Ψαρεμα Καλαμαρι

Post Reply
Michas
Posts: 35
Joined: Wed Mar 12, 2014 5:47 pm

Ψαρεμα Καλαμαρι

Post by Michas »

Πως στηνω το καλαμι για ψαρεμα με καλαμαριερα απο ακτη?

User avatar
admin
Site Admin
Posts: 3153
Joined: Tue Dec 19, 2006 1:38 pm

Re: Ψαρεμα Καλαμαρι

Post by admin »

Καιρός για καλαμάρια!
Του Αντώνη Κουτσόπαπα
Σιγά - σιγά το καλοκαίρι μας αποχαιρετά και η θερμοκρασία ξεκινά να παίρνει, ταυτόχρονα με τη θερμοκρασία του νερού, την κατηφόρα. Όσο ο βόρειος, τσουχτερός άνεμος και τα ψυχρά ρεύματα κάνουν την εμφάνισή τους, τόσο τα καλαμάρια θα πλησιάζουν στις ακτές για την αναπαραγωγή τους. Αυτή η καιρική αλλαγή χτυπά το καμπανάκι σε εμάς τους ερασιτέχνες ψαράδες, για το ψάρεμα των καλαμαριών από την ακτή και πιο συγκεκριμένα της τεχνικής του shore egging. Γι’ αυτό το λόγο, επιβάλλεται να αρχίσουμε την προετοιμασία μας γι’ αυτό το σχετικά εύκολο και διασκεδαστικό ψάρεμα που τόσο αγαπάμε!
Τα καλαμάρια είναι θαλάσσιοι οργανισμοί που ανήκουν στην οικογένεια - μυοψίδες και διαθέτουν τα χαρακτηριστικά της ομάδας των κεφαλόποδων, δηλαδή αυτών των οποίων τα πλοκάμια τους εκφύονται από το κεφάλι τους. Στο νησί μας μπορούν να εντοπιστούν τρία είδη καλαμαριών: κοινό καλαμάρι, σουπιοκαλάμαρο και θράψαλο.
Για την σύλληψη των καλαμαριών από την ακτή ενδείκνυται η τεχνική του shore egging. Όπως και άλλες ψαρευτικές τεχνικές, έτσι κι αυτή έχει εισαχθεί στο νησί μας τα τελευταία χρόνια από την Ιαπωνία. Ο κατάλληλος εξοπλισμός θα μας επιφέρει την σωστή χρήση της τεχνικής αυτής και κατ’ επέκταση την επιτυχία μας στο ψάρεμα των καλαμαριών.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Ρουχισμός:
Ας κάνουμε αρχή με τον κατάλληλο ρουχισμό, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην άνεσή μας κατά τη διαδικασία του ψαρέματος. Ναι μεν οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι σύμμαχοί μας για το ψάρεμα των καλαμαριών, αλλά θα είναι αντίπαλοί μας κατά τη διαδικασία του ψαρέματος. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να προμηθευτούμε με ζεστό ρουχισμό, ο οποίος να είναι αδιάβροχος, ώστε να προστατευόμαστε από πιθανή μπόρα, αλλά παράλληλα να βοηθά και το σώμα μας να αναπνέει.
Καλάμι:
Για το ψάρεμα των καλαμαριών κυκλοφορούν εξειδικευμένα καλάμια egging στο εμπόριο. Αυτά τα καλάμια διαφέρουν αρκετά από ένα απλό σπινοκάλαμο. Τα συναντάμε σε μήκη με εύρος 2.40-2.70m. Για να αντιληφθούμε ποια καλάμια είναι αποκλειστικά για το ψάρεμα των καλαμαριών, αντί για το “lure weight” ή το “casting weight”, θα εντοπίσουμε σ’ αυτά να αναγράφεται ο όρος “egi size”. Τα καλάμια egging έχουν μεγάλη παραβολή και μας δίνουν την ευχέρεια να δώσουμε, όποια κίνηση επιθυμούμε στην καλαμαριέρα μας. Είναι σχεδιασμένα να ρίχνουν καλαμαριέρες σε μακρινές αποστάσεις και να βγαίνουν νικητές στα τραβήγματα ακόμη και των μεγάλων καλαμαριών, χωρίς να σκίζουν τα ευάλωτα πλοκάμια τους. Το καλάμι egging λοιπόν, αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή για το ψάρεμα των καλαμαριών, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμη κι αν δεν έχουμε στη διάθεσή μας το εξειδικευμένο αυτό καλάμι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σπινοκάλαμο με casting weight 5-25 γραμμάρια.
Μηχανισμός:
Το κατάλληλο μηχανάκι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στο ψάρεμα των καλαμαριών, πρέπει να έχει μέγεθος 1500 - 2500, να είναι ελαφρύ, ώστε να μη μας κουράζει στην πολύωρη χρήση και να έχει ιδανικά ελάχιστη ταχύτητα 5,0:1.
Νήμα / Πετονιά:
Για το ψάρεμα των καλαμαριών μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε πετονιά, είτε νήμα. Η πετονιά αποτελεί οικονομικότερη λύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ένα αρχάριο ψαρά. Μια καλή επιλογή της, θα ήταν πετονιά για spinning με διάμετρο από 0,20 - 0,28mm. Παρόλα αυτά, προσωπικά, επιλέγω να χρησιμοποιώ νήμα, γιατί υπερτερεί σε αρκετά σημεία έναντι της πετονιάς. Με το νήμα, λοιπόν, καταφέρνουμε καλύτερη βολή, ακαριαίο κάρφωμα και τη δυνατότητα να μεταφέρεται απευθείας στην καλαμαριέρα μας, όποια κίνηση του δώσουμε. Η ιδανική διάμετρος του νήματος είναι 0,6 - 1,0 Pe. Υπάρχουν εξειδικευμένα νήματα για την τεχνική egging, με ιδιότητα να βυθίζονται στο νερό χωρίς να προκαλούν αντίσταση στην καλαμαριέρα μας κατά τη βύθισή της. Όταν χρησιμοποιούμε νήμα, καλό είναι να βάζουμε παράμαλλο περίπου 50 - 80cm και να κάνουμε ένωση με κόμπο νήματος – πετονιάς, ώστε να προλάβουμε μια πιθανή φθορά του νήματος από την τριβή, όταν σέρνουμε την καλαμαριέρα μας στον πάτο.
Καλαμαριέρες:
Ως τεχνητό δόλωμα χρησιμοποιούμε τις καλαμαριέρες, οι οποίες είναι ουσιαστικά απεικονίσεις γαρίδας ή ψαριού, δηλαδή της τροφής του καλαμαριού. Στην αγορά υπάρχουν ποικίλα είδη καλαμαριέρων, διαφόρων χρωματισμών και μεγεθών. Κυκλοφορούν ακόμη και μοντέλα, τα οποία φωσφορίζουν ή και αντανακλούν ακτινοβολία uv. Οι φωσφορίζουσες καλαμαριέρες που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι κατασκευασμένες, ώστε να παράγουν υποπράσινο φως, το οποίο προσελκύει τα καλαμάρια. Ο φωσφορισμός αυτός εκπέμπεται από τις καλαμαριέρες, εφόσον πρώτα τις φωτίσουμε με έναν απλό φακό προτού κάνουμε βολή. Αρχικά, οι καλαμαριέρες μας θα έχουν εντονότερο φως και με την πάροδο μερικών λεπτών αυτό θα εξασθενεί σταδιακά. Η καλύτερη ένταση φωσφορισμού που χρειαζόμαστε, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερο το θήραμα είναι όταν αυτό δεν είναι πολύ έντονο, μιας και θα φαντάζει ψεύτικο στα καλαμάρια, αλλά τις στιγμές, τις οποίες το φως θα είναι λιγότερο φωτεινό.
Από την άλλη, οι καλαμαριέρες, οι οποίες είναι σχεδιασμένες, ώστε να αντανακλούν ακτινοβολία uv, παράγουν σε αντίθεση με τις φωσφορίζουσες καλαμαριέρες ένα φως, το οποίο δεν είναι ορατό στο ανθρώπινο μάτι. Λαμβάνουν το εξωτερικό φως και το μετατρέπουν σε υπεριώδες, φως το οποίο είναι ορατό από τα μάτια των καλαμαριών. Έτσι, προσελκύονται περισσότερο, εφόσον αντιλαμβάνονται μ’ αυτόν τον τρόπο τις αποχρώσεις και τις αντιθέσεις που έχει η καλαμαριέρα, ακόμη και στο σκοτάδι. Μερικοί ψαράδες, ενώ επιλέγουν είτε μια απλή, είτε μια φωσφορίζουσα ή uv καλαμαριέρα, προτιμούν να τοποθετούν επιπρόσθετα και ένα μικρό φωσφόρο στο παράμαλλο, λίγο πιο πάνω από την καλαμαριέρα, για να την κάνουν πιο ελκυστική. Η μέθοδος αυτή δεν αποτελεί απαραίτητα ρητό κανόνα για μια πετυχημένη ψαριά, αλλά μπορεί να κάνει τη διαφορά. Φυσικά, εναπόκεινται σε κάθε ψαρά αν θα την επιλέξει ή όχι.
Ιδανικές συνθήκες:
Όπως προαναφέρθηκα, η πτώση της θερμοκρασίας της θάλασσας και οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες για το ψάρεμα των καλαμαριών από την ακτή και πιο συγκεκριμένα, όταν ο ήλιος αρχίσει να δύει. Νύχτες με φεγγάρι, καλό είναι να επιλέγουμε απομονωμένα μέρη χωρίς τεχνητό φως και τις νύχτες χωρίς φεγγάρι να επιλέγουμε μέρη με τεχνητό φως, όπως μια αποβάθρα ή τα βράχια ενός λιμανιού.
Τεχνική:
Εφόσον δημιουργήσαμε τον κατάλληλο εξοπλισμό και επιλέξαμε τις κατάλληλες τοποθεσίες και οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, παραμένει μόνο η εφαρμογή της τεχνικής του shore egging. Αρχικά, κάνουμε την πρώτη μας βολή και αφήνουμε την καλαμαριέρα να βυθιστεί στον πάτο. Ξεκινάμε να μαζεύουμε το νήμα (ή την πετονιά), κάνοντας παράλληλα ελαφρά χτυπήματα για να δώσουμε ζωή στην καλαμαριέρα μας, ώστε οι κινήσεις της να μοιάζουν με αυτές της γαρίδας ή ενός μικρού ψαριού. Η παραπάνω διαδικασία επαναλαμβάνεται αρκετές φορές, μέχρις ότου δεχτούμε κάποιο χτύπημα από κάποιο καλαμάρι ή μέχρι να επιστρέψει η καλαμαριέρα πίσω σε εμάς. Όταν καταλάβουμε πως έχει τσιμπήσει ένα καλαμάρι το σέρνουμε, με σταθερή ανάρτηση, με προσοχή, ώστε να μη σχίσουμε τα πλοκάμια του και να το χάσουμε. Καλό είναι, όταν ψαρεύουμε από ψηλά σημεία, να έχουμε πάντα μαζί μας μια μικρή απόχη ή ένα κοφτερό γάντζο, ώστε να βγάλουμε εύκολα το καλαμάρι έξω από το νερό.

Συνοψίζοντας, όλα τα πιο πάνω αποτελούν επιγραμματικά την συνταγή που θα μας επιφέρει μια καλή ψαριά καλαμαριών. Το ψάρεμά τους είναι μια διασκεδαστική διαδικασία είτε αν το κάνεις μόνος σου, είτε ακόμη καλύτερα με καλή παρέα και σου προσφέρει εκτός από την ηθική ικανοποίηση και ένα πολύ νόστιμο μεζέ.

GROUPER
Posts: 36
Joined: Fri Jan 05, 2007 9:13 am

Re: Ψαρεμα Καλαμαρι

Post by GROUPER »

Τι γίνεται με τα καλαμάρια υπάρχει καμιά αναφορά, από ότι βλέπω στην Πάφο τα κοπέλια έχουν πάρει μερικά και κάβο γκρέκο. Λεμεσό έπιασε κάποιος?

User avatar
admin
Site Admin
Posts: 3153
Joined: Tue Dec 19, 2006 1:38 pm

Re: Ψαρεμα Καλαμαρι

Post by admin »

Απο το σκάφος πάντος Λεμεσό κα΄τι γίνεται!

Post Reply

Return to “SPINNING”