Γνωρίζετε ...

Αν επιθυμείτε να καταθέσετε την άποψή σας για ζητήματα που δεν περιλαμβάνονται στις παρακάτω ενότητες, μπορείτε να το κάνετε από εδώ.
mpousoulas
Posts: 211
Joined: Wed Jun 13, 2007 10:36 am
Location: Λευκωσία

Post by mpousoulas »

πιστεύω ότι είναι σωστό να δόσω και την ιστοσελίδα της ερευνητικής ομάδας
αν και δεν είναι ανανεωμένη μπορείτε όμως να πάρετε κάποιες βασικές
πληροφορίες που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

http://www.pelagosinstitute.gr
"χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία.."
Καβαδίας

pavlos
Posts: 42
Joined: Sat Oct 27, 2007 9:43 am

Post by pavlos »

thanks niko

Pambs
Posts: 251
Joined: Sun May 18, 2008 5:22 pm

Aδειαζει το Αιγαιο απο Ψαρια

Post by Pambs »

Διαβαστε το πιο κατω και σκεφτειτε, αν αδειαζει το Αιγαιο που υποτιθετε εχει πολλυ ψαρι βασει του βλεπουμε και ακουμε, σκεφτειτε σε ποια κατασταση βρισκομαστε εμεις

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αδειάζει από ψάρια

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Δίκτυο θαλασσίων καταφυγίων στις Κυκλάδες, για να αποκατασταθούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα και να προστατευθούν ο πλούτος των θαλασσών και οι θέσεις εργασίας στην αλιεία και στον τουρισμό, σχεδιάζει το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η έρευνα ξεκίνησε με βάση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διαπίστωσε την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας δικτύου θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο μέχρι το 2012 έχοντας την οικονομική υποστήριξη της Νομαρχίας Κυκλάδων, της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου και τη στήριξη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παράκτιων Αλιέων των νησιών.

Τα πρώτα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν δυστυχώς τις εκτιμήσεις των παράκτιων αλιέων των Κυκλάδων αλλά και των επιστημόνων. Μολονότι στα βάθη που έγιναν καταδύσεις, η κατάσταση του βυθού είναι σε γενικές γραμμές καλή και αναγνωρίστηκαν περίπου εξήντα είδη ιχθύων, το Αιγαίο φαίνεται να είναι άδειο από ψάρια. Οπως υπολογίστηκε, η μέγιστη βιομάζα ψαριών ανά μονάδα επιφάνειας είναι εξαιρετικά χαμηλή συγκρινόμενη με άλλες περιοχές της Μεσογείου, προστατευόμενες και μη.

Οπως εξηγεί ο επιστημονικός υπεύθυνος δρ Γιώργος Κόκκορης, λέκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στη δεύτερη χρονιά των εργασιών. «Ο Κανονισμός 1967/2006 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποχρεώνει κάθε κράτος-μέλος να αναλάβει την υποχρέωση λήψης κατάλληλων μέτρων για τη συλλογή επιστημονικών πληροφοριών για την επιλογή και χαρτογράφηση των περιοχών που χρήζουν προστασίας. Παράλληλα, τα κράτη-μέλη πρέπει να οριοθετήσουν προστατευόμενες περιοχές αλιείας και να υποβάλουν αντίστοιχα σχέδια διαχείρισής τους. Τα θαλάσσια αποθέματα λειτουργούν με δύο τρόπους: προστατεύουν τη βιοποικιλότητα αλλά και ταυτόχρονα λειτουργούν ως φυσικά "ιχθυοτροφεία" εμπλουτίζοντας τους πληθυσμούς των ψαριών των γειτονικών περιοχών με νέα άτομα που μπορούν να αλιευθούν από τους ψαράδες των περιοχών αυτών. Στη Μεσόγειο και ειδικότερα στην Ελλάδα δυστυχώς ελάχιστα βήματα έχουν γίνει προς την κατεύθυνση αυτή. Ο αριθμός των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών και το μέγεθός τους κρίνονται ανεπαρκής για την προστασία της βιοποικιλότητας της Μεσογείου. Επίσης, η θέσπιση των περισσότερων από αυτές τις περιοχές -όπου υπάρχουν- έγινε υπό ένα ευκαιριακό καθεστώς και όχι κατόπιν ορθού σχεδιασμού».

Στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί δύο θαλάσσια πάρκα: στις Βόρειες Σποράδες και στη Ζάκυνθο, με στόχο την προστασία της φώκιας Monachus monachus και της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, αντίστοιχα.

Στην ερευνητική ομάδα για την οριοθέτηση καταφυγίων συμμετέχουν ο dr. Enric Sala, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, του Ανώτατου Συμβουλίου Επιστημονικής Ερευνας (CSIC) της Ισπανίας και συνεργάτης της National Geographic Society, και ο dr. Hugh Possingham, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Queensland της Αυστραλίας. Υπεύθυνη της ομάδας έρευνας πεδίου είναι η Συλβαίν Γιακουμή, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας. Η υλοποίησή του απαιτεί έρευνα πεδίου για τη συλλογή ποσοτικών δεδομένων σχετικά με τους οργανισμούς και τα ενδιαιτήματα (βιότοπους) που βρίσκονται στην περιοχή μελέτης. Πέρα από τη συλλογή οικολογικών δεδομένων, παίρνονται συνεντεύξεις από τους αλιείς του κάθε νησιού.

Η τελική επιλογή των περιοχών προστασίας θα γίνει με τη χρήση κατάλληλων μαθηματικών αλγορίθμων και γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών. Στη μελέτη αυτή θα συμπεριληφθούν κοινωνικοοικονομικά κριτήρια στη διαδικασία σχεδιασμού και τελικής επιλογής της βέλτιστης χωροθέτησης των αποθεμάτων, καθώς η εφαρμογή ενός τέτοιου δικτύου είναι αδύνατη δίχως την εμπλοκή των τοπικών ομάδων συμφερόντων. Σε αυτές τις ομάδες περιλαμβάνονται οι παράκτιοι αλιείς των Κυκλάδων, οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό κ.λπ.

«Η δημιουργία του δικτύου θα συμβάλει στην ανάπτυξη νέων, ήπιων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο καταδυτικός τουρισμός που θα αποφέρει μεγάλα έσοδα στους κατοίκους των νησιών χωρίς να αλλοιώσει την ασύγκριτη φυσική ομορφιά τους. Τα έσοδα από τέτοιες τουριστικές δραστηριότητες σε θαλάσσια αποθέματα είναι εντυπωσιακά σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως π.χ. στα νησιά Medes της Ισπανίας, στην Καραϊβική και στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο στη Βορειοανατολική Αυστραλία», προσθέτει ο Γιώργος Κόκκορης.

Πριν από ένα χρόνο είχε γίνει έρευνα πεδίου σε 13 νησιά: Αμοργός, Δονούσα, Μάκαρες, Ανω Κουφονήσι, Κάτω Κουφονήσι, Κέρος, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Νάξος, Πάρος, Αντίπαρος, Δεσποτικό, Στρογγυλό σε συνολικά 104 σταθμούς δειγματοληψίας. Για τις ανάγκες της έρευνας πάρθηκαν 1.500 ψηφιακές φωτογραφίες. Αυτή την περίοδο γίνεται στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Η ομάδα έχει πρόσφατα ολοκληρώσει την έρευνα στη Σαντορίνη, τη Σίκινο και αυτές τις μέρες βρίσκεται στη Σέριφο. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται περί τα τέλη του 2009. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/07/2008
Πηγή: http://www.enet.gr/online/online_text/c ... d=16706096

User avatar
marios
Site Admin
Posts: 1785
Joined: Tue Feb 13, 2007 5:53 pm
Location: Λ/σια.κ/κλι.
Contact:

Re: Γνωρίζετε ...

Post by marios »

Γνωρίζετε to...ψάρι με διάφανο κεφάλι? Πρόκειται για ένα ψάρι του είδους Barreleye που ζει σε βάθος 600-800 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στο κόλπο της Καλιφόρνιας. Ανακαλύφθηκε από την ερευνητική ομάδα του Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) και οι εμφανίσεις του μπροστά στο φακό της κάμερας είναι εξαιρετικά σπάνιες. Είναι ένα ειρηνικό ψάρι με επίπεδο κεφάλι, που θυμίζει κάτι από πιλοτήριο αεροσκάφους και έχει τόσο καλά κατασκευασμένα μάτια, ώστε να μπορεί να συλλέξει και την μικρότερη ακτίνα φωτός, που μπορεί να φτάσει στα τόσο μεγάλα βάθη που ζει. http://www.youtube.com/watch?v=RM9o4VnfHJU
Τίποτε δεν είναι τόσο χάλια που να μην μπορεί να γίνει χειρότερο!!

