ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΓΟΨΑΡΑ

Αν επιθυμείτε να καταθέσετε την άποψή σας για ζητήματα που δεν περιλαμβάνονται στις παρακάτω ενότητες, μπορείτε να το κάνετε από εδώ.
Post Reply
User avatar
MARIOSE
Posts: 105
Joined: Fri Mar 15, 2013 10:01 am

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΓΟΨΑΡΑ

Post by MARIOSE »

Ένα τροπικό ψάρι, το λαγόψαρο, το οποίο έχει «τρυπώσει» στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί όλο και μεγαλύτερη απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα όλης της Μεσογειακής λεκάνης, εφόσον συνεχιστεί η επέκτασή του, κάτι πολύ πιθανό να συμβεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία κάνει όλο και πιο ζεστά τα νερά του Αιγαίου και γενικότερα της Μεσογείου. Αυτό προειδοποιεί μία νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, που μελέτησε τις επιπτώσεις του λαγόψαρου σε πάνω από 1.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων έλληνες και τούρκοι επιστήμονες, με επικεφαλής την δρα Ανδριάνα Βέργες του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας και τη δρα Φιόνα Τομάς του Μεσογειακού Ινστιτούτου Προωθημένων Μελετών της Ισπανίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό οικολογίας “Journal of Ecology”, μελέτησαν την επίδραση δύο ειδών λαγόψαρου που έχουν κυριαρχήσει στα νερά του Αιγαίου, στα οποία διείσδυσαν μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Οι επιστήμονες εντόπισαν δύο σαφώς διακριτές περιοχές στο Αιγαίο: σημεία με θερμότερα νερά και άφθονα λαγόψαρα, καθώς και σημεία πιο κρύα όπου τα λαγόψαρα είναι σπάνια ή απουσιάζουν τελείως. Σύμφωνα με τους ερευνητές, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, «οι περιοχές με άφθονα λαγόψαρα έχουν πια μετατραπεί σε τελείως άγονες. Υπάρχει μια μείωση κατά 65% στα μεγάλα φύκη, 60% στις άλγες (είδος μικρότερου φυκιού) και στα ασπόνδυλα, καθώς και μια μείωση 40% στον συνολικό αριθμό των υπαρχόντων θαλασσίων ειδών». Τα «δάση» φυκιών της ανατολικής Μεσογείου έχουν υποστεί μεγάλη αποψίλωση, σύμφωνα με την έρευνα. Η επίπτωση αυτή είναι ανησυχητική, επειδή η υποθαλάσσια βλάστηση παρέχει τροφή και καταφύγιο σε εκατοντάδες θαλάσσια είδη, επιτελώντας έναν ζωτικό ρόλο, ανάλογο με αυτόν των δασών της ξηράς.

Η υποθαλάσσια βιντεοσκόπηση που έκαναν οι επιστήμονες, αποκάλυψε την αιτία του προβλήματος. Αν και τα λαγόψαρα δεν τρώνε περισσότερες άλγες συνολικά από ό,τι τα ντόπια μεσογειακά ψάρια, όμως καταναλώνουν τόσο τα «ενήλικα» φύκη, όσο και τα πολύ νεαρά, εμποδίζοντας έτσι την «αναδάσωση» του βυθού. Αντίθετα, τα αυτόχθονα θαλάσσια είδη τρώνε μόνο τα ώριμα φύκη που έχουν πια μεγαλώσει. Καθώς τα δύο είδη των λαγόψαρων – εισβολέων τρώνε φύκη χωρίς διάκριση, απογυμνώνουν με γοργό ρυθμό μεγάλες περιοχές του βυθού από τη χλωρίδα του και, κατ’ επέκταση, από την πανίδα του, καθώς πολλοί άλλοι θαλάσσιοι οργανισμοί δεν μπορούν πλέον να βρουν τροφή και “στέγη”.

Τα δύο είδη λαγόψαρου για πρώτη φορά θεάθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο το 1927 και το 1956 αντίστοιχα. Έκτοτε, όμως, οι εμφανίσεις τους έχουν γίνει πολύ πιο συχνές, γινόμενα αντιληπτά έως τις δαλματικές ακτές της Κροατίας και στη θάλασσα της νότιας Γαλλίας. Από ελληνικής πλευράς, στην έρευνα συμμετείχαν οι Παναγιώτης Δενδρινός και Αλέξανδρος Καραμανλίδης από την ελληνική μη κυβερνητική, περιβαλλοντική οργάνωση MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας.
Fishing is a relaxing & exhilarating sport

mariosko
Posts: 724
Joined: Mon Dec 03, 2007 2:08 pm
Location: Λ/ΣΙΑ

Re: ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΓΟΨΑΡΑ

Post by mariosko »

Το κακο ειναι οτι δεν τρωντε. Αν ετρωουνταν δεν θα αφηννε ενα ο Κυπρεος...
Ο βλάκας ειναι ανίκητος...

