Η Μουρμούρα

Post Reply
savvascy
Posts: 7
Joined: Tue Aug 28, 2007 3:35 pm

Η Μουρμούρα

Post by savvascy »

ξέρεις κάποιος για ψάρεμα μουρμούρας? vsika με περιοχή με παρα πολύ άμμο
marios wrote:Image
  • Οικογενεια: Σπαριδες
  • Γενος: Lithognatus Mormyrus
  • Αγγλικά: ----
  • Γαλλικά :Madre
  • Ιταλικά:Mormora
  • Kυπριακά: Μουρμουρος
  • Μορφολογικα χαρακτηριστικα Το σώμα τις μουρμούρας είναι αρκετά επίμηκες με σχήμα ελλειπτικό συμπιεσμένο στα πλαγια.Το κεφάλι τις είναι χαρακτηριστικό,μεγάλο και ισχυρό,με μυτερό ρύγχος και στόμα που προεξέχει.Μπροστά έχει μικρά δοντάκια σε σειρά που ακολουθούνται από πολλές σειρές τραπεζιτών.Τα ματια τις είναι μικρά και βρίσκονται στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Η πλαγια γραμμή εκτείνεται καθ`όλο το μήκος του σώματος.Το ραχιαίο πτερύγιο ίνα ενιαίο τα κοιλιακά είναι μικρά τα πλευρικά πτερύγια είναι και αυτά μικρά εν σύγκριση με αλλα μέλη τον "σπαριδων" το εντρικό είναι κοντό και χαμηλό,και το ουραίο είναι διχαλωτό.Το χρώμα της ασημι πιο σκοτεινό στη ράχη,καιέχει 12-15 σκοτεινόχρωμες κάθετες grames.to μήκος της μπορεί να φτάσει μέχρι 50cm και το βάρος της το 1 κιλό σε σπάνιες περίπτωσις, ακόμη και να το ξεπεράσει ακόμη σπανιότερα.
  • Περιβάλλον και Συνήθειες: Η Μουρμούρα είναι ψάρι που ζει και τρέφεται αποκλειστικά στο βυθό.Το αγαπημένο περιβάλλον της είναι οι αμμώδης βυθοί,αλλα και μικτού τύπου με άμμο που εναλλάσσεται με βραχώδεις zones,πλούσιες σε ποσειδώνιες.Τα νεαρά ψαρια σχηματίζουν κοπάδια, ενώ τα ενήλικα ζουν μοναχικά η σε μικρές ομάδες το 2,3,4 ατόμων.Είναι ψάρι Eυρυαλο που αντέχει σε μεγάλες αλλαγές της αλατότητας,και συναντάται και σε εκβολές χειμάρρων(ΜΕΓAΛΗ Η ΧΑΡΙΤΟΥΣ) ρευμάτων κτλ.Με το δυνατό τις κεφάλι σκάβει στην άμμο για σκουλήκια,γαριδούλες η ακόμα με μικρά εχινόδερμα και δίθυρα μαλακια που θρυμματίζει με τους ηχηρούς τραπεζίτες της.Το καλοκαίρι βρίσκετε σε ρηχά νερά, μέχρι και 20 μετρα ενώ το συνήθως χειμώνα αποσύρεται πιο βαθιά.Στις αρχές τις άνοιξης πλησιάζει ξανά στις ακτές αναζητώντας τροφή που θα χρειαστεί για την περίοδο της αναπαραγωγής τις που γίνετε συνήθως τέλη του ιουνίου με αρχές ιουλίου,ανάλογα πάντοτε με τις κλιματολογικές και άλλες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε τόπο.Μετά τη γέννηση τους τα μικρά περνάνε τους πρώτους μήνες τις ζωής τους στα ρηχά νερά."κολιμποτας" ακόμη και ανάμεσα από τα πόδια τον λουομένων..Τα ενήλικα ψαρια αντίθετος περνάνε την ημερα τους κριμένα σε πιο βαθιά νερά περιμένοντας τι δύση του ιλίου για να βγούν για αναζήτηση τροφής πλησιάζοντας και αυτά μέχρι και λίγα εκατοστά από την ακτή.Τα ψαρια παραμένουν στις ακτές και όλο το φθινόπωρο και αρχίζουν να βαθαίνουν με τον ερχομό του Χειμώνα που κρυώνουν τα νερά .Είναι ερμαφρόδιτο ψάρι και το θηλυκό είναι μεγαλύτερο από το αρσενικό
  • Γεωγραφική Εξάπλωση: Η Μουρμούρα βρίσκετε σε όλα τα νερά τις Μεσογείου,στο Ανατολικό Ατλαντικό από τις ακτές του Μαρόκου μέχρι τον κόλπο τις Γασκωνης,στην ερυθρά θάλασσα και στον Νότιο Ινδικό ωκεανό
  • Το ψάρεμα τις είναι σχετικά δύσκολο και τεχνικό, γιατί είναι έξυπνο και παρα πολύ καχύποπτο ψάρι που δύσκολα τσιμπάει στα δολώματα μας,ωστόσο είναι πολύ ευχάριστο(τουλάχιστο σε εμενα :P )κύριος τις ήσυχες καλοκαιρινές νύχτες να περιμένω κοντά στα καλαμια να πιάσω μερικά καλά κομμάτια, καθώς περνάω τι νύχτα στην ακρογιαλιά
Και για να μην ξεχνιόμαστε το ελάχιστο επιτρεπτό μέγεθος είναι 20cm :evil: :twisted: :twisted: ενώ η μουρμούρα γονιμοποιεί και γεννάει όταν γίνει σχεδόν 25 cm.
  • Στο χέρι μας είναι να επιστρέφουμε πίσω ψαρια μικρού μεγέθους..Προσέχουμε για να έχουμε..καλά ψαρέματα :wink: :)

