Ρηχο Συρτο καρτερι

Post Reply
orfos
Posts: 515
Joined: Sat Jan 08, 2011 1:31 pm

Ρηχο Συρτο καρτερι

Post by orfos »

Για τους νέους και μέσους κυνηγούς
του Μπαμπούση Αλέξανδρου. Τεχνολόγου Μηχανικού ΤΕΙ Πειραιά, ελεύθερου δύτη - ψαροκυνηγού

Εισαγωγή στο καρτέρι


Ο κυνηγός σε αυτή την περίπτωση εκμεταλλεύεται την έμφυτη ιδιότητα σχεδόν όλων των όντων στον πλανήτη είτε έχουν νοημοσύνη είτε όχι. Αυτή η ιδιότητα είναι η περιέργεια. ‘ Η περιέργεια σκότωσε την γάτα’ λέμε και δεν έχουμε άδικο! Το καρτέρι ξεκινάει από τις αρχές του της δεκαετίας του 80, όταν οι κυνηγοί της εποχής ανακάλυψαν ότι αυτή η βασική ιδιότητα βρίσκεται και διακρίνει και τα ψάρια, ομοίως όπως και άλλα ζώα. Έτσι λοιπόν ο κυνηγός βρισκόμενος στην επιφάνεια καταδύεται αργά και με απαλές κινήσεις τοποθετείται και κρατιέται από τα ξενέρια (προεξοχές, συνήθως βράχια, φύκια, κ.α.) , χωρίς να δημιουργεί ενοχλητικούς θορύβους.

Το προτιμότερο θα ήταν ο κυνηγός στον βυθό να είναι καλυμμένος πίσω από κάποιον βράχο ή κάτι παρόμοιο, που να κρύβει όσο το δυνατόν την παρουσία του στον βυθό. Όταν αυτό γίνει τότε τα ψάρια στην γύρω περιοχή, έχουν δει ή έχουν εντοπίσει αυτή την κινητικότητα της φιγούρας του κυνηγού συνήθως με την πλευρική τους γραμμή η οποία τους επιτρέπει να διαισθάνονται τα πάντα μέσα στο νερό και από μεγάλη απόσταση. Αυτό γίνεται, άσχετα με το ότι ο κυνηγός τις περισσότερες φορές δεν έχει αρχική οπτική επαφή με τα ψάρια. Και μάλιστα δεν πρέπει να έχει! Ο κυνηγός θα πρέπει κατά την διάρκεια του καρτεριού, άσχετα με το αν θα κινεί κάποια μέλη του σώματος του ή θα είναι ακίνητος, θα πρέπει να είναι πάνω από όλα, ήρεμος με χαμηλούς τους κτύπους καρδιάς. Εκεί λοιπόν θα τρέψουν τα πρώτα ψάρια να κορέσουν την περιέργειά του για τον περίεργο εισβολέα που μπήκε στον κόσμο τους. Αυτό θα το κάνουν άλλοτε γρήγορα, άλλοτε αργά και άλλοτε ποτέ! Αυτό που τα σταματάει από την προσέγγιση στην ενέδρα είναι η έμφυτη καχυποψία τους και ο φόβος τους. Όταν αυτά υπερισχύσουν, τότε το ψάρι θα μείνει εκτός βολής! Τα ψάρια τρέχουν για να δουν από κοντά, για να αισθανθούν, να μυρίσουν και ακόμη για να φάνε! Οι συμπεριφορές των ψαριών σε αυτού του είδους την τακτική αλλάζει από είδος σε είδος, αλλά πλησιάζουν άφοβα, άλλα κρατούν μερική επιφύλαξη και άλλα πλησιάζουν πολύ δύσκολα το πόστο της ενέδρας. Αυτό που είναι σημαντικό όμως είναι ο κυνηγός να παραμείνει ήρεμος καθόλη την παραμονή του στο πόστο! Γενικά θα πρέπει να παραμένει ψύχραιμος κατά την διάρκεια προσέγγισης των ψαριών, διότι διαφορετικά θέλοντας και μη μεταβιβάζει στα ψάρια το άγχος του, τις άτσαλες κινήσεις μεταδίδοντας στα ψάρια ένα είδος πανικού. Κάτι που χαλάει το αποτέλεσμα της ενέδρας.

Για τους αρχάριους κυνηγούς θα περάσει αρκετός χρόνος ώστε να εξοικειωθούν πλήρως με την μέθοδο του καρτεριού και καθώς αυτό θα συμβαίνει τότε και οι ίδιοι θα αρχίζουν, να βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα, για τα ψάρια, για την τεχνική και άλλα, έτσι ώστε με τον καιρό να βελτιώνουν τις αδυναμίες τους. Και καθώς με τις αδυναμίες θα καλυτερεύσουν και οι επιδόσεις τους, αφού το ψαροντούφεκο δεν είναι επιτραπέζιο παιχνίδι, αλλά άθλημα!


