Τεύχος 18, και θέμα για το πως να χειριζομαστε τα ψάρια

Post Reply
User avatar
stylgeo
Posts: 158
Joined: Tue Apr 28, 2009 6:58 pm

Τεύχος 18, και θέμα για το πως να χειριζομαστε τα ψάρια

Post by stylgeo »

Πρώτα απ'όλα να ευχαριστήσω τον Άριστο, που εδιόρθωσε το κείμενο για το ψάρεμα στην Αγγλία και έκαμεν το να φαίνεται πως γράφω πολλά καλύτερα από την πραγματικότητα. Πολλά ενδιαφέροντα όλα τούντου τεύχους, πιστεύκω εννά πρέπει να αγοράζω 2 κόπις του περιοδικού, ένα για την συλλογή, και ένα να είναι μόνιμα μέστην τουαλέττα :D (πρέπει να παραδεχτειτε πως ετυχε στους πλείστους να βουράτε να έβρετε το περιοδικό και όσον να προλαβαίνετε, you people know who you are :lol: )

Ένα θέμα που ήθελα να θείξω είναι το θέμα χειρισμού των ψαριών. Συγγνώμη αν εξανατέθηκε τούντο θέμα, αλλά μιλώ για το θέμα της πετσέτας, και έχει καιρό που ήθελα να θέσω τούντο θέμα, και ήβρα τωρά την ευκαιρία με το dvd και συγκεκριμένα για το ψάρεμα στην Αθαλάσσα και που όλες οι τιλάπιες επιάννουνταν με πετσετα πριν μπουν στο δίχτυ. Μιλώντας πάλε για την Αγγλία, σε όλους τους τόπους που επία, όπου ειναι C&R, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ να πιάννεις τα ψάρια με πετσέτα. Μάλιστα, οι οδηγίες στις πλείστες λίμνες και ποτάμια είναι πολύ συγκεκριμένες.
1) Πρέπει την αποχη σου να την βρέχεις πριν αρχισεις το ψάρεμα, και αν δεν πιασεις ψάρι και στεγνώσει, να την βρέχεις ανα ταχτά διαστήματα.
2) Πρέπει να βρέχεις τα χέρια σου πριν αγγίξεις το ψάρι
3) Αν είναι μεγάλο το ψάρι και πρέπει να το ακουμπίσεις κάπου για να το απαγκιστρώσεις, ΠΡΕΠΕΙ να χρησιμοποιήσεις βρεγμένο landing mat (στη φωτογραφία μου με τον κυπρίνο που τον απαγκιστρώνω, ο τύπος που μας δάνεισε την απόχη, δάνεισε μας και το landing mat του).
4)Εκτός από αυτούς τους κανόνες που πρέπει να ακολουθείς, οι πλείστοι τόποι δίνουν και κατευθηντήριες γραμμές για το πως να επιστρέφεις τα ψάρια πίσω (ποτέ δεν τα ρίχνεις, αλλά βάζεις και τα χέρια σου στο νερό, τους δινεις λίγο χρόνο να συνέλθουν πριν τα αφήσεις, τα κρατάς απαλά ώσπου να νοιώσεις πως είναι δυνατά και θα φύγουν μόνα τους). Σε μια λίμνη μάλιστα έλεγε αν βρούμε κάποιο παλιο αγκίστρι πάνω τους να τους το βγαλουμε, αν έχουν οποιοδήποτε παράσιτο να τα καθαρίσουμε κτλ.

Τωρά οι λόγοι που παραθέτουν για να τα χειρίζεσαι πάντα με βρεγμένα χέρια, βρεγμένη απόχη κτλ είναι διάφοροι, αλλά κυρίως πως τα ψάρια έχουν μια προστατευτική γλίνα στο σώμα τους, που τα προστατεύει από τις πέτρες και τα ξύλα που βρίσκονται στο βυθό, τα βοηθά να κολυμπουν καλύτερα, και γενικά τα κρατά υγιή. Αν χρησιμοποιήσουμε οτιδήποτε στεγνό, τότε αυτή η βλέννα θα φύγει, με πολλά και διάφορα προβλήματα για το ψαρι. Φανταστείτε με την πετσέτα τι γίνεται, πρακτικα σκουπίζουμε τούτη τη βλέννα που το ψάρι.
Όσον αφορά ψάρια που θελουμε να κρατήσουμε, τότε ναι, η πετσέτα εν πολλά βοηθητική, και χρησιμοποιω την και γώ συνεχώς, κυρίως στη θάλασσα, αλλά αν θα επιδοθούμε σε C&R, δεν είναι αρκετό να ρίχνουμε τα ψάρια πίσω, πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό ούτως ώστε να εγγυηθούμε την επιβίωση τους, άρα, ποτέ πετσέτα, βρεγμένα χέρια, και όσο πιο λίγο χρόνο έξω από το νερό γίνεται.