User avatar
marios
Site Admin
Posts: 1785
Joined: Tue Feb 13, 2007 5:53 pm
Location: Λ/σια.κ/κλι.
Contact:

Re: mourmourous

Post by marios »

savvascy wrote:3eris kapoios g psarema mourmourwn? vsika me perioxi me para poli ammo
καταρχάς καλωσόρισες! :? κατά δεύτερο εσαντανοσες με :? ενδιαφέρεσαι να μάθεις πως ψαρεβουντε? Η αν συχνάζουν σε περιοχή με άμμο?? η ψάχνεις εσύ περιοχή με πολύ άμμο?

savvascy
Posts: 7
Joined: Tue Aug 28, 2007 3:35 pm

Post by savvascy »

ψάχνω περιοχή με πολύ άμμο g να ψαρέψω φιλε.

User avatar
marios
Site Admin
Posts: 1785
Joined: Tue Feb 13, 2007 5:53 pm
Location: Λ/σια.κ/κλι.
Contact:

Post by marios »

φιλε μου περιοχές με άμμο είναι γεμάτη η κύπρος! τώρα αν "γιρεφκις" mourmourous "γιρεφκο" και εγώ και πολύ που dame : τελευταία περιοχή που έπιασα ήταν η περιοχές μενεού, μαζωτός, ag.θεόδωρο.. αλλα ο αύγουστος γενικά ήταν ο χειρότερος μηνας εχάθηκαν :roll:

User avatar
Greg
Posts: 3067
Joined: Tue Aug 07, 2007 3:54 pm
Location: by the sea

Post by Greg »

savvascy wrote:psaxnw perioxi me poli ammo g na psarepsw file.
:D lol

bad bass
Posts: 10
Joined: Sun Sep 02, 2007 7:35 pm

Mουρμούρες μεγάλες αλλα...λίγες

Post by bad bass »