Το Ρηχό Συρτό Καρτέρι

Έχοντας μιλήσει για το καρτέρι γενικά, θα περάσουμε στο επόμενο στάδιο του καρτεριού το οποίο είναι το συρτό καρτέρι! Στα μέσα της δεκαετίας του 90 ανακαλύφθηκε μια υβριδική μορφή του καρτεριού, που επέφερε σημαντικά αποτελέσματα. Αυτή η τεχνική όμως δεν ανακαλύφθηκε τυχαία, αλλά μετά από ανάγκη που υπήρξε κυρίως σε ορισμένα θηράματα που έμεναν εκτός βολής πεισματικά! Τέτοια θηράματα είναι ο σαργός και οι λοιποί συγγενείς του, η τσιπούρα, το λαυράκι, στα βαθύτερα η συναγρίδα, οι στήρες, οι πίγγες, ακόμη και οι κέφαλοι στα ρηχά και άλλα βέβαια όπως, οι σάλπες αν και δεν παρουσιάζουν μεγάλο θηρευτικό ενδιαφέρον στον προχωρημένο κυνηγό, εκτός των μεγάλων ατόμων από αυτό το είδος ψαριού. Έτσι λοιπόν εμφανίστηκε αυτή η υβριδική μορφή στα μέσα και τέλη της δεκαετίας του 90, όπου πολλοί κυνηγοί έσπευσαν να την υιοθετήσουν στα ψαρέματά τους. Αυτή η παραλλαγή τεχνικής, μπορεί να γίνει σε βαθιά και σε ρηχά νερά! Σε αυτό το θέμα θα εστιάσουμε μόνο στο ρηχό συρτό καρτέρι , διότι το βαθύ συρτό είναι εξαιρετικά δύσκολο και αναφέρεται μόνο σε μεγάλους και φτασμένους κυνηγούς!

Δεν είναι όμως μόνο η τεχνική που θα δυσκολέψει στα ρηχά τον νέο και μέσο κυνηγό, αλλά οι απαιτήσεις που χρειάζεται αυτή η παραλλαγή της τεχνικής. Όντας μια δύσκολη τεχνική δεν έχει καμία σχέση με το απλό ρηχό στατικό καρτέρι, αφού σε αυτήν θα κλιθούμε να βγάλουμε εις πέρας μια δύσκολη αποστολή. Και όντως δύσκολη από πολλούς παράγοντες. Πρέπει να έχουμε πολύ καλές επιδόσεις άπνοιας, καλή ως αρκετά καλή φυσική κατάσταση (αντοχή), σωστό εξοπλισμό και σωστή ρύθμιση του έρματος (και αυτό είναι και το πιο δύσκολο μέρος του εξοπλισμού για αυτή την τεχνική), αν θέλουμε να έχουμε μια αξιοπρεπή εμφάνιση στο ψάρεμα. Όσον αφορά τις επιδόσεις και την φυσική του κατάσταση, θα πρέπει ο κυνηγός να είναι άρτιος, έτσι ώστε να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα. Σε διαφορετική περίπτωση η απογοήτευση θα έρθει αμέσως, αφού γρήγορα θα διαπιστώσει ο κυνηγός που δεν πληρεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις, και ότι είναι αδύνατον να ψαρέψει με αυτή την τεχνική. Και αυτό γιατί είναι μια απαιτητική μορφή τεχνικής που δοκιμάζει σε μερικές περιπτώσεις τα όρια και τις αντοχές του κυνηγού προσπαθώντας να ψαρέψει τα ‘δύσκολα’ , αλλά και τα εύκολα θηράματα. Ο κυνηγός θα πρέπει να καλύψει υποβρύχιος μεγάλες αποστάσεις αθόρυβα, χωρίς να κουνάει τα πέδιλά του!


