dentex οι ρηχες

Post Reply
User avatar
chrysanthos9
Posts: 1853
Joined: Sun Nov 02, 2008 5:24 pm
Location: madrit spain

dentex οι ρηχες

Post by chrysanthos9 »

Καλησπερα, οι σαργοι πια δεν με γεμιζουν και θελω να παρω κατι καλυτερο πιο μεγαλο που θα με γεμισει αδρεναλινη :)

Εχω μερικες αποριες για το ενλογο ψαρι συναγριδες εχει και στα ρηχα δεν πρεπει να βουτας 30 μετρα για να παρεις συναγριδες εχει και στα ρηχα ακομα αρκετα ψαρια σε ορισμενους τοπους φυσικα. Με ποια κριτηρια διαλεγεις ενα ρηχο συναγριδοτοπο :?:
1. Τι ωρες κυνηγανε περισσοτερο και εχεις περισσοτερες πιθανοτητες να παρεις ψαρι ?
2. Ο βυθος πως πρεπει να ειναι για να τις ευνοει στο κυνηγι? επικλινεις αποτομος κτλ
3. αρεσκονται στο ρευμα? τις ευνοει? και πως μπορουμε να ανακαλυψουμε τη φορα τους ρευματος? κανουμε καρτερι κοντρα στο ρευμα?
4. Τι ψαρια πρεπει να εχει στο τοπο για να ξερουμε οτι εχει πολλες πιθανοτητες να εχει συναγριδες? ακουσα για κοπαδια απο μελανουρια
5. ποιες ειναι οι καλυτερες εποχες για να ανεβουνε οι συναγριδες στα ρηχα?


ευχαριστω εκ των προτερων
Rememper always someone waiting for you at home

NIKOLAS HARRIS
Posts: 739
Joined: Wed Sep 24, 2008 7:28 pm
Location: NICOSIA!!

Re: dentex οι ρηχες

Post by NIKOLAS HARRIS »

φιλε μου όλα αυτά θέλουν πολλές σελίδες για να εξηγηθουν θα σου πω μερικά τιπς.

η συναγριδα στα ρηχα θα κυνηγηθει πρωι γιατι πολυ απλα εκεινη την ωρα δεν εχει φασαρια απο σκάφη και απο ψαροντουφεκαδες.
επίσης ειναι η ώρα που αυτα τα ψάρια κυνηγουν.
το απογευμα ειναι πολυ καλα αλλα πρεπει να ειναι τοπος που δεν εχει φασαρια και μαπομερος πράγμα που δεν υπαρχει στην Κυπρο.
οι τοποι εκει που εισαι ειναι ιδανικοι για μρηχες κοκκινες και θα τις βρεις εκει που τελειωνουν οι φυκιαδες η τα βραχια και ξεκινα η αμμος.
θα σε ειδοποιοησουν για την παρουσια της τα μικροψαρα που θα εχουν μαζευτει σαν μπάλα και θα κανουν σπασμωδικες κινησεις.
η βουτια σου πρεπει να ειναι εντελως αθορυβη και πρεπει να κρυφτεις στο βυθο πληρως!!!
αν τις δεις και αν θελουν να ερθουν τα ψαρια τότε πρεπει και η απνοια σου να ειναι πολυ καλη για ενα παρατεταμενο καρτερι γιατι δεν χωρανε λαθη.
η βολη πρέπει να ειναι τέλεια γιατιρηχα απο το ιδιο κοπαδι αποκλειεται να πάρεις 2ο ψάρι αλλα και σχεδον 100της100 αν τις δεις σε μια βουτια δεν προκειται να τις ξαναδεις!!

ας συνεχισουν και οι υπολοιποι με ότι γνωριζουν.ελπιζω να βοήθησα!!

User avatar
chrysanthos9
Posts: 1853
Joined: Sun Nov 02, 2008 5:24 pm
Location: madrit spain

Re: dentex οι ρηχες

Post by chrysanthos9 »

ευχαριστω φιλε μου για τις πληροφοριες :clap: :) :) εχω ακομη μερικες αποριες και αν μπορεις να μου τις λυσεις :D αν εχει ο τοπος συναγριδες θα τις δω στα πρωτα καρτερια? η να επειμενω και να κανω περισσοτερα καρτερια? και η βολη στο ψαρι αυτο που θα ειναι καλο να ειναι? για να μην σχιστει? αν ειναι μεγαλο το ψαρι το αφηνω να βραχωσει και το περνω στην επομενη βουτια αν η βολη δεν ειναι καλη? ξερω οτι ο καλυτερος τροπος για να μαθεις ειναι οι ωρες βυθου αλλα πρεπει να ξερουμε λιγα πραματα για να μεν πηγαινουμε στα τυφλα :)
Rememper always someone waiting for you at home

orfos
Posts: 515
Joined: Sat Jan 08, 2011 1:31 pm

Re: dentex οι ρηχες

Post by orfos »