σε λίγα χρονια από τώρα παιδιά ψαρια καλά θα βλέπουμε μονο από dvds και παλιές photos.εδώ και χρονια ψαρεύω με την μέθοδο του casting και το μονο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι κάθε πέρσι και καλύτερα.εκεί που παλιότερα είχα την όρεξη και έστηνα 8 καλαμια και διάνυα μια απόσταση 100 και 150 μέτρων για να δολώσω τώρα παίρνω μαζί μου 3 με το ζόρι κι όλα εκεί κοντά.δεν είναι ότι χάθηκε το πάθος αλλα το ψάρι.νύκτες ολόκληρες να πηγαίνεις και να μην παίρνεις τσιμπιά σάμπως και ρίχνεις μέσα σε πισινα,σε σεληνιακό τοπίο.15 καλαμια έτοιμα στον αγώνα για ένα καλο κομμάτι,δολωμένα με ολοζώντανο "μονοδολι" και για 7 περίπου ώρες ούτε τσιμπιά.(κόλπος πισσουρίου περασμένη εβδομάδα στις...εξαιρετικές μέρες).τι να κάνω την μουρμούρα,το μυλοκόποι και τον σαργό των 100 και των 200 γραμμαρίων όταν ξέρω ότι αυτά τα ψαρια γίνονται κιλό και βάλε...καλύτερα 5 κομμάτια ας είναι και μισόκιλα παρα 100 των 100 grms.de θέλω την μουρμούρα των 10 και 15 πόντων,θέλω αυτή των 30,των 38,των 52cm. μεγάλα δολώματα για μεγάλα ψαρια παιδιά για να μπορούμε να ψαρέψουμε και του χρόνου τουλάχιστον γιατί όπως πάνε τα πράγματα μας βλέπω να πηγαίνουμε ταξιδάκια προς ελλάδα μεριά μπας kia δούμε κανένα ψαράκι καλο.αυτοί οι 2 μήνες που έρχονται προσφέρονται για μουρμούρες στο λάντις mile,βραδυ με μπουνάτσα και υγρασία.πέρσι άρχισαν οι μεγάλες από τα μέσα αυγούστου αλλα φέτος ακόμα να δούμε φως στο τούνελ.μακρινές βολές,μεγάλα δολώματα("μονοδολια",μεγάλους αμερικανους,σωλήνες).σε αυτά κτυπάνε οι μεγάλες μουρμούρες και που και που κάποιες τσιπούρες τέρατα σαν μια που έχασα προχτές που "χαξικε" σχεδόν πάνω στον άμμο κάνοντας το αγκίστρι...βίδες.(περίπου 50cm).στοχεύετε πάντα στα μεγάλα του είδους κι ας μην...υπάρχουν.

User avatar
caveman
Posts: 3501
Joined: Sat Aug 11, 2007 1:59 pm
Location: Φράγμα Κούρη

Post by caveman »

ρε φιλε μα τι να γίνει? τι να γίνει, αφού δεν έχουμε φωνή! δεν έχουμε φωνή να φωνάξουμε για το δίκιο μας! Μόνον "επαναλαμβανουμεν" τες ίδιες κουβέντες "μεταξιν" μας! Θα έπρεπεν να δημιουργηθεί ένας σύνδεσμος για μας τους ψαράδες τις θάλασσας :!: πως γίνετε η ερασιτέχνες που έχουν βάρκα να κάμουν κάτι "ψεφτο" διαδήλωσης je να τους τα ντιούν πίσω τα δίχτυα? Έπρεπεν να είχαμεν ένα σύλλογο, ένα σύνδεσμο...κάτι telspanton ζητάν να σου πω να θάταν έτσι τα πράματα σήμερα :!: αν δεν εξαφανιστούν τα δίχτυα δεν "καμουμεν" tpt :!: πρέπει να "οργανοθουμεν" κάποτε :!: "ιμαστεν" 1000 φορες πιο πολλή που τους ερασιτέχνες με τα δίχτυα... ήταν να τους g********η αν ήμασταν οργανωμένη σένα σύνολο :!: πρέπει να "προσπαθισουμεν" γέμις να "ιποστιριξουμεν" τους επαγγελματίες ψαράδες που "αγονιζουντε" να βάλουν ένα κομμάτι ψωμί μεστό πιάτων τους, je pan οι χασομέρηδες γι τυχοδιώχτες να τους ποίαν, να τους κλέψουν γκίντο ''κομμάτι το ψωμί' γκίντα ψίχουλα που τους έμειναν:!: εν είδος υπό εξαφάνιση ρε "πετηκια", οι μιση μαθητές του Χριστού ήταν ψαράδες ρε, το πιο ιερό επάγγελμα στο κόσμο εν είδος υπό εξαφάνιση "δακατο" :!:

Someone
Posts: 495
Joined: Thu Feb 01, 2007 8:41 am

Post by Someone »

Αν κάτσεις να σκεφτείς όμως τους αριθμούς όσων κυνηγούν με την αντένα και την ψαροτροφή οτιδήποτε κολυμπά, θα δείς ότι οι προτροπές σου κατα πάσα πιθανότητα πάν στο βρόντο.