Η τεχνική

Ο κυνηγός θα κινείται στην ακτογραμμή, ή μακριά από αυτήν με ήρεμες πεδιλιές και σε βάθος όχι μεγαλύτερο των 10 μέτρων (ακραία περίπτωση για ρηχό συρτό). Είτε από ένστικτο, είτε από γνώση του υ/β τόπου, ο κυνηγός θα ξεκινήσει μια υποβρύχια πορεία προς το μέρος που υποθέτει ή γνωρίζει ότι υπάρχουν ψάρια. αυτό σημαίνει ότι ο θηρευτής φυσικά δεν θα έχει αρχική οπτική εικόνα με τα ψάρια από την επιφάνεια. Αυτό γίνεται και με το κλασικό στατικό καρτέρι που ελέχθη στην εισαγωγή. Οπότε και στις δυο περιπτώσεις και δη στο συρτό το καλύτερο θα ήταν να μην υπάρχει οπτική επαφή με τα ψάρια που θέλουμε να κυνηγήσουμε από την επιφάνεια. Η διαφορά του συρτού και το στατικό καρτέρι είναι ότι στο συρτό καρτέρι ο κυνηγός πηγαίνει αυτός προς τα ψάρια, εκμεταλλευόμενος την αφάνεια του καθώς έρπει στον βυθό. Μα αυτό, δεν είναι το σημαντικό σε αυτή την τεχνική.

Το πιο σημαντικό όλων με το συρτό καρτέρι είναι ότι τα ψάρια που εντοπίζουν αρχικά τον κυνηγό να έρπει στον βυθό, δεν φοβούνται, αλλά παραξενεύονται από το περίεργο ον που έρπει στον βυθό! Δηλαδή η αρχική εικόνα του κυνηγού στον βυθό δεν τρομάζει τα ψάρια, σε αντίθεση με την αρχική εικόνα του κυνηγού στην επιφάνεια. Βέβαια το αν θα έχει καλή έκβαση το ψάρεμα με το συρτό, εξαρτάται από αυτόν ακριβώς τον παράγοντα. Πόσο καλά και ήρεμα έρπει ο κυνηγός στον βυθό. Το ψάρια καταλαβαίνουν αμέσως κάτι που έρπει στον βυθό, με κάτι που προσπαθεί να έρπσει. Έτσι λοιπόν ο κυνηγός καταδύεται αργά και σταθερά κουνώντας ελαφρά έως πολύ ελαφρά τα πτερύγια του, φτάνοντας στον βυθό. Εκεί ξεκινάει και το συρτό καρτέρι. Το ένα χέρι του κυνηγού που κρατάει το όπλο θα είναι μαζεμένο και κολλημένο στο σώμα του. Το άλλο χέρι θα πιάνεται από τα ξενέρια του βυθού, όχι όμως για να κρατηθεί, όπως γίνεται στο στατικό καρτέρι, αλλά για να ωθήσει το σώμα του εμπρός. Ουσιαστικά έρπει κουνώντας μόνο το χέρι του, ενώ τα πέδιλα είναι στάσιμα ή όσο το δυνατόν. Τα ψάρια φοβούνται εξαιρετικά την κίνηση των πέδιλων και σημαίνουν συναγερμό ως ένδειξη κινδύνου, όταν νιώσουν παλλόμενα πέδιλα με την πλευρική τους γραμμή.

Καθώς ο κυνηγός θα έρπει με πολύ μικρή ταχύτητα θα γυρίζει σιγά – σιγά το κεφάλι του αριστερά και δεξιά για να βλέπει τυχόν κινήσεις ψαριών. Όταν ο θηρευτής συναντήσει στην πορεία του τα θηράματα , τότε πρέπει να σταματήσει. Εκεί ξεκινάει το παιχνίδι με τα ψάρια. Αν τα ψάρια δώσουν την εντύπωση ότι είναι ήρεμα τότε ο κυνηγός θα μπορέσει να συνεχίσει την ήρεμη πορεία του προ τα ψάρια. Την κατάλληλη στιγμή θα πρέπει να προτάξει και πάλι αργά το χέρι του που είναι κολλημένο στο σώμα του, εμπρός και να το τεντώσει ώστε να σημαδέψει κάποιο ψάρι και τότε θα γίνει και η βολή. Σε περίπτωση που τα ψάρια όμως είναι ανήσυχα, τότε ο κυνηγός δεν θα πρέπει να σπεύσει να τα πλησιάσει αλλά τότε σε αυτό το σημείο που έχει σταματήσει θα πρέπει να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των ψαριών. Αυτό θα γίνει και ανάλογα με το είδος των ψαριών, είτε με οπισθοχώρηση ως ένδειξη αδυναμίας, , είτε με πλήρη ακινησία!