Ξανά συγγνώμη αν τούντο θέμα εξανασυζητήθηκε, απλά εν έτυχε να δω κάποια παρόμοια συζήτηση στο φορουμ.

Γ.

EVANTHIS LOIZOU
Posts: 2217
Joined: Fri Oct 19, 2007 11:21 am

Re: Τεύχος 18, και θέμα για το πως να χειριζομαστε τα ψάρια

Post by EVANTHIS LOIZOU »

Φιλε Γ. σε χαιρετω :)
Χαιρομαι να βλεπω οτι νεοι ανθρωποι, σιγα σιγα αποκτουν σωστη κουλτουρα σχετικα με το τι ειναι τελικα το ψαρεμα :clap: :clap:
ΣΥΜΦΩΝΩ με οτι γραφεις αλλα θελω να προσθεσω και την δικη μου εμπειρια (αν θελεις).
Πριν πολυ λιγα χρονια η εννοια του CATCH & RELEASE ηταν ανυπαρκτη στο Κυπριακο λεξιλογιο σε βαθμο που καποιοι, πολυ λιγοι που το καναμε, κινδυνευαμε να φαμε ξυλο. Τελικα, μετα απο υπομονη και σωστη προσεγγιση, αλλα κυριως με το ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ μας καταφεραμε να εχουμε αρκετους που σημερα το κανουν.
Ο Συνδεσμος προωθει ενεργειες, που σκοπο εχουν να διδαξουν τα παιδια, απο πολυ νωρις, καποια πραματα σχετικα με το ψαρεμα (Angling and Conservation).
ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ. Χρειαζεται υπομονη. One thing at a time.Καποτε το προβλημα δεν ειναι τα μωρα αλλα οι γονεις που ακουν τι λεμε στα παιδια και τους φαινονται εξωγηινα :shock: :shock:
Εχεις δικιο ομως. Ισως θα πρεπει να προσεξουμε το handling λιγο περισσοτερο :wink:

B.T.W. Εισαι μελος του Συνδεσμου?

fISHANDCHIPS
Posts: 1547
Joined: Tue Dec 18, 2007 6:01 pm

Re: Τεύχος 18, και θέμα για το πως να χειριζομαστε τα ψάρια

Post by fISHANDCHIPS »

Σωστή η παρατέιρηση σου και καλά έκαμες και το έθιξες ... :)
... φευγω και αφηνω πισω μου σκουπιδια

User avatar
stylgeo
Posts: 158
Joined: Tue Apr 28, 2009 6:58 pm

Re: Τεύχος 18, και θέμα για το πως να χειριζομαστε τα ψάρια

Post by stylgeo »