Sorkomanis
Posts: 436
Joined: Mon Nov 01, 2010 12:38 pm
Location: Λευκωσία

Re: ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΓΟΨΑΡΑ

Post by Sorkomanis »

να τρώμε λίο κάθε μερα και σε λιγα χρονια εννα πάθουμε ανοσία, να τα τρώμε ούλλοι που γυρό και να φέρουμεν και καμποσους ασιάτες να τους τα ταίζουμε και το πολλη σε 10 χρονια θα είναι και τούτα υπο εξαφάνιση. τούτο το ενδεχώμενο δεν το εξέτασε το τμήμα? :think: :whistle:
Πείτε ΌΧΙ στις μαλάγρες, μπασμούς και ψαροτροφες:)

letsgofishing
Posts: 55
Joined: Mon Apr 14, 2014 4:20 pm

Re: ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΓΟΨΑΡΑ

Post by letsgofishing »

Το γεγονός όμως οτι εμφανίστηκαν απο το 1927 και 1956 και τωρά ασχολούμαστε παραμένει αξιοσημείωτο.

Εγώ οποιο πιάσω του κόβω την ουρά και τα πτερύγια και οτι θέλει ας γίνει. Πάντως άκουσα για κάποιους στην Πάφο που τα τρων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως είναι παμφάγα και το μεγαλύτερο παμφάγο ων (Κυπραίος) δεν κατάφερε ακόμα να τα αντιμετωπίσει!!!

User avatar
Greg
Posts: 3067
Joined: Tue Aug 07, 2007 3:54 pm
Location: by the sea

Re: ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΓΟΨΑΡΑ

Post by Greg »

Παιδια πριν αρχισετε να ριχνετε πετρες καλο θα ηταν να καμετε λιγη ερευνα διοτι μια λεξη κλειδι να μεταφρασει καποιος λαθος σε ενα αρθρο η μελετη καταλυγει σε παραπληροφορηση.Οπως εγινε και γινετε με πολλα αρθρα που διαβαζω τελευταια. Το αρθρο αναφερετε για τα 2 ειδη κουρκουνας και οχι τα λαγοψαρα...αφου το αρθρο μιλα για φυτοφαγα ψαρια

Ηδου η αρχικη πηγη του αρθρου http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1 ... 4/abstract

Τα rabbitfish (siganus) που λεει ειναι η οικογενεια ψαριων που ανοικουν οι κουρκουνες, οι λαγοκεφαλοι ειναι pufferfish στα αγγλικα και η κουρκουνα rivulated rabbitfish.......
Esox Lucius

User avatar
MARIOSE
Posts: 105
Joined: Fri Mar 15, 2013 10:01 am

Re: ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΓΟΨΑΡΑ

Post by MARIOSE »

Τι να σου ρε Γρηγόρη από ότι φαίνεται έχεις δίκιο! Λαγόψαρα και άλγη κάπου κάτι πήγαινε λάθος..Απολογούμαι παιδιά για την παραπληροφόρηση αν και η ουσία είναι η ίδια. Τα αποτελέσματα και των 2 αυτών ειδών που πέρασαν από τη διώριγα φαίνεται ότι δεν είναι ευεργετικά για την ήδη άγονη περιοχή μας.
Ευτυχώς επρόλαβε μας ο Γρηγόρης τζιαί εν εσύραμε πέτρες... :shock:
Fishing is a relaxing & exhilarating sport

steliosgewrgiou
Posts: 292
Joined: Sun May 26, 2013 9:41 am

Re: ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΓΟΨΑΡΑ

Post by steliosgewrgiou »

Το καλοκαιρι ειδα πολλες σαλπες και μεγαλες παντως σε αντιθεση με τα προηγουμενα χρονια..εχει σχεση με την αλγη τουτο παντως νομιζω..φετος επισης ειδα μειωση στην κουρκουνα..δεν ξερω αν ειναι αλληλενδετα αυτα..

Post Reply

Return to “Διάφορα Θέματα”