Για αυτή την δύσκολη τεχνική θα πρέπει η ρύθμιση του βάρους του δύτη να είναι όσο πιο σωστή και κατάλληλη για αυτόν γίνεται, διότι από αυτό θα εξαρτηθεί και το καλό αποτέλεσμα μιας ψαριάς. Τα βάρη καλό θα είναι να είναι μοιρασμένα σε όλο το σώμα. Έρμα πλάτης, έρμα στην μέση και έρμα στα πόδια του δύτη στοιχειοθετούν την καλή θέση των βαριδιών επάνω στον δύτη. Το συνολικό βάρος του έρματος τώρα είναι αυτό που θα εξασφαλίσει όπως είπαμε την καλή ρύθμιση της πλευστότητας στον βυθό. Η πλευστότητα στον βυθό θα πρέπει να είναι ελαφρώς αρνητική. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου εύκολο αν επιλέξουμε να ψαρέψουμε χειμώνα και αν το βάθος που επιλέξουμε να κινηθούμε είναι μικρότερο από τα 5 μέτρα. Όσο πιο μικρό είναι το βάθος που θα ενεργήσουμε την τεχνική του συρτού, τόσο περισσότερο θα μας επηρεάσει το βάρος στην επιφάνεια και με την προϋπόθεση ότι είναι το κατάλληλο! Δηλαδή έχοντας ρυθμίσει σωστά το βάρος του έρματος για να μπορεί να μας εξασφαλίσει ένα άνετο έρπην στο βυθό, στην επιφάνεια τα πράματα δεν θα είναι και τόσο ευχάριστα αν το βάθος που έρπουμε είναι μικρότερο από τα 5 ή 4 μέτρα. Αυτό γιατί το όριο της αρνητικής πλευστότητας μας , έχει σχεδόν ακουμπήσει στην επιφάνεια ή βρίσκεται λίγο κάτω από αυτήν. Με αποτέλεσμα να δυσφορούμε έστω και λίγο προσπαθώντας να κρατηθούμε στην επιφάνεια! Εδώ κάποια βαρίδια του μισού κιλού ή ακόμα και βαρίδια γραμμαρίων θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην βέλτιστη λύση του προβλήματος, έτσι ώστε να πετύχουμε την κατάλληλη ρύθμιση της πλευστότητας μας και στην επιφάνεια και στον βυθό. Αυτό σημαίνει ότι το καλό αποτέλεσμα θα έρθει μετά από αρκετές δοκιμές.

Σωστή ρύθμιση του βάρους

Παρακάτω δίνονται δυο διαγράμματα. Το πρώτο διάγραμμα ισχύει για όλους λίγο ή πολύ, ενώ το δεύτερο διάγραμμα είναι εντελώς προσωπικό για τον καθένα. Το δεύτερο διάγραμμα το σχεδιάζει ο κυνηγός σε ένα χαρτί ύστερα και μετά από κάποιες εξορμήσεις, όπως θα δειχθεί παρακάτω. Για όσους έχουν προσπαθήσει να κάνουν ρηχό συρτό καταλαβαίνουν την δυσκολία του θέματος, για αυτό δίνω τους κατάλληλους τρόπους για την αντιμετώπιση του.
Στο πρώτο διάγραμμα που ισχύει για όλους διότι δεν λαμβάνονται, προσωπικές παράμετροι. Αυτές αφορούν μόνο το δεύτερο διάγραμμα.
Το πρώτο διάγραμμα δείχνει μόνο το ελάχιστο βάθος που θα κινηθούμε με ένα συγκεκριμένο βάρος και εφόσον αυτό είναι το κατάλληλο για το σύρσιμο σε κάποιο βάθος.
Έτσι αφαιρώντας τους αριθμούς από την κάθετη στήλη, από την οριζόντια, προκύπτει το ελάχιστο βάθος ψαρέματος!

Δίδεται και η ενδεικτική γραφική παράσταση για καλύτερη ανάγνωση, του ελάχιστου ορίου ψαρέματος και μόνο! Η διπλή καμπύλη δείχνει τις τυχόν αποκλίσεις.



Με το παραπάνω διάγραμμα μπορούμε ρυθμίζοντας το έρμα για κάποιο συγκεκριμένο βάθος ψαρέματος, να δούμε ενδεικτικά και λαμβάνοντας τα ποσοστά σφάλματος, μέχρι που θα πρέπει να κινηθούμε, σαν ελάχιστο όριο!

Παράδειγμα χρήσης του διαγράμματος.

Εάν, έχετε 8 κιλά συνολικό έρμα και εφαρμόσετε την τεχνική στα 4 μέτρα βάθος και διαπιστώσετε ελαφριά θετική ένωση, τότε, θα πρέπει να βαθύνεται τουλάχιστον με βάση το παραπάνω διάγραμμα κατά 1,2 (περίπου) μέτρα έτσι ώστε να βρίσκεται μέσα στα επιθυμητά όρια ψαρέματος με συρτό.
Το πόσο θετική ή αρνητική άνωση έχετε σε αυτό το σημείο παίζει καθοριστικό ρόλο.