User avatar
marios
Site Admin
Posts: 1785
Joined: Tue Feb 13, 2007 5:53 pm
Location: Λ/σια.κ/κλι.
Contact:

Re: Γνωρίζετε ...

Post by marios »

Το Blobfish (Psychrolutes marcidus) είναι ένα ψάρι που κατοικεί στα βαθιά νερά των ακτών της Αυστραλίας και της Τασμανίας. Λόγω της περιορισμένης πρόσβασης στο ενδιαίτημα του, η θέα του από ανθρώπους είναι σπάνιο φαινόμενο.

Τα ψάρια αυτά βρίσκονται σε βάθη, όπου η υδροστατική πίεση είναι δεκάδες φορές μεγαλύτερη από αυτή στην επιφάνεια της θάλασσας. Για να καταφέρει να επιζήσει σε αυτά τα βάθη, το ιδιόμορφο ψάρι μεταμορφώνει τη σάρκα του σε μια ζελατινώδη μάζα με πυκνότητα ελαφρώς μικρότερη από αυτή του νερού. Αυτό επιτρέπει στο ψάρι να επιπλέει χωρίς να καταναλώνει ενέργεια για να κινηθεί.

Η σχετική έλλειψη μυών δεν είναι μειονέκτημα, καθώς καταναλώνει κυρίως εδώδιμα είδη, που επιπλέουν μπροστά από αυτό.
Πηγή: zipcodezoo.com
Attachments
blobfish.jpg
blobfish.jpg (29.5 KiB) Viewed 3230 times
Τίποτε δεν είναι τόσο χάλια που να μην μπορεί να γίνει χειρότερο!!

User avatar
marios
Site Admin
Posts: 1785
Joined: Tue Feb 13, 2007 5:53 pm
Location: Λ/σια.κ/κλι.
Contact:

Re: Γνωρίζετε ...

Post by marios »

Το Χταπόδι Ντάμπο ζει Στα βάθη των ωκεανών Το παράξενο χταπόδι έχει ονομαστεί από τους ερευνητές “Dumbo”, όπως λεγόταν και το διάσημο ελεφαντάκι κινουμένων σχεδίων. Οι επιστήμονες που ερεύνησαν το χταπόδι ανακάλυψαν πως τα αυτιά στην πραγματικότητα, είναι πτερύγια, τα οποία βοηθάνε το μαλάκιο να κολυμπάει.
. Αυτά είναι βαθιά θάλασσα χταπόδι, που συνήθως ζουν από την 100-5000 βάθος, αν και έχουν δει σε βάθος 7000m - το μεγαλύτερο βάθος για κάθε κεφαλοπόδων, και μπορούν να εμπλακούν στην shallower ύδατα στις πολικές περιοχές. Πηγή:en.wikipedia.org
Attachments
octa.jpg
octa.jpg (29.22 KiB) Viewed 3235 times
Τίποτε δεν είναι τόσο χάλια που να μην μπορεί να γίνει χειρότερο!!

User avatar
konstantinos kalogir
Posts: 1493
Joined: Tue Dec 16, 2008 10:08 pm
Location: Λάρνακα
Contact:

Re: Γνωρίζετε ...

Post by konstantinos kalogir »

Χμμμμμμ, κάτι ποτούτα εν να ψαρεύκουμε και εμείς σε καμιά δεκαριά χρόνια........ή που εν να έρτουν τούτα ποδά, ή που θα ξενιτευτούμε εμείς... :oops:

User avatar
chrysanthos9
Posts: 1853
Joined: Sun Nov 02, 2008 5:24 pm
Location: madrit spain

Re: Γνωρίζετε ...

Post by chrysanthos9 »

Το δεύτερο ρε φιλε εν πιο σιουρο :( :( :o :? :cry:
Rememper always someone waiting for you at home

User avatar
Greg
Posts: 3067
Joined: Tue Aug 07, 2007 3:54 pm
Location: by the sea

Re: Γνωρίζετε ...