Χρησιμες συμβουλες θα σου παραθεσω καποιες εδω φιλε Χρυσανθε απο μια αλλη ιστοσελίδα οι οποίες ειναι ολες αυτες που ζητάς για τις συναγριδες!
Οριστε φιλε μου:

Η τεχνική :
Η τεχνική είναι κατά βάση το καρτέρι με όποιες παραλλαγές μπορεί να έχει. Συρτό, στατικό κ.ο.κ.
Στο στατικό καρτέρι παίζει ίσως το πιο σημαντικό ρόλο το πόστο.
Για να βρεθεί αυτό το πόστο η πιο εύκολη λύση είναι.......... να μας το πει κάποιος. Η άλλη λύση και η δύσκολη είναι να το βρούμε εμείς μέσα από την παρατήρηση.
Θα πρέπει να παρατηρήσουμε πώς κινούνται τα ψάρια την διαδρομή δηλαδή που κάνουνε σε έναν τόπο. Συνήθως είναι η ίδια διαδρομή διότι η συναγρίδα τα έχει όλα υπολογισμένα: από που θα επιτεθεί , πώς θα πλησιάσει πιο εύκολα και αθέατη τα μικρόψαρα , ΠΡΟΣΟΧΗ πώς θα μπορέσει να διαφύγει γρήγορα σε περίπτωση απειλής*.
Αφού λοιπόν κάνουμε διάφορα άκαρπα καρτέρια και έχουμε δυνατό κυνηγετικό ένστικτο και πάνω από όλα υπομονή ίσως να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε ένα τέτοιο πόστο.
Πιστέψτε με ότι στην περίπτωση που βρεθεί το καρτέρι θα είναι ακαταμάχητο και σχεδόν πάντα θα αποδίδει.
Ένα τέτοιο πόστο θα μπορούσε να είναι από 2-3μ (συνήθως χειμερινούς μήνες)εώς και ........

Το πόστο :
Το πόστο για συναγρίδες χαρακτηρίζεται από την τέλεια απόκρυψη και όταν μιλάμε για απόκρυψη δεν εννοούμε μόνο το σώμα μας και το όπλο μας αλλά και των συναισθημάτων μας. Η συναγρίδα αντιλαμβάνεται τα πάντα στον χώρο που κινείτε.
Προσοχή λοιπόν στον ενθουσιασμό όταν δούμε ένα μεγάλο ψάρι.
Ανάμεσα από μεγάλα βράχια (ποτέ από πάνω ή στο ίδιο ύψος) , λίγο πριν το κόψιμο της βαθιάς αποχής , μέσα στη φυκιάδα όπου μόνο τα μάτια μας θα πρέπει να ξεπερνάνε το ύψος από τα φύκια , πριν από φρύδια χαμένα στο πουθενά όπου βραχώνουν άλλα ψάρια και συνήθως μαύρα (ροφοί, στείρες, σφυρίδες).

Τα μέρη :
Οι μεσοπέλαγες ξέρες είναι από τα αγαπημένα σημεία (αφθονία τροφής),ύφαλοι, κομμάτια βυθού που αποτελούνται από φύκια με πέτρες ενδιάμεσα, βραχονησίδες, βαθιές αποχές με κατρακύλια και για να μην πούμε και άλλα γενικά παντού μπορούμε να συναντήσουμε αυτά τα ψάρια.