Ακόμα θυμούμαι το "μάστρο" πέρσυ που εθέρισε μισή σίκλα γεμάτη μουρμουρούθκια των πέντε πόντων. Τζιαι όταν του είπα ότι κάμνει μαλακίες, έφκαλε με τζιαι παλαβό, ότι "εν καταλάβω" τζιαι ότι εν ηξέρω τί γλύκα έχουν στο τηγάνι.

Τζιαι τούτοι ούλλοι που θα έχουν άδειες να γεμώνουν τους τόπους δίχτυα σε παράνομες αποστάσεις τζιαι δε θα αφήνουν να ππέσει τίποτε πίσω στο νερό, σίουρα εν βοηθούν την κατάσταση.

User avatar
marios
Site Admin
Posts: 1785
Joined: Tue Feb 13, 2007 5:53 pm
Location: Λ/σια.κ/κλι.
Contact:

Post by marios »

Someone wrote:Αν κάτσεις να σκεφτείς όμως τους αριθμούς όσων κυνηγούν με την αντένα και την ψαροτροφή οτιδήποτε κολυμπά, θα δείς ότι οι προτροπές σου κατα πάσα πιθανότητα πάν στο βρόντο.

Ακόμα θυμούμαι το "μάστρο" πέρσυ που εθέρισε μισή σίκλα γεμάτη μουρμουρούθκια των πέντε πόντων. Τζιαι όταν του είπα ότι κάμνει μαλακίες, έφκαλε με τζιαι παλαβό, ότι "εν καταλάβω" τζιαι ότι εν ηξέρω τί γλύκα έχουν στο τηγάνι.

Τζιαι τούτοι ούλλοι που θα έχουν άδειες να γεμώνουν τους τόπους δίχτυα σε παράνομες αποστάσεις τζιαι δε θα αφήνουν να ππέσει τίποτε πίσω στο νερό, σίουρα εν βοηθούν την κατάσταση.
:evil: δυστυχώς τουίτι σκοινί με "πραγκαρολα" και να fkaloun ότι κινείται θωρείς την παντού!! je την ατάκα "εγλιτζηα όπως το meli" "εμαθαντιν" ουλή!! ακόμα je "ψαρκα" που δεν τα τρώσιν πχ οι "σαγλιες" "σαγλιαρι" συρτούς ρε φιλε πίσω!ήντα τους φάκας πάνω στους βράχους dld :evil: έχουν το ρολων τους je τούτη!! στο κάτω κάτω εσύ "ψαρεφκις" στον τόπο του..

bad bass
Posts: 10
Joined: Sun Sep 02, 2007 7:35 pm

Post by bad bass »

Someone wrote:Áí êÜôóåéò íá óêåöôåßò üìùò ôïõò áñéèìïýò üóùí êõíçãïýí ìå ôçí áíôÝíá êáé ôçí øáñïôñïöÞ ïôéäÞðïôå êïëõìðÜ, èá äåßò üôé ïé ðñïôñïðÝò óïõ êáôá ðÜóá ðéèáíüôçôá ðÜí óôï âñüíôï.

Áêüìá èõìïýìáé ôï "ìÜóôñï" ðÝñóõ ðïõ åèÝñéóå ìéóÞ óßêëá ãåìÜôç ìïõñìïõñïýèêéá ôùí ðÝíôå ðüíôùí. Ôæéáé üôáí ôïõ åßðá üôé êÜìíåé ìáëáêßåò, Ýöêáëå ìå ôæéáé ðáëáâü, üôé "åí êáôáëÜâù" ôæéáé üôé åí çîÝñù ôß ãëýêá Ý÷ïõí óôï ôçãÜíé.