Post by Greg »

το vampire squid εν το pio ωραιο :twisted:
Esox Lucius

seabass
Posts: 39
Joined: Mon Jan 19, 2009 2:17 pm
Location: λευκwσια

ανθρωπινος παραγοντας

Post by seabass »

Παρασιτικός οργανισμός «άνθρωπος»
Παρά την απαγόρευση του 1994 τα ραδιενεργά απόβλητα τα καταφέρνουν να φτάνουν στη θάλασσα. Στον αγωγό των γαλλικών εγκαταστάσεων ανάκτησης πυρηνικών καυσίμων στη χερσόνησο Αγκ δύτες της Greenpeace διαπίστωσαν την ύπαρξη ραδιενέργειας που ήταν 17 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη απ ότι στα μη επιβαρημένα νερά. Μπροστά στη Νορβηγία φύκια και καβούρια έχουν μολυνθεί από τη ραδιενεργό ουσία technetium. Νορβηγοί ειδικοί διαπίστωσαν ότι προέρχεται από τις απηρχαιωμένες βρετανικές εγκαταστάσεις ανάκτησης πυρηνικών καυσίμων στο Σέλαφιλντ. Εντούτοις αμερικανοί γεωλόγοι προτίθενται να θάψουν στον ωκεάνιο πυθμένα πυρηνικά απόβλητα διοχετεύοντας τα ραδιενεργά δοχεία από ένα σωλήνα μήκους ενός χιλιομέτρου σε τρύπες που θα καλυφθούν κατόπιν με ίζημα.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Από το 1959 οι σοβιετικοί έχουν απορρίψει στον αρκτικό ωκεανό τεράστιες ποσότητες ραδιενεργών αποβλήτων συμπεριλαμβανομένων και παλαιών πυρηνικών αντιδραστήρων. Πάνω από 1 εκατομμύριο τόνοι χημικά όπλα σαπίζουν στο βυθό της θάλασσας σε βάθος που κυμαίνεται μεταξύ 500 και 4,500 μέτρων. Ιδιαιτέρως επικίνδυνα θεωρούνται δοχεία με τοξικά αέρια που βύθισε το 1947 η Μόσχα και έχουν σκουριάσει. 100.000 βαρέλια με ασθενώς ραδιενεργά απόβλητα προερχόμενα από νοσοκομεία ερευνητικά κέντρα και βιομηχανίες έχει αποθηκευμένα η Ισπανία. Πλουτώνιο από πυρηνικές δοκιμές στη νότια θάλασσα δείχνουν οι ερευνητές στον μέσο ατλαντικό σε βάθος 4.000 μέτρων.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Η βρετανική υδρογραφική υπηρεσία έχει καταγράψει 57.435 ναυάγια στο βυθό των ωκεανών μεταξύ αυτών και τα συντρίμμια πολλών αμερικανικών και ρώσικων πυρηνικών υποβρυχίων.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Το επικίνδυνο για το περιβάλλον δηλητήριο DDT βλάπτει τους θαλάσσιους οργανισμούς περισσότερο απ όσο άλλους. Χάρη στα ρεύματα εξαπλώνεται σε όλη την υδρόγειο και εισέρχεται στη θαλάσσια τροφική αλυσίδα. Στο λίπος φαλαινών φυσητήρων εντοπίστηκε PBDE το οποίο χρησιμοποιείται ως αντιπυρικό στα κομπιούτερ και στις τηλεοράσεις. Το 90% όλων των αλιευομενων ψαριών είναι μολυσμένα με υδράργυρο, το 25% και με PCB. Στη βόρεια θάλασσα οι θηλυκές πορφύρες αναπτύσσουν πέος. Αιτία φαίνεται πως είναι οι βαφές των πλοίων που περιέχουν την ουσία Tributylzinn.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Κάθε γεώτρηση για πετρέλαιο ρυπαίνει το βυθό της θάλασσας σε έκταση 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στο ένα τρίτο αυτής της έκτασης παύει να υπάρχει ζωή.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Τα μαγνητικά πεδία των υποθαλάσσιων καλωδίων επηρεάζουν την ικανότητα προσανατολισμού των σολομών και των χελιών. Ομοίως το ηλεκτρομαγνητικό νέφος παρεμποδίζει την ανάπτυξη του γόνου.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Παγκοσμίως αυξάνονται δραματικά οι αλγες και πεθαίνουν τα ψάρια. Από τότε που το Ισραήλ δεν προσυπέγραψε την απαγόρευση για το άδειασμα βιομηχανικών απορριμμάτων στη θάλασσα μόνο η εταιρεία Haifa Chemicals έριχνε στη θάλασσα μέχρι το 1999 ετησίως 60.000 τόνους τοξικά απόβλητα: μόλυβδος υδράργυρος κάδμιο αρσενικό και χρώμιο έφταναν με τα ρεύματα ως τη Συρία και την Κύπρο. Καθημερινά τα εργοστάσια στέλνουν στον κόλπο της Τυνησίας 12.800 τόνους φωσφορικό γύψο κατάλοιπο της παραγωγής χημικών λιπασμάτων.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