Η βουτιά μας :
Ας υποθέσουμε ότι βρέθηκε ένα τέτοιο πόστο. Θα αναλύσουμε το πώς πλησιάζουμε στο πόστο και κρυβόμαστε.
Η βουτιά μας καθώς θα φύγουμε από την επιφάνεια θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν αθόρυβη. Χαλαρή είσοδος και ήρεμες πεδιλιές οι οποίες και σταματούν κοντά στα 5μ περίπου πριν φτάσουμε στο βυθό.
Ακολουθεί το σβήσιμο μας (free fall) και φτάνουμε στο βυθό!
ΠΟΤΕ ακριβώς πάνω από το πόστο πάντα λίγο πιο πίσω και με μια χεριά ή και παραπάνω φτάνουμε και κρυβόμαστε στο πόστο. Αυτό το κάνουμε διότι τα ψάρια μας αντιλαμβάνονται καθ όλη την διάρκεια της βουτιάς αλλά από την στιγμή που έχουμε παύση των κινήσεων μας κερδίζουμε κάποια μέτρα κάνοντας τα λίγο πιο περίεργα γι αυτό το πράγμα που αλλού το αντιλήφθηκαν και αλλού κατέληξε.
Στην περίπτωση που έρθει κάποιο ψάρι σε βολή και το πάρουμε όλα καλά ανεβαίνουμε στο σκάφος και ειδοποιούμε κάποιον να ανάψει τα κάρβουνα.
Στην περίπτωση όμως που δεν.....θα πρέπει να δώσουμε πολύ βάση στην φάση της ανάδυσης. Είναι προτιμότερο να φύγουμε νωρίτερα θυσιάζοντας κάποια δευτερόλεπτα άπνοιας γυρνώντας το σώμα μας προς την αντίθετη φορά που έρχονται τα ψάρια οπισθοχωρώντας δλδ κάνοντας μερικές χεριές έτσι ώστε να απομακρυνθούμε από το πόστο παρά να περιμένουμε ακόμα λίγο μπας και έρθει ένα ψάρι σε απόσταση βολής κάνοντας μια κάθετη ανάδυση από το πόστο η οποία είναι και καταστροφική.
Ο πανικός είναι σίγουρος για όλο το κοπάδι και πολύ πιθανόν να μην το ξαναδούμε.
Έτσι δίνουμε στο ζευγάρι μας την ευκαιρία για βολή διότι το κοπάδι έχει παραμείνει ήρεμο.

Όταν υπάρχει ρεύμα:
Πάντα το ρεύμα στην πλάτη μας (να δυσκολευτεί το ψάρι) ή συνήθως και προσωπική μου άποψη με γωνία προς το ρεύμα και αυτό γιατί!
*Γιατί η γωνία αποφυγής του ψαριού είναι μικρότερη απ ότι όταν είναι τελείως κόντρα. Τα ψάρια διαλέγουν αυτόν τον τρόπο κυνηγιού γιατί είναι πιο δυνατά και γρήγορα απ ότι τα μικρόψαρα.

Θερμοκλινές :
Θερμοκλινές είναι το σημείο μέσα στη θάλασσα (το βάθος δλδ) όπου υπάρχει μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας. Μερικές φορές αυτό το βλέπουμε σαν να γυαλίζει κάπως το νερό ότι το αισθανόμαστε είναι το μόνο σίγουρο.
Όπως το αισθανόμαστε λοιπόν εμείς έτσι και οι συναγρίδες και δεν αρέσκονται ούτε να κυνηγάνε αλλά ούτε και να βρίσκονται κάτω (πιο βαθιά δλδ) απο αυτό.
Είναι τελείως άσκοπο να κάνουμε καρτέρια κάτω από το βάθος που βρίσκεται το θερμοκλινές τα ψάρια όχι μόνο δεν θα μας πλησιάσουν ποτέ αλλά θα κινηθούνε πιο ψηλά από εμάς με αποτέλεσμα να μας βλέπουνε απολύτως καλά.
Αν δούμε μάλιστα εκείνη την ώρα τα ψάρια να βγάζουνε μπουρμπουλήθρες σίγουρα μας κοροϊδεύουνε!!.
Λόγο του ότι τα ψάρια δεν πάνε κάτω από το θερμοκλινές παρά μόνο για να ξεφύγουνε από εμάς επιλέγουμε τα πρώτα μας καρτέρια στις ρηχές ζώνες και σταδιακά βαθαίνουμε.

Οι ώρες:
Καλύτερη ώρα είναι το σούρουπο. Φυσικά και το χάραμα όμως. Τις μέρες που έχει φεγγάρι τα ψάρια ανεβαίνουν στις ξέρες τις απογευματινές ώρες γιατί με την βοήθεια του φεγγαριού κυνηγάνε πιο εύκολα.
Δεν είναι περίεργο σε μέρη όπου κυνηγάνε τέτοια ψάρια τις πρωινές ώρες να μην κυκλοφορεί ούτε ένα.
Βέβαια και μεσημέρι έχουν γίνει ωραίες ντουφεκιές σε μεγάλα ψάρια οπότε...