Ôæéáé ôïýôïé ïýëëïé ðïõ èá Ý÷ïõí Üäåéåò íá ãåìþíïõí ôïõò ôüðïõò äß÷ôõá óå ðáñÜíïìåò áðïóôÜóåéò ôæéáé äå èá áöÞíïõí íá ððÝóåé ôßðïôå ðßóù óôï íåñü, óßïõñá åí âïçèïýí ôçí êáôÜóôáóç.
από συνείδηση σκίζουμε γενικώς σαν laos.na ρίξουμε τα δίχτυα μας μπροστά από τους κυματοθραύστες,μέσα από τις σημαδούρες,30 μετρα από την παραλια και να rtei και ο επόμενος να ρίξει στα 2 μετρα μπροστά από τα δικά μας να πιάσει πρώτος εκείνος τα mourmouria των 50gr,τις τσιππούρες των 200gr και δε ξέρω και γω τι άλλο.Η κατάσταση έχει φτάσει στο aproxwrito.mu έτυχε νύχτα που είχα 3 καλαμια σε απόσταση 10 μετρα μεταξύ τους και ήρθε ένας τύπος και πήγε να στήσει 2 καλαμια ανάμεσα στα δικά μου επειδή του είπανε ότι σε εκείνο το σημείο έβγαλαν μουρμούρες καλές το προηγούμενο vradu.me σκατό..τροφή όπως πάντα.αντιλαμβάνεσαι τώρα katastasn.ton κόλπο τις λεμεσού τον κατέστρεψε τα δίχτυα αλλα και τα ιχθυοτροφεία με όλες αυτές τις μαλακίες που ταΐζουν τα μεταλλαγμένα ψαρια τους γιατί για μεταλλαγμένα πρόκειται.μόλις φυσήξει λίγο ανατολικός το λάντις mile βγάζει του κόσμου την μάλα από την skatotrofn τους που μακροπρόθεσμα νεκρώνει τον βυθό.όσο για τον μάστρο που έλεγες μονο mastrappoudkia για να μαζεύει αξίζει κι όχι για να ψαρεύει κιόλας.

bad bass
Posts: 10
Joined: Sun Sep 02, 2007 7:35 pm

Post by bad bass »

caveman wrote:a re file ma ti na gini? ti na gini, afou den exoume foni! den exoume foni na fonaksoume gia to dikio mas! Monon epanalamvanoumen tes idies kouventes metaksin mas! Tha eprepen na dimiourgithi enas sindesmos gia mas tous psarades tis thalassas :!: pos ginete i erasitexnes pou exoun varka na kamoun kati psefto diadilosis je na tous ta dioun piso ta dixtia? Eprepen na ixamen ena sillogo, ena sindesmo...kati telspanton jitan na sou po na thatan etsi ta pramata simera :!: an den eksafanistoun ta dixtia den kamoumen tpt :!: prepi na organothoumen kapote :!: imasten 1000 fores pio polli pou tous erasitexnes me ta dixtia... itan na tous g********n an imastan organomeni sena sinolo :!: prepi na prospathisoumen jemis na ipostiriksoumen tous epaggelmaties psarades pou agonizounte na valoun ena kommati psomi mesto piaton tous, je pan oi xasomerides ji tixodioxtes na tous pian, na tous klepsoun jinto ''kommati to psomi'' jinta psixoulla pou tous eminan:!: en idos ipo eksafanisi re pethkia, oi misi mathites tou Xristou itan psarades re, to pio iero epaggelma sto kosmo en idos ipo eksafanisi dakato :!:
φταίμε όλοι φιλε μου omws.ki αυτοί που κάνουν αυτά τα αίσχη κι εμείς που τους επιτρέπουμε να τα κάνουν.δεν είναι αρκετό πια το "εμείς να είμαστε σωστοί κι ότι θέλουν ας κάνουν οι άλλοι".αν πρέπει να γίνει κάτι για να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε αυτό που αγαπούμε ας γίνει για το δικό μας καλο.όμιλο θέλουμε?όμιλο να κάνουμε φιλε μου,να φωνάξουμε,όλοι έχουμε τα ίδια dikaiwmata.de μπορεί να μου στερεί την ευχαρίστηση μου ο κάθε επιτήδειος,δειλός που έρχεται να ρίξει τα δίχτυα του 50 και 100m από την παραλια διότι δεν του περνα να πάει πιο βαθιά

