ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ
APNEA-ACADEMY INTERNATIONAL
Γεια σας,
Αγαπητοί φίλοι, στην στήλη μας θα ασχοληθούμε με την τελευταία αναπνοή πριν την βουτιά.
Προϋπόθεση όμως για αυτό είναι να βρούμε τον κατάλληλο αναπνευστήρα που να μας διευκολύνει τις αναπνοές μας στην επιφάνεια και γενικά σε όλη την εξόρμηση μας. Επιγραμματικά αναφέρω ότι επιλέγουμε συνήθως απλούς σε σχήμα αναπνευστήρες χωρίς βαλβίδες και εξογκώματα. Το σχήμα του γράμματος J είναι αρκετό να μας καθοδηγήσει. Το επιστόμιο να είναι από υποαλεργική σιλικόνη για να μην ενοχλεί το στόμα σε πολύωρη χρήση. Ο δε σωλήνας να έχει διατομή από 18-25 χιλιοστά (όσο και η διάμετρος της ανθρώπινης τραχείας) για να κάνει την αναπνοή αβίαστη και χαλαρή. Το συνολικό μήκος του αναπνευστήρα να είναι γύρω στα 45-46 εκ. Η παρένθεση που κάνουμε εδώ είναι μεγάλης σημασίας αφού ένας ‘κακός' αναπνευστήρας δυσκολεύει την αναπνοή μας άρα και την άπνοια μας ενώ μας προκαλεί πονοκεφάλους και ζαλάδες. Ο λόγος οφείλεται στην κατακράτηση διοξειδίου του άνθρακα στον σωλήνα περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Με ένα κανονικό αναπνευστήρα θα είμαστε σε φυσιολογική κατάσταση.
Στην επιφάνεια μπορούμε να χαλαρώσουμε πριν την βουτιά μας αναπνέοντας διαφραγματικά με αργές αναπνοές, οι οποίες θα ρίξουν τους παλμούς μας και θα φέρουν τον οργανισμό μας έτοιμο για κατάδυση. Τα χέρια αφήνοντε χαλαρά προς τα κάτω και τα πόδια ελαφρώς λυγισμένα από το βάρος τους βοηθούν να επέλθουν πιο γρήγορα οι συνθήκες ετοιμότητας πριν την βουτιά.
Το κεφάλι σε συνδυασμό με τους ώμους είναι ένα σημείο που συνήθως σε πολλούς δύτες είναι πολύ σφιγμένο κατά την διάρκεια των τελευταίων αναπνοών. (χωρίς να το καταλάβουν) Δώστε σημασία σε όλα τα σημεία του σώματος σας κατά την διάρκεια της προετοιμασίας πριν από την βουτιά. Η οικονομία από τους μύες του σώματος που θα αφήσετε χαλαρούς θα διεκδικηθεί στην επερχόμενη άπνοια σας. Απλά χρειάζεται δοκιμές και κάποιον να σας παρακολουθά που γνωρίζει καλύτερα από εσάς την ελεύθερη κατάδυση.
Ερχόμαστε τώρα πάλι στην αναπνοή . Μετά τις διαφραγματικές αναπνοές (που περιγράψαμε στο προηγούμενο τεύχος) αναπνέουμε φυσιολογικά και χαλαρά 4-5 φορές και μετά παίρνουμε την τελευταία εισπνοή γεμίζοντας πρώτα το κάτω μέρος των πνευμόνων μας μετά το στήθος όσο μπορεί να χωρέσει κάνοντας μια πλήρη αναπνοή.
Τώρα μπορούμε να αφήσουμε τη επιφάνεια για μια βουτιά πάνω σε ένα σχοινί η σε μία απαιτητική βουτιά ψαρέματος, ή σε μία κατάδυση όπου θέλουμε να έχουμε μεγάλη παραμονή στον βυθό.
Αντίθετα μια μεγάλη τελευταία εισπνοή πριν την βουτιά σε μικρό βάθος 1-3 μέτρα προκαλεί αντίθετα αποτελέσματα γιατί μας δίνει έντονη θετική πλευστότητα λόγω της διόγκωσης των πνευμόνων και παλεύουμε να μείνουμε κάτω στον βυθό σπαταλώντας πολύτιμο οξυγόνο που δεν το εκμεταλλευόμαστε στην ρηχή βουτιά μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις γεμίζουμε μισή αναπνοή κάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας αφού οι κινήσεις μας για να μείνουμε στον βυθό είναι ελάχιστες και κερδίζουμε χρόνο βυθού στην βουτιά ή στο ψάρεμα μας
Εξασκηθείτε με την διαφραγματική αναπνοή και προσπαθήστε να νιώστε το σώμα σας που είναι σφιγμένο και ποιοι μύες μπορούν να χαλαρώσουν περισσότερο. Μάθετε τον ίδιο σας τον οργανισμό καλύτερα γιατί αυτός δημιουργά τις συνθήκες για να γίνει ή βουτιά σας ασφαλής και επιτυχημένη.