Αυτός ο παράγοντας δεν μπορεί εύκολα να απεικονιστεί με ένα διάγραμμα για όλους, διότι είναι αρκετά περίπλοκος και αφορά πολλές παραμέτρους, όπως το σωματικό βάρος, το πάχος της στολής, το βάρος του έρματος, κ.α.. Αυτή η περίπλοκη παράμετρος αφορά την εμπειρία και την παρατήρηση του δύτη σε βάθος χρόνου, καθώς θα ‘τρίβεται’ με την τεχνική. Όμως ο κάθε δύτης μπορεί μετά από πολλή παρατήρηση να φτιάξει το δικό του διάγραμμα (εμπειρικά), με βάση τις σημειώσεις που κατά καιρούς κρατάει. Το παραπάνω διάγραμμα 1, λίγο πολύ ισχύει για όλους. Έτσι φτιάχνοντας ο καθένας το δικό του, θα ξέρει σε κάθε σημείο του βάθους ψαρέματος, πόσα κιλά χρειάζεται με δεδομένη στολή και σωματικό βάρος.

Σκόπιμο είναι όλες τις παρατηρήσεις, ο κυνηγός να τις καταγράφει σε ένα μπλοκ σημειώσεων μετά από κάποια σχετική εξόρμηση, έτσι ώστε να έχει τα καλύτερα συμπεράσματα.


Πως χαράσσεται το προσωπικό σας διάγραμμα

Μετά από μερικές εξορμήσεις (ας υποθέσουμε τρεις), έχετε φτάσει στο παρακάτω συμπέρασμα, π.χ.

1. Τεχνική = συρτό
2. Πάχος στολής = 5mm (standard parameter)
3. Σωματικό βάρος = 100κιλά (standard parameter)
4. Βάρος έρματος = 10 κιλά (variable parameter)
5. Αποτελεσματικότητα στο σύρσιμο (χαρακτηρισμός)=
καλή έως πολύ καλή.
6. Βάθος ψαρέματος= 4 ÷ 6 μέτρα.




Οπότε θα γνωρίζει ο κυνηγός ότι σε βάθος (4 ÷ 6) μέτρα θα έχει τόσα κιλά, με την δεδομένη στολή, το δεδομένο σωματικό βάρος, κ.τ.λ.
Με βάση το πρώτο διάγραμμα θα ξέρει ότι με 10 κιλά , μπορεί να ψαρέψει εντός ορίων, από περίπου 3 μέτρα, έως και (6 + 2) = 8μέτρα!
Έτσι λοιπόν βγάζοντας το προσωπικό διάγραμμα ο καθένας θα ξέρει μέχρι σε ποιο βάθος θα ψαρέψει προσθέτοντας 2 μέτρα και πόσα κιλά θα χρησιμοποιήσει !
Από το πρώτο διάγραμμα απλά θα γνωρίζει το κατώτατο όριο του βάθους που θα πρέπει να κινηθεί.
Όπως είπα το πρώτο λίγο πολύ είναι standard για όλους με κάποιες αποκλίσεις αισθητές ίσως κάτω από τα 10 μέτρα. Το δεύτερο διάγραμμα είναι εντελώς προσωπικό.
Κάντε το, θα με θυμηθείτε εμένα με βοήθησε πολύ!




Τα όπλα στο ρηχό συρτό

Από 75 έως και 100 εκατοστά, ανάλογα με την περίπτωση. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και διλάστιχο. Αυτό θα γίνει κατά βούληση και μετά από σωστή παρατήρηση. Το μουλινέ δεν πρέπει να λείπει εφόσον δεν λείπουν και οι εκπλήξεις σε κανένα είδους ψάρεμα.

Πέδιλα

Τα πέδιλα πρέπει να είναι πλαστικά και μαλακά έως μέτριας σκληρότητας. Τα καρμπόν λεπίδια, δεν συστήνονται για τέτοιου είδους ψάρεμα! Αυτά είναι για τα βαθιά καρτέρια. Πιστεύω ότι και μέχρι τα 15 μέτρα βάθος, οι πλαστικές και μαλακές ή μέτριες λεπίδες είναι οι κατάλληλες. Προσοχή όμως σε αυτό το σημείο αν ψαρεύεται κάτω από τα 10 μέτρα και κάτω είναι τα ξεκολλήματα. Όσο πιο μαλακή είναι λεπίδα τόσο δυσκολότερα είναι και τα ξεκολλήματα. Μετά από παρατήρηση διαπίστωσα ότι τα πέδιλα είναι αυτά που φοβούνται τα ψάρια περισσότερο και μάλιστα είδη που δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ.