User avatar
Greg
Posts: 3067
Joined: Tue Aug 07, 2007 3:54 pm
Location: by the sea

Post by Greg »

έλα ρε φιλε μου... έκατσα άρχισα μια ερευνα και μελετώ και διαφορα άρθρα για το σχετικό θέμα με τα ιχθυοτροφεία και τις τροφές... που ένα τελειώσω ένα κάμω post το άρθρο για να μάθει και ο κανονικός κοσμάκης τις παίζεται με τα ιχθυοτροφεία τις κύπρου που μεγαλώνουν τα ψαρια με τον πιο φτηνό και ΤΟΞΙΚΟ τρόπο
Esox Lucius

User avatar
no-nick
Posts: 898
Joined: Thu Feb 15, 2007 9:45 pm

Post by no-nick »

τελικα οτι ψαρια εν του κλουβιου ε για καβλιες, τις προαλες διαβαζα για την εκτροφη σολωμου, ο σολωμος εχει το πορτοκαλοροζ του χρωμα γιατι τρωει ενα ειδος γαριδας, αυτη που τον εκτρεφουν για να εχει το συγκεκριμενο χρωμα μες τις τροφες που τα ταιζουν βαζουν μεσα χρωμα, τζαι καμνουν το σολωμο σαν το καναρινι, μετα λεγουν οτι το ψαρι εκτροφης ειναι υγειινο.

User avatar
marios
Site Admin
Posts: 1785
Joined: Tue Feb 13, 2007 5:53 pm
Location: Λ/σια.κ/κλι.
Contact:

Post by marios »

:roll: akousa epiastikan toutes tes meres mourmouroi stin "akti kiverniti" akousen kanenas tipote? ekanenas pou dame pou tous esoropse? :lol:
Τίποτε δεν είναι τόσο χάλια που να μην μπορεί να γίνει χειρότερο!!

User avatar
marios
Site Admin
Posts: 1785
Joined: Tue Feb 13, 2007 5:53 pm
Location: Λ/σια.κ/κλι.
Contact:

Η Μουρμούρα

Post by marios »

Image
  • Οικογενεια: Σπαριδες
  • Γενος: Lithognatus Mormyrus
  • Αγγλικά: ----
  • Γαλλικά :Madre
  • Ιταλικά:Mormora
  • Kυπριακά: Μουρμουρος
  • Μορφολογικα χαρακτηριστικα Το σώμα τις μουρμούρας είναι αρκετά επίμηκες με σχήμα ελλειπτικό συμπιεσμένο στα πλαγια.Το κεφάλι τις είναι χαρακτηριστικό,μεγάλο και ισχυρό,με μυτερό ρύγχος και στόμα που προεξέχει.Μπροστά έχει μικρά δοντάκια σε σειρά που ακολουθούνται από πολλές σειρές τραπεζιτών.Τα ματια τις είναι μικρά και βρίσκονται στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Η πλαγια γραμμή εκτείνεται καθ`όλο το μήκος του σώματος.Το ραχιαίο πτερύγιο ίνα ενιαίο τα κοιλιακά είναι μικρά τα πλευρικά πτερύγια είναι και αυτά μικρά εν σύγκριση με αλλα μέλη τον "σπαριδων" το εντρικό είναι κοντό και χαμηλό,και το ουραίο είναι διχαλωτό.Το χρώμα της ασημι πιο σκοτεινό στη ράχη,καιέχει 12-15 σκοτεινόχρωμες κάθετες grames.to μήκος της μπορεί να φτάσει μέχρι 50cm και το βάρος της το 1 κιλό σε σπάνιες περίπτωσις, ακόμη και να το ξεπεράσει ακόμη σπανιότερα.
  • Περιβάλλον και Συνήθειες: Η Μουρμούρα είναι ψάρι που ζει και τρέφεται αποκλειστικά στο βυθό.Το αγαπημένο περιβάλλον της είναι οι αμμώδης βυθοί,αλλα και μικτού τύπου με άμμο που εναλλάσσεται με βραχώδεις zones,πλούσιες σε ποσειδώνιες.Τα νεαρά ψαρια σχηματίζουν κοπάδια, ενώ τα ενήλικα ζουν μοναχικά η σε μικρές ομάδες το 2,3,4 ατόμων.Είναι ψάρι Eυρυαλο που αντέχει σε μεγάλες αλλαγές της αλατότητας,και συναντάται και σε εκβολές χειμάρρων(ΜΕΓAΛΗ Η ΧΑΡΙΤΟΥΣ) ρευμάτων κτλ.Με το δυνατό τις κεφάλι σκάβει στην άμμο για σκουλήκια,γαριδούλες η ακόμα με μικρά εχινόδερμα και δίθυρα μαλακια που θρυμματίζει με τους ηχηρούς τραπεζίτες της.Το καλοκαίρι βρίσκετε σε ρηχά νερά, μέχρι και 20 μετρα ενώ το συνήθως χειμώνα αποσύρεται πιο βαθιά.Στις αρχές τις άνοιξης πλησιάζει ξανά στις ακτές αναζητώντας τροφή που θα χρειαστεί για την περίοδο της αναπαραγωγής τις που γίνετε συνήθως τέλη του ιουνίου με αρχές ιουλίου,ανάλογα πάντοτε με τις κλιματολογικές και άλλες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε τόπο.Μετά τη γέννηση τους τα μικρά περνάνε τους πρώτους μήνες τις ζωής τους στα ρηχά νερά."κολιμποτας" ακόμη και ανάμεσα από τα πόδια τον λουομένων..Τα ενήλικα ψαρια αντίθετος περνάνε την ημερα τους κριμένα σε πιο βαθιά νερά περιμένοντας τι δύση του ιλίου για να βγούν για αναζήτηση τροφής πλησιάζοντας και αυτά μέχρι και λίγα εκατοστά από την ακτή.Τα ψαρια παραμένουν στις ακτές και όλο το φθινόπωρο και αρχίζουν να βαθαίνουν με τον ερχομό του Χειμώνα που κρυώνουν τα νερά .Είναι ερμαφρόδιτο ψάρι και το θηλυκό είναι μεγαλύτερο από το αρσενικό
  • Γεωγραφική Εξάπλωση: Η Μουρμούρα βρίσκετε σε όλα τα νερά τις Μεσογείου,στο Ανατολικό Ατλαντικό από τις ακτές του Μαρόκου μέχρι τον κόλπο τις Γασκωνης,στην ερυθρά θάλασσα και στον Νότιο Ινδικό ωκεανό
  • Το ψάρεμα τις είναι σχετικά δύσκολο και τεχνικό, γιατί είναι έξυπνο και παρα πολύ καχύποπτο ψάρι που δύσκολα τσιμπάει στα δολώματα μας,ωστόσο είναι πολύ ευχάριστο(τουλάχιστο σε εμενα :P )κύριος τις ήσυχες καλοκαιρινές νύχτες να περιμένω κοντά στα καλαμια να πιάσω μερικά καλά κομμάτια, καθώς περνάω τι νύχτα στην ακρογιαλιά
Και για να μην ξεχνιόμαστε το ελάχιστο επιτρεπτό μέγεθος είναι 20cm :evil: :twisted: :twisted: ενώ η μουρμούρα γονιμοποιεί και γεννάει όταν γίνει σχεδόν 25 cm.
  • Στο χέρι μας είναι να επιστρέφουμε πίσω ψαρια μικρού μεγέθους..Προσέχουμε για να έχουμε..καλά ψαρέματα :wink: :)
Τίποτε δεν είναι τόσο χάλια που να μην μπορεί να γίνει χειρότερο!!

Post Reply

Return to “Ψάρια και το ψάρεμα τους”