Φίλε Ευάνθη, ευχαριστώ για την διευκρίνηση, ναι έχεις δικαιο, εν η κουβέντα learn to walk before start running που λαλουν και οι εγγλέζοι. Εγώ όμως είμαι της άποψης πως αν εμπηκεν στην ιδιοσυγκρασία του κυπραίου να απελευθερώνει το ψάρι, τότε το μεγαλύτερο βήμα έγινε, το μεγαλύτερο βουνό επροσπελάστηκε, τζαι που δαμέ, έννεν καθόλου δύσκολο ο καθένας να βλέπει τα πράγματα λογικά, αλλά κάποιος πρέπει να τα σκεφτει πρώτα. Τώρα εν εξήγησα τι θέλω να πώ ακριβώς. Ας κάμω μια παρομοίωση. Εξηγώντας το c&r στον κυπραίο είναι σάννα και δείχνεις τους μια που τζείνες τις εικόνες που εν απλά μια εικόνα γεμάτη τελείες, αλλά αν σταυρώσεις λίγο τα μάτια σου βλέπεις μια εικόνα τρισδιάστατη (stereograms), και προσπαθείς να τον πείσεις πως τούτο που βλέπει εν ένα δελφίνι, και να σου λαλεί οϊ, εν μια φαουσα τελειούες. Για να καταφέρει να το δεί, έννεν με το ζόρι, εννά πρέπει να προσπαθήσει ο ίδιος, αλλά με το να του εξηγήσεις πως να το κάμει. Μόλις το δει όμως τζεινον ένι, καθε φορά θα είναι και πιο εύκολο, όσπου θα γίνει δεύτερη φύση. Πιστεύω το ίδιο είναι και με το κ&ρ. Ούτε και ένας που τους γνωστούς μου δακάτω εκατάλαβε τους λόγους που έριχνα τα ψάρια πίσω (έδειξα τους τις φώτος). Όσο και να προσπαθήσεις να εξηγήσεις, δεν μπορείς, και αναγκάστηκα και είπα τους "εε τα εβλοημένα, έν τρώντε τα γέριμα τζαι τα σκοτεινά", τζαι παλε. Αλλά, αν ο ψαράς πιάσει το νόημα, τότε σημαίνει πως όντως θέλει να σιγουρευτεί πως το ψάρι θα επιστρέψει πίσω σωο και αβλαβες, άρα εν θα το θεωρήσει παράλογο το θέμα της πετσέτας, αν βρεθεί κάποιος (πχ ο Ρολάνδος που είναι και ειδήμων) και του πει τους λόγους.
Πιστεύω είναι καθαρά θέμα νοοτροπίας, και είμαι ενθουσιασμένος που γινονται τούτες οι εκδηλώσεις για τα μωρα. Η αλήθεια, η νοοτροπία που έχω για το κ&ρ είναι καθαρά 100% που τον παπά μου. Ο παπάς μου δεν είναι ψαράς, ειναι μετρημένες οι φορές που έπιασεν καλάμι ψαρέματος, αλλά είναι ο απόλυτος φυσιολάτρης. Ψάρεμα εμένα έμαθεν μου ο παπάς του Χαράλαμπου όταν είμουν 5 χρονών (τωρά είμαι 25). Στα 10 μας, επερνε με ο παπας μου εμένα και τον Χαράλαμπο στο τμήμα αλιείας, που ήταν θυμούμαι κάπου στον Αγιο Δομέτιο, εφκάλλαμεν αδεια για ένα φρακτη (3 λίρες νομίζω), και έπερνε μας ψάρεμα. Εμείς εψαρεύαμε, και κείνος έκαμνε βόλτες στο φράκτη (Παλαιχώρι). Ο λόγος που μας έπερνε στο παλαιχώρι δεν εινααι επειδή εν κοντά ή κατι, αλλά επειδή εν ομορφος φράκτης, λίγο απόμερος, και έχει πολλα πουλιά και διάφορα φυτά που μπορούσε να παρατηρεί και να θαυμάζει. Μετά τις βόλτες του θα κάθετουν και θα μας έβλεπε να ψαρεύουμε. Τις πρώτες φορές που επήμεν επιάσαμεν θυμούμαι πάρα μα πάρα πολλά ψάρια. Εν εξέραμεν τότε πως οι κυπρίνοι εν κάπως άνοστο το κρέας τους, εν τούτοις, έβαλεν μας να σκεφτούμε και είπεν το εξής “αν θα φάμε ψάρι, θα φάμε συνολικά 8 άτομα, εμείς και η οικογένεια του Χαράλαμπου. Τότε, γιατί δεν παίρνουμε μαζί μας μόνο όσα θα φάμε, και τα υπόλοιπα να τα ρίξουμε πίσω για να τα πιάσετε την επόμενη φορα; Αφού ξέρω πως έννεν για το φαϊ που σας αρέσκει το ψάρεμα, αλλά εν για το ψάρεμα που έρκεστε”. Και έπειστήκαμεν. Απιάσαμεν καμιά 10αριά κυπρίνους μικρούς, τους οποίους έκαμεν η μάνα μου στο φούρνο με πατατες και τομάτα (δεν ήταν ασχημοι αλλά πάλε εχει πολλά πιο ωραία ψάρια). Δεν μας αρέσαν πάλε, έτσι μετά εκρατούσαμεν μόνο τις πέστροφες, που πάλε ήταν παρα πολλά σπάνιο πράμα, όσες εγλιτώναν που την πρώτη κυριακή :). Το ίδιο ίσχυε και στη θάλασσα, αν έπιαννα κανένα μικρό ψάρι στην αντένα έλεεν πως έκαμνα παιδομάζωμα και έβαλλεν με να σκεφτώ πως θα ήταν καλύτερα να το έριχνα πίσω και να το πιάσω όταν μεγαλώσει. Για μένα τούτες οι έννοιες εξεκινήσαν με την λογική, και με το σκεπτικό πως αν δεν θα το φάω εν θα το πιάσω, η αν έπιασα αρκετα για να φαω, τότε τα υπόλοιπα θα παν πίσω. Μετά ήταν πολύ εύκολο να πηγαίνω ψάρεμα χωρίς να σκέφτομαι την φουκού μετα, και χωρίς να παίρνω παγωνιέρα η κάτι για να φέρω ψάρια πίσω. Ήταν πολύ εύκολη η μετάβαση του κ&ρ επειδή εν λογικό πράμα να κάμω, στο κ&ρ επειδή εν σπόρ τούτο που κάμνω.

