Γεύση ψαριών

User avatar
Tassos
Posts: 99
Joined: Tue Jun 29, 2010 11:55 pm
Location: Πάφος
Contact:

Re: Γεύση ψαριών

Post by Tassos »

(CyBasser) wrote:Πάντως (και δεν θέλω να με παρεξηγήσει ο φίλος μου ο Τάσος), η καλύτερη "συνταγή" για τα ψάρια του γλυκού νερού, εκτός από τις πέστροφες σε φράγματα που στοκάρονται με πέστροφες από το ΤΑΘΕ, είναι το "catch and release". Τουλάχιστον για είδη όπως ο κυπρίνος, η λουτσιόπερκα, και το λαβράκι, είναι καλύτερα να αποφεύγουμε (όσο γίνεται) να τα κρατούμε, μέχρις ότου οι πληθυσμοί επιβεβαιωμένα ανακάμψουν μετά τις τραγωδίες του 2007-2009. Υπάρχουν αρκετά άλλα είδη (κυρίως στη θάλασσα) για φαγωμα.... Και τότε μόνο σύμφωνα με τα επιτρεπτά μεγέθη και ποσότητες...
Φίλε CyBasser εγώ δεν πιάννω ούτως ή άλλως πολλά ψάρια. Αν είμαι τυχερός συνήθως φεύγω με 1 ψάρι που κάμνει για να το πιάσω.
Για παράδειγμα σήμερα έπιασα ένα κυπρίνο λίον παραπάνω που κιλόν (ασπρόκρεμμος). Επεθύμισα τον για ναμαι ειλικρινής... μα δηλαδή τελικά να πληρώνουμεν εμείς για νάχουν τα φράγματα ψάριν μέσα τζιαι να τα αφήνουμε όλα στους πόντιους?
Έχω τον μέσ το ψυγείον μέσ την αλάρμη με κονιάκ και λεμόνι ψιλοκομμένο να φέρει τα μίλια του τζιαι να γλυκάνει το κράς του τζιαι αύριο θα πάει για τεμαχισμό σε φιλλέττα και τηγάνι :wink:
Τζιαι πάλε να δούμε πότε εν να πεθυμίσω ξανά...

Εκείνο που θα ήθελα να κάμω είναι το παστό, αλλά μάλλον μεσ τον Σεπτέβρη που δροσιζει λλιον. Πρέπει πρώτα ν πιάσω το κατάλληλο ψάρι... που μάλλον πρέπει να πάω Κανναβιού που από ότι άκουσα έχει πολλά πόυ εν να κάμνουν. :lol:
Last edited by Tassos on Mon Jul 05, 2010 9:32 am, edited 1 time in total.
Εδώ όλοι ψαρεύουν ...

User avatar
Greg
Posts: 3067
Joined: Tue Aug 07, 2007 3:54 pm
Location: by the sea

Re: Γεύση ψαριών

Post by Greg »

Tassos wrote:μα δηλαδή τελικά να πληρώνουμεν εμείς για νάχουν τα φράγματα ψάριν μέσα τζιαι να τα αφήνουμε όλα στους πόντιους?
κανεις λαθος φιλε, εχει τοσα χρονια που προσπαθω να καταλαβω γιατι τους πληρωνουμε και ακομα δεν βρηκα το λογο..

Καμια συνταγη με ψαροσουπα δοκιμασες?
Esox Lucius

User avatar
Tassos
Posts: 99
Joined: Tue Jun 29, 2010 11:55 pm
Location: Πάφος
Contact:

Re: Γεύση ψαριών

Post by Tassos »

Greg wrote:
Tassos wrote:μα δηλαδή τελικά να πληρώνουμεν εμείς για νάχουν τα φράγματα ψάριν μέσα τζιαι να τα αφήνουμε όλα στους πόντιους?
κανεις λαθος φιλε, εχει τοσα χρονια που προσπαθω να καταλαβω γιατι τους πληρωνουμε και ακομα δεν βρηκα το λογο..

Καμια συνταγη με ψαροσουπα δοκιμασες?
Φυσικά.
Λίγο αργότερα θα βρώ λίγο χρόνο και θα την γράψω
Εδώ όλοι ψαρεύουν ...