Επιδόσεις

Κακά τα ψέματα, πρόκειται για μια πολύ απαιτητική τεχνική. Το συρτό δεν είναι σαν το στατικό. Απαιτεί καλλιεργημένα και γερά πνευμόνια με μεγάλες άπνοιες χωρίς αμφιβολία. Η αντοχή σε αυτό το σημείο παίζει και αυτή ρόλο. Κατά την διάρκεια του συρσίματος συμβαίνει το ίδιο όπως με μια πολύ ελαφριά αεροβική άσκηση, π.χ. περπάτημα στον διάδρομο. Η καλή φυσιολογία θα επιτρέψει στον δύτη μικρούς χρόνους επαναφοράς, και μεγαλύτερης διάρκειας ψαρέματος. Χωρίς τις παραπάνω βασικές προϋποθέσεις ο κυνηγός δεν δύναται να είναι σε θέση να ασκήσει την τεχνική του συρτού. Ο δύτης θα πρέπει να έχει ικανοποιητική ή μεγάλη υδροβιότητα, κάτι που συνιστά την συχνή παρουσία του μέσα στο νερό.


Οι μικρές τσιπούρες των 300 με 400 γραμμαρίων, θα αποτελέσουν τα πρώτα θηράματα των νέων και μέσων κυνηγών με αυτή την τεχνική, κυρίως σε βυθούς με χαρακτηριστικό τα μύδια και τα πολλά όστρακα, τις πολύ πρωινές ώρες!


2 Τεχνικές σε Μια

Πρόκειται για ένα πάντρεμα δυο τεχνικών. Το συρτό καρτέρι με το στατικό καρτέρι αποτελούν για πολλούς την καλύτερη τεχνική καρτεριού. Προσωπικά είναι η αγαπημένη μου τεχνική. Η τεχνική αυτή ξεκινάει με σύρσιμο αλλά καταλήγει σε πόστο με στατική ενέδρα. Το πότε θα πρέπει να γίνει αυτό, είτε θα το διαπιστώσετε από τις αντιδράσεις των ψαριών, είτε από την εμπειρία του τόπου, είτε από την προσωπική σας εμπειρία και διαίσθηση. Εάν βρισκόσαστε σε ακτογραμμή με έντονο ανάγλυφο, τότε αυτή η τεχνική είναι must. Πηγαίνετε πίσω από κάποιο μεγάλο βράχο (αν ξενερίζει ακόμα καλύτερα) και καταδυθείτε αργά πίσω από αυτόν. Αφού θα είσαστε στον βυθό με τρεις, τέσσερις απλοχεριές, τοποθετηθείτε μπροστά από τον βράχο και αρχίστε το συρτό μέχρι να φτάσετε στο επιθυμητό σημείο όπου και θα καρτερέψετε σε κάποιο πόστο. Προσωπικά αυτό το κάνω συνέχεια και σε βράχους που δεν ξενερίζουν. Και τοποθετούμε σε κάποιο πόστο λίγα μέτρα μακριά από εκεί που βούτηξα.

Το μυστικό είναι η εντελώς κρυμμένη πορεία προς το πόστο, κάτι που μπορούν να το προσφέρουν αυτό οι ακτογραμμές με έντονο ανάγλυφο κάλλιστα. Το μυστικό επίσης σε αυτό, είναι η εντελώς ξαφνική εμφάνιση στο πόστο κάτι που εξάπτει την περιέργεια των ψαριών, ακόμη περισσότερο.




Η ανάγκη….
Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να αναφέρω από την προσωπική μου εμπειρία, που αφορά όχι μόνο αυτή την παράγραφο αλλά όλη γενικά την τεχνική του συρτού, είναι ότι είναι μια τεχνική που δεν την διαλέγεις, αλλά εκείνη σε διαλέγει. Με αυτό θέλω να πω, ότι αυτό που θα κάνει τον κυνηγό να ψαρέψει με συρτό είναι η ανάγκη που δημιουργείται, το αυτό να γίνει. Κάποιος θα ρωτήσει, καλά δεν πάμε με σκοπό να ψαρέψουμε με ρηχό συρτό? Ναι, αλλά δεν εννοώ αυτό. Εννοώ ότι σε ένα συγκεκριμένο ψάρεμα δεν βουτάμε σκοπίμως και ντε όπου να’ναι και τραβάμε! Όχι. Έχοντας σκοπό να ψαρέψουμε με ρηχό καρτέρι, αρχίζουμε πάντα με στατικά. Η ανάγκη είναι αυτή που θα διαμορφώσει κάποια βουτιά σε συρτό ή τις επόμενες βουτιές σε συρτά εξ ολοκλήρου. Μόνο οι προχωρημένοι κυνηγοί είναι αυτοί που γνωρίζουν, πότε θα κάνουν τι και ποτέ ένας μέσος. Καθώς επίσης και η πολύ καλή γνώση του τόπου. Και όταν λέω καλή εννοώ να ξέρεις από πού περνάνε τα ψάρια, μέχρι και τι ψάρια! Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω παράδειγμα από προσωπική εμπειρία.

