγελάμε τους άλλους λες και εμείς είμαστε οι έξυπνοι και οι άλλοι οι βλάκες. Το τι συνέβηκε με την οικονομία του τόπου μας είναι ακριβώς μια πιστή αντιγραφή του τι συμβαίνει στις θάλασσες μας. Δεν έχουμε αφήσει πλέον απόθεμα ψαριών και ζούμε με δανεικά! Αν δεν ερχόντουσαν όλα αυτά τα εκατομμύρια που απλόχερα ο Κύριος Λοίζίδης ξοδεύει δεν θα μπορούσε να ζήσει ο επαγγελματίας ψαράς γιατί τόσα χρόνια δεν δημιουργήθηκαν το υπόβαθρο και οι συνθήκες για να είναι βιώσιμο αυτό το επάγγελμα. Αντί ο Κύριος Λοίζίδης να συγκεντρωθεί με ποιόν τρόπο μπορεί να γίνει βιώσιμο το επάγγελμα του επαγγελματία αλιέα προσπαθεί να δίνει στους ψαράδες βοήθειες και επιδοτήσεις για να ζήσουν . Ποιος θα δώσει βοήθεια στους ξενοδόχους όταν οι τουρίστες δεν θα έρχοντε λόγω των φτωχών μας θαλασσών; Ποιος θα δώσει βοήθεια στα καταδυτικά κέντρα, στις σχολές κατάδυσης και ελεύθερης κατάδυσης, στους εισαγωγείς ειδών ερασιτεχνικής αλιείας , στους καταστηματάρχες ειδών αλιείας που οι δουλειές τους είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα αλιευτικά αποθέματα; Προσπαθούμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι έχουμε 850 και πλέον επαγγελματίες ψαράδες για να παίρνουμε περισσότερα κονδύλια ενώ η θάλασσα έχει καταστραφεί και επιπλέον πρόσφατα ο Κύριος Λοίζίδης κάλεσε και τους επαγγελματίες ψαράδες για να τους πείσει να δώσουν την συγκατάθεση τους για να δώσει ακόμη 50 επιπρόσθετες άδειες επαγγελματικής αλιείας! Να θυμίσω ότι, πριν από λίγους μήνες ο ίδιος ο Κύριος Λοίζίδης συγκαλέσε δημόσια διαβούλευση στο Υπουργείο ανακοινώνοντας ότι λόγω της τραγικής κατάστασης των αλιευτικών αποθεμάτων θα πρέπει μεταξύ άλλων μέτρων να υπάρξει μείωση των επαγγελματικών αδειών αλιείας και όλοι συμφώνησαν! Τα σχετικά έγγραφα βρίσκονται ακόμη στην ιστοσελίδα του ΤΑΘΕ ΕΛΕΟΣ! Την στιγμή που η Ευρωπαϊκή ένωση επιχορηγεί σχέδια για απόσυρση και μείωση της αλιευτικής πίεσης ο Κύριος Λοίζίδης δίνει αβέρτα άδειες, μισινέτινα δίκτυα και προσπαθεί να ‘βολέψει’ άτομα. Θέλει πραγματικά να δώσει επαγγελματική άδεια σε κάποιον που έχει ανάγκη; Ας πάρει τις άδειες από αυτούς που δεν τις δικαιούνται , ξέρει εκείνος, κάτι δικηγόρους, κάτι ξενοδόχους, κάτι πρώην υπαλλήλους του Τ.Α.Θ.Ε και ας τις δώσει εκεί που πρέπει.
Ο λειτουργός του Κ.Ο.Τ κύριος Χριστόδουλος Παπαχριστοδούλου έκανε μία πρόταση και μία ερώτηση όπου αρκετοί γέλασαν όταν την άκουσαν. Ρώτησε ο άνθρωπος, ποιο μέρος από αυτό το κονδύλι είναι διατεθειμένο το ΤΑΘΕ να μοιραστεί με τον Κ.Ο.Τ έτσι ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες και να προσελκύσουμε αλιευτικό τουρισμό, καταδυτικό τουρισμό αλλά και τουρίστες που θέλουν να απολαύσουν καθαρές και πλούσιες σε αποθέματα θάλασσες. Δυστυχώς ο άνθρωπος δεν πήρε μια σαφή και ξεκάθαρη απάντηση. Μάλιστα όταν άλλοι παρευρισκόμενοι ρώτησαν αν θα δαπανηθούν κονδύλια για το περιβάλλον και την προστασία της θάλασσας πάντα η απάντηση ήταν σχεδόν η ίδια και στερεότυπη. Μα ξέρετε τα κονδύλια είναι κυρίως για την επαγγελματική αλιεία. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, και το αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου κάθε άλλο παρά αλιευτικό δεν είναι! Όπως και να έχει η πατρίδα μας βρίσκετε μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες και θεωρείται ως εθνική προδοσία η σπατάλη έστω και ενός ευρώ από τα χρήματα που θα πάρουμε από την Ευρωπαϊκή ένωση. Κάθε ευρώ πρέπει να επενδύεται σωστά και τίμια μέσα από ομάδες εργασίας από όλους τους τομείς της θάλασσας και να υπάρχει όπου αυτό είναι δυνατό ταυτόχρονο όφελος για διαφορετικούς τομείς, πχ αλιεία και τουρισμό . Το επάγγελμα του επαγγελματία ψαρά πρέπει να κατοχυρωθεί, να προστατευθεί αλλά και να καθαρίσει γιατί αρκετοί χρησιμοποιούν επαγγελματικά εργαλεία αλλά λίγοι είναι οι γνήσιοι και σωστοί επαγγελματίες. Πρέπει να βοηθήσουμε την θάλασσα να ανακάμψει αν θέλουμε να δούμε και παρόμοια ανάκαμψη στην οικονομία του τόπου μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η Κυπριακή οικονομία κάποτε μεσουρανούσε Δυστυχώς όμως φροντίσαμε τα τελευταία χρόνια να την καταστρέψουμε, μας έμεινε μόνο ο ήλιος και η θάλασσα.
Κύριε Υπουργέ, ας αναλογιστούμε όλοι τα πιο πάνω και ας δούμε κάτι καλό στον τόπο τον καμένο.

User avatar
AggelosLRK
Posts: 1655
Joined: Thu Apr 24, 2008 6:38 pm

Re: Ολη η αλήθεια

Post by AggelosLRK »

Αυτη ειναι η πραγματικοτητα οπως την εγραψε ο αριστος,τωρα να δουμε ποιες θα ειναι οι αντιδρασεις απο πλευρας εξουσιας και θα φανει απο την πρωτη τους αντιδραση η πορεια πλευσης τους και για αυτην την πενταετια..

Post Reply

Return to “Διάφορα Θέματα”