70 από τα 200 σημαντικότερα είδη ψαριών απειλούνται με εξαφάνιση σύμφωνα με την παγκόσμια οργάνωση τροφίμων και γεωργίας FAO. Συγχρόνως όμως ο αριθμός των ψαράδων αυξάνεται. Το 1970 ήταν 13 εκατομμύρια το 1997 έφταναν τα 30. καταστροφικές είναι οι τράτες με τα συρόμενα δίχτυα που χρησιμοποιούνται για το ψάρεμα του βακαλάου της Αλάσκας. Ολόκληρα οικοσυστήματα κυριολεκτικά σαρώνονται, θαλάσσια θηλαστικά, αρπακτικά ψάρια και θαλασσοπούλια δεν βρίσκουν τροφή.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Η ουσία Bunker C το συχνότερα χρησιμοποιούμενο στα καράβια καύσιμο απαλλάσσεται με τη βοήθεια στάχτης από βαρέα μέταλλα και ιζήματα. Τη στερεά μάζα που προκύπτει από τη διαδικασία πολλοί καπετάνιοι δεν την απομακρύνουν σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες αλλά σιωπηρά την ξεφορτώνονται στη θάλασσα.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Μπροστά στο Περού σε βάθος 4.000 μέτρων ερευνητές από το Αμβούργο είχαν αναπαραστήσει τη σχεδιαζόμενη εκεί για εμπορικούς σκοπούς εξαγωγή μαγγανιοκονδύλων. Το πλοίο τους έσυρε εδώ κι εκεί έναν αροτροβωλοκόπο πάνω σε ένα μεγάλο κομμάτι 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων του θαλάσσιου πυθμένα. Πολυάριθμοι ζωντανοί οργανισμοί πέθαναν. Χρόνια τώρα η περιοχή δεν έχει ανακάμψει.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Στο πλαίσιο οικοδομικού σχεδιασμού στη συστάδα νησιών Φλόριντα Κιζ ρίχτηκε στη θάλασσα χώμα που έπεσε σαν αμμοθύελλα πάνω στους κοραλλιογενείς υφάλους. Μεγάλο μέρος της ζωής εκεί έπαθε ασφυξία.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Ερευνητές ωκεανογράφοι ανακάλυψαν ότι η αυξανόμενη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα που οφείλεται στην ευρεία χρήση ορυκτών καυσίμων εμποδίζει την ικανότητα δημιουργίας υφάλων. Όταν το CO2 διαλύεται το νερό γίνεται όξινο. Παραταύτα τα μεγάλα ενεργειακά τραστ θέλουν στο μέλλον να διοχετεύουν απευθείας στο βυθό τεράστιες ποσότητες CO2 για να ελαφρύνουν την ατμόσφαιρα.

======================================================================================================================================================================================
Αναρτήθηκε στις Οικολογικά νέα

User avatar
CASTING
Posts: 191
Joined: Tue Mar 04, 2008 6:53 pm

Re: Γνωρίζετε ...

Post by CASTING »

Πραγματικα οποτε διαβαζω ετσι πραματα πιανει με η καταθλιψη τζαι σκεφτομαι τι γινεται ρε γαμωτο.Εβαρτηκαμε να καταστρεψουμε εντελως του τον κοσμο με θαλασσες να αφηκουμε με δαση με τιποτε ουλλα στο βωμο του χρηματος.Τελικα οι γενιες των 50-60-70 χρονων μονο κακο εκαμαν τζαι συνεχιζουν να καμνουν με στου τον κοσμο. :evil: :evil: :evil:
ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΡΕΑΤΟΣΥΛΛΟΓΗ.......

Post Reply

Return to “Διάφορα Θέματα”