…Καλοκαίρι 2010…..νότια Άνδρος, ….σε έναν εξαιρετικό πολύ ρηχό αλλά πολύ έντονα μονοκόμματο βραχώδη βυθό, δίχως μονόπετρα και διασπάσεις , με έντονο ανάγλυφο, ο οποίος βάθαινε πολύ αργά και σταδιακά, εντόπισα κοπάδια από πολλές και πολύ μεγάλες σάλπες να βόσκουν στα χορτάρια των βράχων. Στην περιοχή δεν υπήρχε ίχνος από άλλα ψάρια και έτσι το είδα σαν μια πρόκληση! Μπορώ να τα πιάσω είπα μέσα μου? Αν ναι απόδειξε το, είπα στον εαυτό μου και άρχισα τα στατικά καρτέρια. Οι σάλπες αν και πολύ μεγάλες ήταν ήρεμες. Μετά από 2 καρτέρια διαπίστωσα ότι τα ψάρια με αγνοούσαν εντελώς, συνεχίζοντας να τρώνε τα φύκια. Στο επόμενο καρτέρι σε βάθος 2 μέτρα στάθηκα σε ένα μικρό λοφάκι και παρατηρούσα τις σάλπες να τρώνε περίπου 15 μέτρα μακριά μου. Οι σάλπες όλες μαζί μετά από λίγο έκαναν μια κίνηση προς το μέρος μου, αλλά στάθηκαν και πάλι μακριά μου για να φάνε! Καθώς κινιόντουσαν παράλληλα , έστριψαν αριστερά μου και μπήκαν πίσω από ένα σήκωμα του βυθού και χάθηκαν εντελώς από το οπτικό μου πεδίο. Τότε χωρίς να το καταλάβω, ένοιωσα μια δύναμη σε όλο μου το σώμα να με σπρώχνει προς τα εμπρός.

Η δύναμη προέρχονταν, από αριστερό μου χέρι, χωρίς να το σκεφτώ!!! Μέσα σε λίγο ξεπρόβαλα πίσω από το βράχο το κεφάλι μου και το όπλο σιγά – σιγά και είδα όλο το κοπάδι μπροστά μου σε απόσταση αναπνοής να τρώει ανενόχλητο σε έναν πολύ μικρό ισότοπο. Το κοπάδι σταμάτησε να τρώει όταν με είδα με κοίταξε και μετά συνέχισε και πάλι να τρώει. Δεν έσπευσα να ρίξω βολή διότι ήθελα να θαυμάσω από τόσο κοντά αυτό το θέαμα! Απλά διάλεξα την πιο μεγάλη καθώς τέντωσα το χέρι μου και πάτησα την σκανδάλη! Το ψάρι κρεμάστηκε στο σχοινί, μια σάλπα περίπου 1,3 κιλά. Όταν σηκώθηκα όρθιος για να την περάσω στο σχοινί το νερό μου έφτανε μέχρι το θώρακα! Αυτό που συμπεραίνετε, ήταν ότι η ανάγκη ήταν αυτή, δημιούργησε την ενέργεια, ασυναίσθητα! Το πότε θα γίνει τι, το αντιλαμβάνεται ο κυνηγός μέσα στο νερό και όταν έρθει η εμπειρία, τότε η κάθε ενέργεια γίνεται πλέον ακούσια! Ύστερα από αυτό το γεγονός, με το ίδιο περίπου τρόπο πιάστηκαν και άλλα δυο ψάρια το είδους λίγο μικρότερα. Αυτό ήταν, μετά από αυτό, βγήκα από το νερό με μεγάλο ενθουσιασμό, έχοντας εκπληρώσει, αυτό που έθεσα σαν δοκιμασία στον εαυτό μου! Και αυτό ήταν το να γίνω κυνηγός!


Μυστικά!

Ένα μυστικό, είναι να πετάξετε πετραδάκια έξω από την θάλασσα, σε απόσταση 15 ή 30 μέτρα μακριά, στο σημείο που θέλετε να χαράξετε μια πορεία με το συρτό. Με αυτό επιτυγχάνεται το εξής. Είτε έχει στην συγκεκριμένη περιοχή ψάρια, είτε όχι, θα μαζευτούν από περιέργεια στο μέρος που πετάξατε τα πετραδάκια. Αφού τα πετάξετε, περιμένετε καθώς θα χαλαρώνετε, 10 με 20 δευτερόλεπτα και ξεκινήστε το συρτό προς εκείνο το μέρος. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συναντήστε μεγάλες εκπλήξεις μπροστά σας!
Αυτό καλύτερο είναι να γίνει σε βυθούς χωρίς μεγάλη κινητικότητα και αφού έχετε τελειώσει το ψάρεμα σας.