Το όπλο :
Από 100cm έως και 120cm είναι τα προτεινόμενα όπλα και όχι με πολύ βαριά setup. Η συναγρίδα έχει εκρηκτικότητα οπότε μια βολή πάνω από τα 4μ θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί το πιο πιθανό είναι το ψάρι να προλάβει την βολή και να στρίψει. και ποιος ακούει τα μπινελίκια μετά επάνω.
Γι αυτό 3 λάστιχα,2 με τρελό συντελεστή δύναμης,19άρια κούτσουρα και όπλα στυλ ράμπο καλύτερα για αυτούς που τα χρειάζονται.
Λάστιχα που να έχουν μαλακιά βολή με καλή διάτρηση είναι αυτό που χρειάζεται το όπλο.
Προσωπική άποψη 2χ16άρια όχι πολύ δυνατά σε μανιτσέβελο όπλο είναι ο καλύτερος συνδυασμός. Η χρήση μιας δίφτερης βέργας είναι επιβεβλημένη γιατί θα συγκρατήσει καλύτερα ένα όχι και τόσο καλά χτυπημένο ψάρι.

Α βάλτε βρε και ένα μουλινέ γιατί ποτέ δεν ξέρεις

Tricks & tips!
Όταν είμαστε στο καρτέρι και τα ψάρια δεν έρχονται ένα ξυσιματάκι στον βράχο θα τα χαλαρώσει.
Επίσης μπορούμε να εφαρμόσουμε την τεχνική του χταποδιού. Αφού πρώτα έχουμε καταδυθεί χωρίς να φαίνεται ο αναπνευστήρας μας. Κάποιοι τον βγάζουνε τελείως και τον κρατάει το ζευγάρι τους.
Η τεχνική είναι να φαίνεται μόνο το κεφάλι μας το οποίο το ανεβοκατεβάζουμε μια το κρύβουμε και μια το ξανά εμφανίζουμε. Όταν το κρύβουμε εννοείτε οτι δεν έχουμε και εμείς στιγμιαία οπτική επαφή με τα ψάρια.

User avatar
chrysanthos9
Posts: 1853
Joined: Sun Nov 02, 2008 5:24 pm
Location: madrit spain

Re: dentex οι ρηχες

Post by chrysanthos9 »

ευχαριστω φιλε μου :)
Rememper always someone waiting for you at home

orfos
Posts: 515
Joined: Sat Jan 08, 2011 1:31 pm

Re: dentex οι ρηχες

Post by orfos »

chrysanthos9 wrote:ευχαριστω φιλε μου :)
Τιποτε φίλε μου! :) :) :) :D

User avatar
leonidasss
Posts: 202
Joined: Tue Feb 12, 2008 4:47 pm

Re: dentex οι ρηχες

Post by leonidasss »

Χρύσανθε, αν θέλεις να ελέγξεις ένα τόπο που υποψιάζεσαι για συναγρίδες, πρέπει να πας πρωί ή σούρουπο στον τόπο και να προχωράτε με το ζευγάρι σ με εναλλάξ καρτέρια.

Αν σε κάποιο τόπο είδες μικρές, τότε έχεις καλές πιθανότητες. Επίσης, αν στα καρτέρια σ έρθουν μικρές, μην τις ενοχλήσεις και πάλι έχεις πιθανότητες για μεγαλύτερες. Συνήθως, αν στο καρτέρι σ έρχονται με πολύ μεγάλη ευκολία σορκοί (κυρίως κακαρέλοι δηλ. χαρατζίες) ή μελάνες, πιθανόν να τις σπρώχνουν συναγρίδες. Το χειρότερο είναι να ανεβείς με άδεια βέργα μετά από κακή βολή ή να είναι εκεί και να σε σνομπάρουν. Σε τέτοια περίπτωση φύγε κι έλα ξανά άλλη μέρα.

Σε μοναχικά ψάρια, έχεις καλές πιθανότητες να τις βρεις καθιστές στο πλάι της φυκιάς ή να ακινητούν στο ρεύμα. Απευθείας κάθετη βουτιά και σβήσιμο στα τελευταία μέτρα. Βολή αν είναι δυνατόν στο κεφάλι.

Μην υποτιμάς τις φυκιές.

User avatar
chrysanthos9
Posts: 1853
Joined: Sun Nov 02, 2008 5:24 pm
Location: madrit spain

Re: dentex οι ρηχες

Post by chrysanthos9 »

ευχαριστω φιλε μου εχω καποιες υποψιες για κατι τοπους με φυκιες απο δευτερα θα παω για αναγνωριση και μακαρι να τις δω και ας μην τις παρω :)
Rememper always someone waiting for you at home

Post Reply

Return to “Ψαρέματα-Εμπειρίες”