User avatar
Tassos
Posts: 99
Joined: Tue Jun 29, 2010 11:55 pm
Location: Πάφος
Contact:

Re: Γεύση ψαριών

Post by Tassos »

Ψαρόσουπα:
Υλικά:
1. -Ψάρι 1-1,5 κιλό
2. -Περίπου 2 λίτρα νερό
3. -2 κρομμύδια κανονικό σάιζ ψιλοκομμένα (άμα θέλουμε τα τσιγαρίζουμε)
4. -Μισό καρόττο
5. -Μαιντανός - περίπου 1/4 ματσούδας ψιλοκομμένος - Τα κλοναράκια τα βάζουμε ξεχωριστά!
6. -Ρίζα σέλλινου μαζί με 5 πόντουε σέλλινο πάνω από ρίζα ψιλοκομμένα
7. -2 κανονικές πατάτες ψιλοκομμένες
8. -λίγο άνιθο ψιλοκομμένο - περίπου μια κουταλιά σούπας
9. - εστραγκον ψιλοκομμένο - περίπου μια κουταλιά σούπας
10. -φύλλα δάφνης αν μας αρέσει
11. -μαύρο πιπέρι σε κόκκους
12. - άλας κατά βούλησιν
13. - Προαιρετικά λίγο ρύζι
14. - Προαιρετικά 2 σκελίδες σκόρδο
15. - Προαιρετικά ελιόλαδο
16. - Προαιρετικά ντομάτα τριμένη χωρίς την φλούδα

Βράζουμε το νερό και ρίχνουμε μέσα το αλάτι.
Ριχνουμε τις πατάτες, μαζί με την κκελλέν και την ουρά του ψαριού, τα κρεμμύδια, καρόττο, το σέλλινο, και τα χοντρά του μαιντανού (Προαιρετικά 2 σκελίδες σκόρδο) και βράζουμε σε σιγανή φωτιά 20 λεπτα περίπου.
Αφαιρούμε το αφρο. Αφαιρούμε την κεφαλή και την ουρά και τα πετάμε.
Βάζουμε την δάφνη (προαιρετικό), πιπέρι βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά.
Ρίχνουμε μέσα υπόλοιπο ψάρι σε κομμάτια περιπου 5 ποντους (Προαιρετικά λίγο ρύζι, Προαιρετικά ντομάτα τριμένη) και βράζουμε για άλλα 20-25 λεπτά.
Τελειώσαμε!
Στο τέλος ελέγχουμε ξανά το άλας και αφού σβήσουμε τη φωτιά ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα φύλλα μαιντανού, άνιθου και εστραγκον (Προαιρετικά ελιόλαδο).
Κλείνουμε την κατσαρόλα για περίπου 10 λεπτά εκτός φωτιάς.

Άμα θέλουμε μπορούμε να ρίξουμε και ένα σφινάκι βότκα (50-70 γρ) μέσα προς το τέλος - το συστήνουμε καθώς η βότκα αφαιρεί την χαρακτηριστική μυρωδιά που πιθανό κάποτε να έχει το ψάρι του γλυκού νερού! :wink:

Έτοιμη η σουπα για να την φάμε.
Last edited by Tassos on Mon Jul 05, 2010 2:50 pm, edited 8 times in total.
Εδώ όλοι ψαρεύουν ...

User avatar
Greg
Posts: 3067
Joined: Tue Aug 07, 2007 3:54 pm
Location: by the sea

Re: Γεύση ψαριών

Post by Greg »

Πεστροφες στο grill:

- 3 πεστροφες 400γρ+
- 1 σφινακι χυμο λεμονιου
- 2 κουταλιες βουτηρο
- παπρικα, μαυρο πιπερι

Προθερμενουμε το grill μας σε μετρια θερμοκρασια, και τοποθετουμε τις πεστροφες ολοκληρες μεσα σε ενα ταψι pyrex. Λιωνουμε τον βουτηρο, τον αναμιγνιουμε με το λεμονι και πασαλειφουμε με ενα πινελο τις πεστροφες μας καλα καλα. Βαζουμε τις πεστροφες στον φουρνο για κανενα 5 λεπτο και μετα αλειφουμε ξανα το υπολοιπο βουτηρο-λεμονο και βαζουμε πανω τους πιπερι και παπρικα. Επιστρεφουμε πισω στο grill τις πεστροφες για ακομα 5-7 λεπτα μεχρι το πιρουνι να αφαιρα την σαρκα τους απο τα κοκκαλα με ευκολια
Esox Lucius

User avatar
Tassos
Posts: 99
Joined: Tue Jun 29, 2010 11:55 pm
Location: Πάφος
Contact:

Re: Γεύση ψαριών

Post by Tassos »

Greg wrote:Πεστροφες στο grill:

- 3 πεστροφες 400γρ+
- 1 σφινακι χυμο λεμονιου
- 2 κουταλιες βουτηρο
- παπρικα, μαυρο πιπερι

Προθερμενουμε το grill μας σε μετρια θερμοκρασια, και τοποθετουμε τις πεστροφες ολοκληρες μεσα σε ενα ταψι pyrex. Λιωνουμε τον βουτηρο, τον αναμιγνιουμε με το λεμονι και πασαλειφουμε με ενα πινελο τις πεστροφες μας καλα καλα. Βαζουμε τις πεστροφες στον φουρνο για κανενα 5 λεπτο και μετα αλειφουμε ξανα το υπολοιπο βουτηρο-λεμονο και βαζουμε πανω τους πιπερι και παπρικα. Επιστρεφουμε πισω στο grill τις πεστροφες για ακομα 5-7 λεπτα μεχρι το πιρουνι να αφαιρα την σαρκα τους απο τα κοκκαλα με ευκολια
εγώ θα έβαλλα ελιόλαδο αντί βούτυρο! :wink:
Εδώ όλοι ψαρεύουν ...