Το ψάρι έκπληξη στο συρτό καρτέρι είναι σίγουρα ο σαλούβαρδος.
Εδώ ένας σαλούβαρδος 500γραμμαρίων περάστηκε στο σχοινί κατά την διάρκεια του συρτού.
Κινούμενος ο κυνηγός πάνω από σκοτεινά χαράκια πρέπει να είναι και παρατηρητικός και μέσα σε αυτά και όχι μόνο έξω!


Ασφάλεια

Στο θέμα τις ασφάλειας θέλω να επισημάνω δυο πράγματα. Το πρώτο, είναι ότι η σημαδούρα καλύτερα να μην μας ακολουθεί καθώς θα την ποντίζουμε σε κάποιο μέρος μακριά από εμάς. Αφού το να έχουμε μαζί μας την σημαδούρα θα κάνει τα εύκολα δύσκολά. Το μέρος που θα την έχουμε τοποθετήσει, θα πηγαίνουμε μόνο αν χρειαστεί ανάγκη, είτε για να αλλάξουμε όπλο, είτε για να κρεμάσουμε κάποιο ψάρι, είτε πάλι για να πιούμε νερό ή για οτιδήποτε άλλο. Δυστυχώς αλλά έτσι είναι αυτό το ψάρεμα. Και δεν είναι μόνο αυτό. Το πιο κακό είναι ότι θα πρέπει να είμαστε χωρίς ζευγάρι (μιλάω για βάθη μέχρι και 7 μέτρα), αλλιώς η παρουσία δεύτερου ατόμου το μόνο που μας χαρίσει είναι δυσκολία και τίποτε άλλο. Το δεύτερο είναι να προσέχουμε να μην μας τραβάνε τα ψάρια μαζί τους! Μου έχει τύχει και είναι πολύ επικίνδυνο. Οπότε θα πρότεινα αν ψαρέψετε μόνοι σας να είστε δυο φορές πιο προσεκτικοί και αν ψαρέψετε με ζευγάρι, τότε να ψαρεύεται σε απόσταση 50 μέτρα μακριά, τουλάχιστον.


Καλές ψαριές!

mariosko
Posts: 724
Joined: Mon Dec 03, 2007 2:08 pm
Location: Λ/ΣΙΑ

Re: Ρηχο Συρτο καρτερι -Για νέους και μέσους κυνηγούς

Post by mariosko »

εισαι μια εγκυκλοπαιδια!!!
Ευχαριστουμε
Ο βλάκας ειναι ανίκητος...

orfos
Posts: 515
Joined: Sat Jan 08, 2011 1:31 pm

Re: Ρηχο Συρτο καρτερι

Post by orfos »

H πηγη ειναι αυτη εδω
http://www.yousouroum.gr/forum/showthread.php?t=19348
και οπως λεει και παραπανω δεν ειμαι εγω που το εγραψα.

User avatar
MariosK
Posts: 3582
Joined: Sun May 04, 2008 6:00 pm
Location: Πάφος
Contact:

Re: Ρηχο Συρτο καρτερι

Post by MariosK »

orfos wrote:H πηγη ειναι αυτη εδω
http://www.yousouroum.gr/forum/showthread.php?t=19348
και οπως λεει και παραπανω δεν ειμαι εγω που το εγραψα.
Ορφε μου δεν έβαλες πηγή, εγώ την έβαλα μετά...

orfos
Posts: 515
Joined: Sat Jan 08, 2011 1:31 pm

Re: Ρηχο Συρτο καρτερι

Post by orfos »

Ενταξει την εβαλα τώρα
Και το κειμενο ουδεποτε ειπα πως ειμουν εγω που το εγραψα
Αλιμονο! Εν τζιαι γραφω ετσι καλα :D :D :D

leshi cy
Posts: 443
Joined: Fri Oct 29, 2010 2:53 pm
Location: marios larnaca http://furnituretown.com.cy/
Contact:

Re: Ρηχο Συρτο καρτερι

Post by leshi cy »

ειδικα στιν κυπρο το ριχο συρτο :lol:

...συρτου συρτου εφαα ουτε εγω εν η 3ερο ποσες στολες !! :lol: :lol:

...ωραιο αρθο αλλα τζινο με τα βοτσαλα που τα βουννας, εν το καταλαβα !


ρε ορφε εισαι ωραιος ρε ... μα που εχα8ικες ολαν :text-offtopic: :text-threadjacked: :text-offtopic: :text-lol:

Post Reply

Return to “ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΟ”