SIGN IN | REGISTER
Αρθρογραφία

ΑΚΤΗ ΨΑΡΟΝΤΟΥΦΕΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η διαχείριση της παράκτιας ζώνης και η Κύπρος

Αν επιθυμείτε να καταθέσετε την άποψή σας για ζητήματα που δεν περιλαμβάνονται στις παρακάτω ενότητες, μπορείτε να το κάνετε από εδώ.

Η διαχείριση της παράκτιας ζώνης και η Κύπρος

Δημοσίευσηαπό MARIOSE » Δευτ Αύγ 04, 2014 5:11 am

Για όσους ενδιαφέρονται:


Η διαχείριση της παράκτιας ζώνης και η Κύπρος


Το 2008 μια σειρά από μεσογειακά κράτη υπόγραψαν το πρωτόκολλο για τη Ολοκληρωτική Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης - ΟΔΠΖ.
Η Κύπρος δεν υπόγραψε τότε το πρωτόκολλο γιατί οι πρόνοιες της συνθήκης θα έφερναν τα πάνω κάτω ή όπως έλεγε τότε ο Υπουργός χρειαζόταν μελέτη! Όμως το 2009 η Ευρωπαϊκή Ένωση υπόγραψε τη συνθήκη εκ μέρους όλων των κρατών (απόφαση 2009/89) και έτσι είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε.

Η συνθήκη για την Ολοκληρωτική Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης (ΟΔΠΖ) πέραν από τις πρόνοιες που περιέχει για την προστασία του περιβάλλοντος, βασίζεται και στη συνθήκη του Άαρχους η οποία δίνει το δικαίωμα του κοινού στην πληροφόρηση, τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων και τη πρόσβαση στη δικαιοσύνη για αποφάσεις με τις οποίες διαφωνεί.

Μια σοβαρή διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δύο είναι ο καθορισμός της “παράκτιας ζώνης”.
Στον Περί Παραλιών Νόμο καθορίζεται η παραλία με βάση τις υάρδες!
“παραλία” περιλαμβάνει εδάφη εντός απόστασης όχι μεγαλύτερης των εκατό υαρδών από τη γραμμή της ανώτατης στάθμης παλίρροιας, ως ο Υπουργός ήθελε καθορίσει με γνωστοποίηση που δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Στην Ολοκληρωτική Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης αντί παραλίας καθορίζεται η Παράκτια ζώνη:
«Παράκτια ζώνη», η γεωμορφολογική περιοχή εκατέρωθεν της ακτογραμμής στην οποία η αλληλεπίδραση μεταξύ του θαλάσσιου και του χερσαίου τμήματος αποκτά τη μορφή πολύπλοκων συστημάτων οικολογικών στοιχείων και πόρων αποτελούμενων από βιοτικές και αβιοτικές συνιστώσες που συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν με τις ανθρώπινες κοινότητες και τις σχετικές κοινωνικο-οικονομικές δραστηριότητες.

Στην Κύπρο με βάση των Περί Παραλιών Νόμο, ο απόλυτος άρχοντας των παραλιών είναι ο Έπαρχος ο οποίος μπορεί να μεταβιβάσει εξουσίες στους Δήμους.
Βασικά, Έπαρχος και Δήμοι έχουν την εξουσία να κάνουν ότι θέλουν, αν και κάποτε χρειάζονται και τη βοήθεια του Υπουργικού Συμβουλίου.
Το αποτέλεσμα είναι τα περίπτερα και clubs στην παραλία, ομπρέλες παντού ακόμη και σε ευαίσθητες περιοχές, οχετοί να καταλήγουν στη θάλασσα ακόμη και σε τουριστικές περιοχές. Μπουλντόζες αφαιρούν βράχους, αφαιρούν βλάστηση για μετατροπή σε χώρο στάθμευσης, ανοίγουν δρόμο στην παραλία για εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα.
Άλλοι κατασκευάζουν παράνομες αποβάθρες, πεζόδρομους, επεκτάσεις μέσα στη θάλασσα και άλλοι μεταφέρουν άμμο από αλλού ή ακόμη και από πιο βαθιά νερά. Συχνά χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες και κάποτε παραβιάζοντας άλλες νομοθεσίες και πάντα με την ανοχή της πολιτείας.
Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, δεν είναι έκπληξη το ότι σαν κράτος αρνηθήκαμε να υπογράψουμε τη συνθήκη για την Ολοκληρωτική Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης μερικοί από τους στόχους της οποίας είναι:
α) η διευκόλυνση της αειφόρου ανάπτυξης των παράκτιων ζωνών μέσω του λογικού σχεδιασμού των δραστηριοτήτων, λαμβανομένου υπόψη ότι η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη συνάδει με το περιβάλλον και τα τοπία.
β) η διατήρηση των παράκτιων ζωνών προς όφελος των σημερινών και μελλοντικών γενεών.
γ) η εξασφάλιση της αειφόρου εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, ιδίως όσον αφορά τα ύδατα. Και η διατήρηση της ακεραιότητας των παράκτιων οικοσυστημάτων, τοπίων και της γεωμορφολογίας των παράκτιων ζωνών.

Ακόμη πιο δύσκολο, ιδιαίτερα για τα πολιτικά κόμματα και τις Τοπικές Αρχές, είναι να γίνει αποδεκτή η διαδικασία που προτείνει η ΟΔΠΖ στην οποία:
1) Για να εξασφαλιστούν οι πιο πάνω στόχοι θα πρέπει για κάθε απόφαση να γίνεται περιβαλλοντική μελέτη στην οποία να αναλύονται επίσης και οι επιπτώσεις στην οικονομία, στον πολιτισμό στην κοινωνία και στο τοπίο.
2) Θα πρέπει να γίνεται ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και η τελική απόφαση να παίρνεται μετά από Δημόσια Διαβούλευση. Να μην ξεχνούμε επίσης ότι με βάση τη σύμβαση του Άαρχους το κοινό έχει και το δικαίωμα να προσβάλει στο δικαστήριο οποιεσδήποτε αποφάσεις έχουν σχέση με το περιβάλλον.

Με την ένταξη μας στην ΕΕ έχουμε αποδεχτεί ότι το Ευρωπαϊκό δίκαιο είναι υπεράνω του εθνικού δικαίου. Δεν μπορεί να συνεχίσουμε να αγνοούμε άλλο τις υποχρεώσεις μας και ούτε να βλέπουμε τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας να καταστρέφονται.
Ο κόσμος πλέον γνωρίζει τα δικαιώματα του και αντιδρά και μια καταγγελία στην ΕΕ θα πετύχει αυτό που το κράτος έχει υποχρέωση και εδώ και χρόνια αρνείται να κάνει.Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Λέκτορας,
Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος
Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Fishing is a relaxing & exhilarating sport
Άβαταρ μέλους
MARIOSE
 
Δημοσ.: 105
Εγγραφη: Παρ Μαρ 15, 2013 10:01 am

Re: Η διαχείριση της παράκτιας ζώνης και η Κύπρος

Δημοσίευσηαπό Captain_HX » Δευτ Αύγ 04, 2014 5:42 am

ωραίο και ενδιαφέρον άρθρο
Captain_HX
 
Δημοσ.: 48
Εγγραφη: Δευτ Ιούλ 05, 2010 6:01 pm

Re: Η διαχείριση της παράκτιας ζώνης και η Κύπρος

Δημοσίευσηαπό MARIOSE » Δευτ Αύγ 04, 2014 7:37 am

Φίλε Captain HX έχω βρεθεί σε κάποιο σεμινάριο στο οποίο ο κ. Θεοπέμπτου ήταν προσκεκλημένος και είχε κάνει και μια ομιλία. Μίλησε για προσωπικές εμπειρίες για το πως χειριζόμαστε γενικά τα θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον από τον καιρό που ήταν επίτροπος και έμεινα με το στόμα ανοικτό... Ειλικρινά και χωρίς καμία δόση υπερβολής ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες δεν ενεργούν με αυτό το τρόπο...

Φαντάστου να μην ήταν το 33% του ΑΕΠ μας ο τουρισμός και να μην είχαμε τόση πολλή ανάγκη την φύση...
Fishing is a relaxing & exhilarating sport
Άβαταρ μέλους
MARIOSE
 
Δημοσ.: 105
Εγγραφη: Παρ Μαρ 15, 2013 10:01 am

Re: Η διαχείριση της παράκτιας ζώνης και η Κύπρος

Δημοσίευσηαπό Captain_HX » Δευτ Αύγ 04, 2014 1:57 pm

φίλε δυστυχώς τα πράματα είναι έτσι όπως τα λες. ειδικά σε θέματα περιβάλλοντος είμαστε πολλά πίσω.

το καλό είναι ότι έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο έρχονται τα πρόστιμα από την εε. παλιά μπορούσες να κάνεις διορθωτικές ενέργειες και να γλιτώσεις το πρόστιμο αλλά τωρά πληρώνεις το πρόστιμο και μετά κάμνεις τις διορθωτικές ενέργειες.

πιστεύω ότι οι αρμόδιοι θα συνετιστούσην γιατι στην ευρώπη δεν υπάρχει η ατιμωρησία που έχουμε εμεις εδω και το πρόστιμο είναι βαρύ.
Captain_HX
 
Δημοσ.: 48
Εγγραφη: Δευτ Ιούλ 05, 2010 6:01 pm

Re: Η διαχείριση της παράκτιας ζώνης και η Κύπρος

Δημοσίευσηαπό inglese.fishing » Τετ Αύγ 13, 2014 12:06 pm

ποια η θεση του C.A.B.A.C;
inglese.fishing
 
Δημοσ.: 279
Εγγραφη: Τετ Σεπ 15, 2010 11:00 pm


Επιστροφή στην Διάφορα Θέματα

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

cron

  USEFUL LINKS

- Windfinder forecast
- CYCOFOS weather forcecast
- Google weather forcecast
  Navionics Cyprus Maps

  SISTER SITES


HUNT & SHOOT
MAGAZINE
CYPRUS YACHTING
MAGAZINE
ONLINE
MAGAZINESCyprus Fishing Magazine
P.O. Box 55329, 3821 Limassol, Cyprus | Telephone: +357 25577750 | e-mail: info@cyprusfishingmagazine.com


Copyright © Dacor Advertising & Media LTD 2012
Designed by Dacor