User avatar
Greg
Posts: 3067
Joined: Tue Aug 07, 2007 3:54 pm
Location: by the sea

Re: Γεύση ψαριών

Post by Greg »

o καθε μαγειρας βαζει τα δικα του υλικα :wink: . τωρα ποψε που θα επιστρεψω να σου γραψω και την δικη μου συνταγη ψαροσουπας
Esox Lucius

User avatar
Tassos
Posts: 99
Joined: Tue Jun 29, 2010 11:55 pm
Location: Πάφος
Contact:

Re: Γεύση ψαριών

Post by Tassos »

Greg wrote:o καθε μαγειρας βαζει τα δικα του υλικα :wink: . τωρα ποψε που θα επιστρεψω να σου γραψω και την δικη μου συνταγη ψαροσουπας
Αναμένουμε
Εδώ όλοι ψαρεύουν ...

User avatar
Tassos
Posts: 99
Joined: Tue Jun 29, 2010 11:55 pm
Location: Πάφος
Contact:

Re: Γεύση ψαριών

Post by Tassos »

Λοιπόν!

Έτσι ψάρι όπως το κυπρίνο που έπιασα εχτές έσιει καιρό να φάω!!! Δεν παίζεται τηγανητός μετά το μαρινάρισμα! Τελικά εν είμαι σίγουρος εν ο κυπρίνος που εν καλός ή εν ο μάειρας? :mrgreen:
Εδώ όλοι ψαρεύουν ...

User avatar
Greg
Posts: 3067
Joined: Tue Aug 07, 2007 3:54 pm
Location: by the sea

Re: Γεύση ψαριών

Post by Greg »

Ψαροσουπα λαβρακιου

τα υλικα ειναι τα ιδια με αυτα του τασσου, η διαδικασια εν αλλιως

- 1 λαβρακι κιλισιο ή 2 700ρια
- 1 ντοματα
- 2 καροττα μεγαλα
- 1 κρεμυδι
- 1 πατατα
- ελαιολαδο
- πιπερι μαυρο καυτερο, αλατι
- 1 κουταλακι ανηθο ψιλοκομμενο
- 1 σφινακι ρυζι


Αποκεφαλιζουμε το λαβρακι , κοβουμε πτερυγια , ουρα και τα πεταμε. Ριχνουμε το υπολοιπο μεσα σε μια κασαρολα νερο να το σκεπασει και το βαζουμε στη φωτια. Μολις το νερο κοχλασει αφαιρουμε το ψαρι και αδιαζουμε το νερο στη βουρνα. Ξαναγεμιζουμε την κασαρολα με νερο, βαζουμε μεσα το ψαρι μαζι με ολα τα χορταρικα μας ψιλοκομενα και ζεσταινουμε τη σουπα. Βαζουμε ελαιολαδο μεχρι που η στρωση του να καλυψει την επιφανεια του νερου, αλατι οσο θελουμε και πιπερι οσο τραβουμε. Αφου κοχλασει η σουπα για 5-6 λεπτα, βγαζουμε το ψαρι απο την κασαρολα, αφαιρουμε τα κοκκαλα του προσεκτικα με ενα πιρουνι και το ξαναριχνουμε πισω στην κασαρολα. Ανακατευουμε συνεχως με ξυλινη κουταλα ωσπου να διαλυθει η σαρκα του σε κομματακια μαζι με τα λαχανικα μας. Οταν το καροττο μαλακωσει και καταστηθει λιγακι το μιγμα τοτε η σουπα μας ειναι ετοιμη!
Esox Lucius

User avatar
PeRoUkKaS
Posts: 1088
Joined: Fri Nov 02, 2007 6:27 pm
Location: Nicosia

Re: Γεύση ψαριών

Post by PeRoUkKaS »

Tassos wrote:Για παράδειγμα σήμερα έπιασα ένα κυπρίνο λίον παραπάνω που κιλόν (ασπρόκρεμμος).
φιλε δωσε μας λιες παραπανω πληροφοριες! με ποιαν τεχνικη και με τι δολωμα! βαλε και καμια φωτο να δουμε και εμεις κανενα ψαρι!
catch & release!
προσεχουμε για να εχουμε!!