Εν ξέρω αν κάμνει νόημα τούτα που λέω!

Α, και όχι, δεν είμαι μέλος του συνδέσμου, δυστυχώς. Είμαι στην Αγγλία, κάμνω το διδακτορικό μου, άρα έχω αλλό 2-3 χρόνια μπροστά μου πριν να επιστρέψω κύπρο. Αλλά θα είναι ένα από τα πρώτα πράματα που θα κάμω, επειδή ζηλέυω αφάνταστα που δεν είμαι εκεί που διοργανώνετε τουντες εξορμήσεις.

Ευχαριστώ fishandchips, απλά ήθελα να αρχίσω τη συζήτηση, ίσως να ακούσω και γνώμες άλλων για το θέμα

Γιώργος

EVANTHIS LOIZOU
Posts: 2217
Joined: Fri Oct 19, 2007 11:21 am

Re: Τεύχος 18, και θέμα για το πως να χειριζομαστε τα ψάρια

Post by EVANTHIS LOIZOU »

Nice words Γιωργο :clap: :clap: :clap:
Σιγουρα η παιδεια του ανθρωπου αρχιζει απο πολυ νωρις στην ζωη του. Εσυ ησουν τυχερος που ειχες καλο δασκαλο. Μπραβο του ανθρωπου.
Επ' Ευκαιρεια.........Σε ποιο Πανεπιστημιο εισαι?
Φετος λογαριαζω να παω να δω τον γιο μου που θα ειναι στο Εδινβουργο και εχω κανει κουβεντα με καποιον professional quide για ψαρεμα Salmon :!:

User avatar
stylgeo
Posts: 158
Joined: Tue Apr 28, 2009 6:58 pm

Re: Τεύχος 18, και θέμα για το πως να χειριζομαστε τα ψάρια

Post by stylgeo »

Ωωω, πόσο ζηλεύω, είναι ένα από τα πλάνα που έχω βάλει. Έχω θέσει 4 ψαρευτικούς στόχους για την Αγγλία.

1) Να πιάσω κυπρίνω από 20 λίβρες και άνω
2) Να πιάσω pike (καλώ θα ήταν αν ήταν double pounder, αλλά και με ένα μέτριο θα είμαι πολύ ευχαριστημένος)
3) Να καταφέρω επιτέλους έστω και μία πέστροφα στη μύγα
4) Να πιάσω έστω και ένα σολωμό στη Σκοτία.

Δεν ξέρω αν έχετε ξαναπάει στη Σκοτία, αλλά είναι πανέμορφα, και το Εδιμβούργο είναι από τις ωραιότερες πόλεις που έχω επισκεφτεί, και έχω γυρίσει την Ευρώπη καλά τα τελευταία 5 χρόνια, ο γιός σας θα ενθουσιαστεί. Η Σκοτία είναι γεμάτη λίμνες (lochs - είναι λάθος να πεις lake loch Ness, επειδή είναι σαν να λες 'η λίμνη λίμνη Νες'), αλλά εν γνωστή στους ψαρευτικούς κύκλους για το salmon run στα διάφορα της ποτάμια, και για τα τέρατα που υπάρχουν σ'αυτές τις τεράστιες λίμνες (δεν μιλώ για το τέρας του Λοχ Νες, αλλά για τα pikes :D ). Δεν ξέρω όμως πότε είναι το salmon run ούτε περισσότερες λεπτομέρειες, και δυστυχώς κόφκω λίγο μακριά για να επισκέυτομαι συχνά το Βορρά, αλλά τούτο που έχω ακούσει είναι πως και η Ιρλανδία προσφέρει αξιόλογο ψάρεμα σολωμού. Εγώ είμαι στο Warwick University, είναι στα Midlands, κοντά στο Birmingham.

Τωρά, αν βρείτε χρόνο και κατεβείτε νότια στις περιοχές μας, μπορώ να δώσω αρκετές πληροφορίες για αρκετές λίμνες, είτε είναι για ψάρεμα μεγάλου κυπρίνου, είτε για πέστροφες στη μύγα (μια πανέμορφη λίμνη όπου νοικιάζεις και βάρκα), είτε για γενικό coarse fishing. Αν και δεν επήα προσωπικά, έψαξα το θέμα για game fishing for pike and zander, απλά υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις, πρώτα γενικά για ψάρεμα στην αγγλία, και δεύτερον οι κανόνες για κάθε λίμνη.

Εδώ εν 2 φώτος που το ψάρεμα για πέστροφα με μύγα

Ο Χαράλαμπος την παλεύει
Image

Εγώ να οδηγώ τη βάρκα.
Image

EVANTHIS LOIZOU
Posts: 2217
Joined: Fri Oct 19, 2007 11:21 am

Re: Τεύχος 18, και θέμα για το πως να χειριζομαστε τα ψάρια

Post by EVANTHIS LOIZOU »

Ενα απο τα καλυτερα Πανεπιστημια που εχω επισκευτη :clap: :clap:
Εχω ιδιαιτερες σχεσεις με το Coventry, ενω ενας πολυ καλος φιλος απο τα παλλια καλα χρονια ειναι ο Mark Foster απο τους FOSTER"S OF BIRMINGHAM.
Ψαρεψαμε μαζι την Αχνα και τον Ασπροκρεμμο αρκετες φορες.
Enjoy your stay there as much as you can :) :)

User avatar
stylgeo
Posts: 158
Joined: Tue Apr 28, 2009 6:58 pm

Re: Τεύχος 18, και θέμα για το πως να χειριζομαστε τα ψάρια

Post by stylgeo »

Απ' ό,τι φαίνεται, εν εγώ που εννά θέλω πληροφορίες για το ψάρεμα στην Αγγλία που εσάς παρά το αντίθετο :lol:

Ναι, είμαι πολύ ευχαριστημένος που το πανεπιστήμιο, και η τοποθεσία του (αν και δεν μενω on campus ), και η ποιότητα της φοίτησης. Μόνο το γεγονός πως η περιοχή του πανεπιστημίου θεωρείται nature reserve και προστατεύεται από το woodland trust, τούτο και μόνο δείχνει πόσο ωραία περιοχή είναι. Έκαμνα το αρκετές φορές πέρσυ, να πιάννω τα βιβλία μου και να περπατώ το δεκάλεπτο για να φτάσω στις λίμνες λίγω έξω που το campus, και να διάβαζα εκεί. Έπιαννα και λίγο ψωμί και ετάιζα τις κοκκινοφτέρες και τους κυπρίνους (ώσπου να με πάρουν είδηση οι πάπιες φυσικά).

Από τις 10 του Σεπτέμβρη μετακομίζω στο κέντρο του Κόβεντρυ, τωρά που του αναφέρετε. Μικρός ο κόσμος ε? :D

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, και θα περιμένουμε όλοι φωτογραφίες που το ψάρεμα για σολωμό, μαζί με λεπτομέρειες κτλ

Γιώργος

User avatar
Greg
Posts: 3067
Joined: Tue Aug 07, 2007 3:54 pm
Location: by the sea

Re: Τεύχος 18, και θέμα για το πως να χειριζομαστε τα ψάρια

Post by Greg »

εζησα 4 χρονια στο coventry εγω :)... ξερω κατι ωραια καναλια με pike tερατα διπλα στο birmingham :twisted:
Esox Lucius

User avatar
stylgeo
Posts: 158
Joined: Tue Apr 28, 2009 6:58 pm

Re: Τεύχος 18, και θέμα για το πως να χειριζομαστε τα ψάρια

Post by stylgeo »

Τώρα τώρα που θα μετακομίσω θα σου έρτει ΠΜ Γκρεγκ! :D

User avatar
C&R
Posts: 949
Joined: Thu Jan 24, 2008 8:23 am

Re: Τεύχος 18, και θέμα για το πως να χειριζομαστε τα ψάρια

Post by C&R »

Φιλε stylgeo χαίρομαι για τις απόψεις σου. Υπάρχει ένα άρθρο που διμοσιεύτικε παλιά στο περιοδικό και μπορείς να το βρείς καί στο website του συνδέσμου. Θα σου λύσει πολλές απορίες. Προσωπικά τουλάχιστον πιστεύω ότι για τα ψαρια στου φράκτες μας δεν επηρεάζει και σε μεγάλο βαθμό η πετσέτα φτάνει να είναι καλά βρεγμένη.

Post Reply

Return to “Ψάρεμα γλυκού νερού”