User avatar
Tassos
Posts: 99
Joined: Tue Jun 29, 2010 11:55 pm
Location: Πάφος
Contact:

Re: Γεύση ψαριών

Post by Tassos »

PeRoUkKaS wrote:
Tassos wrote:Για παράδειγμα σήμερα έπιασα ένα κυπρίνο λίον παραπάνω που κιλόν (ασπρόκρεμμος).
φιλε δωσε μας λιες παραπανω πληροφοριες! με ποιαν τεχνικη και με τι δολωμα! βαλε και καμια φωτο να δουμε και εμεις κανενα ψαρι!
Με καλαμπόκι sweet corn και καλάμι. Φωτογραφία εκεί που επήγε δεν μπορώ να του βγάλω! :wink:

Σήμερα εκοψε μου το παράμαλλο και λλίον να μου σπασει το καλάμι - πρέπει να ήταν τέρας!!! Έγινε που μόνος του cach and release :wink: Διερωτούμαι όμως αν θα ζήσει αφού επιάστηκε πάνω σε πραγκαρολούδα μικρή??? Μάλλον εν να ψοφήσει τζιαι εν να τον φαν τα γατόψαρα... Ευτυχώς επρόλαβα και έπιασα έναν άλλον πιο πρίν περίπου πάλε κιλόν. Επίσεις σήμερα έπιασα ένα γατόψαρο πάνω σε καλαμπόκι, περίπου 30 εκ. Το ελυπήθηκα και το έριξα πίσω να μεγαλώσει κι άλλο :clap:

Την άλλη φορά να πάρω μαζί μου κάμερα για να φωτογραφίζω τα ψάρια που πιάννω
Last edited by Tassos on Tue Jul 06, 2010 11:25 pm, edited 1 time in total.
Εδώ όλοι ψαρεύουν ...

User avatar
Tassos
Posts: 99
Joined: Tue Jun 29, 2010 11:55 pm
Location: Πάφος
Contact:

Re: Γεύση ψαριών

Post by Tassos »

Greg wrote:Ψαροσουπα λαβρακιου

τα υλικα ειναι τα ιδια με αυτα του τασσου, η διαδικασια εν αλλιως

- 1 λαβρακι κιλισιο ή 2 700ρια
- 1 ντοματα
- 2 καροττα μεγαλα
- 1 κρεμυδι
- 1 πατατα
- ελαιολαδο
- πιπερι μαυρο καυτερο, αλατι
- 1 κουταλακι ανηθο ψιλοκομμενο
- 1 σφινακι ρυζι


Αποκεφαλιζουμε το λαβρακι , κοβουμε πτερυγια , ουρα και τα πεταμε. Ριχνουμε το υπολοιπο μεσα σε μια κασαρολα νερο να το σκεπασει και το βαζουμε στη φωτια. Μολις το νερο κοχλασει αφαιρουμε το ψαρι και αδιαζουμε το νερο στη βουρνα. Ξαναγεμιζουμε την κασαρολα με νερο, βαζουμε μεσα το ψαρι μαζι με ολα τα χορταρικα μας ψιλοκομενα και ζεσταινουμε τη σουπα. Βαζουμε ελαιολαδο μεχρι που η στρωση του να καλυψει την επιφανεια του νερου, αλατι οσο θελουμε και πιπερι οσο τραβουμε. Αφου κοχλασει η σουπα για 5-6 λεπτα, βγαζουμε το ψαρι απο την κασαρολα, αφαιρουμε τα κοκκαλα του προσεκτικα με ενα πιρουνι και το ξαναριχνουμε πισω στην κασαρολα. Ανακατευουμε συνεχως με ξυλινη κουταλα ωσπου να διαλυθει η σαρκα του σε κομματακια μαζι με τα λαχανικα μας. Οταν το καροττο μαλακωσει και καταστηθει λιγακι το μιγμα τοτε η σουπα μας ειναι ετοιμη!
Στο επόμενο λαβράκι αξιόλογου μεγέθους θα τιμήσουμε την συνταγή σου :)
Εδώ όλοι ψαρεύουν ...

User avatar
Greg
Posts: 3067
Joined: Tue Aug 07, 2007 3:54 pm
Location: by the sea

Re: Γεύση ψαριών

Post by Greg »

χειμωνα οι σουπες ;).. τωρα προτιμα το στον φουρνο
Esox Lucius

User avatar
angiec
Posts: 1088
Joined: Sun Nov 29, 2009 12:48 pm
Location: ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Re: Γεύση ψαριών

Post by angiec »

Στην τελική ανάλυση...έχει διαφορά μία σούπα με ψάρι της θάλασσας με αυτήν πού είναι με ψάρι τού ιχθυοτροφείου :?: :?: ...Με τα ίδια υλικά η κάθε ψάρι θέλει διαφορετικά τα δικά του :?:

Post Reply

Return to “Ψάρια και το ψάρεμα τους”